Wolkenkrabbers en torens in BenidormHet is een onderwerp dat velen mijden, wanneer ze praten over Benidorm. Het is voor velen de voornaamste reden om de badstad links te laten liggen. Anderen, vooral bezig met architectuur en stedenbouw, komen specifiek naar Benidorm om de hoogbouw met hun eigen ogen te kunnen aanschouwen. Anderen hechten er geen belang aan, of zien het als een noodlottig kwaad om met velen van de badstad te kunnen genieten. Er is weinig zo gelaagd als de hoogbouw in Benidorm!

Benidorm, de Engelse toeristen zeggen vaak Beniyork, is nu eenmaal een stad bomvol hoogbouw. De vergelijking met New York City is misschien wat te hoog gegrepen, maar als je bedenkt dat Benidorm de stad is met het meeste hoogbouw per inwoner ter wereld en dat Benidorm in Europa de derde plaats bekleed in de concentratie van hoogbouw, dan kun je Benidorm gerust het Manhattan aan de Middellandse Zee noemen!

Soms hoor je nogal respectloos dat Benidorm slechts bestaat uit "blokkendozen". De torens in Benidorm, gemiddeld tussen de 70 tot 150 meter, kunnen niet concurreren met New York of Dubai. Dat kan dan wel waar zijn, maar de verhoudingen van de torens in Benidorm zijn geheel anders dan deze in andere wolkenkrabber-steden. De wolkenkrabbers zijn veel slanker dan gemiddeld, waardoor ze spectaculair hoog lijken te klimmen. Ze staan ook niet tegen elkaar aangedrukt zoals in de meeste steden, maar hebben allemaal een redelijke oppervlakte rondom (vaak voor zwembad en parkings) rondom. Die bijzondere opbouw, gedirigeerd door de burgemeester uit de jaren 50, Pedro Zaragoza, geeft Benidorm een heel bijzondere look, een unieke plaats in de wereld, en ook enkele belangrijke voordelen;
- Iedere toren heeft rondom een tuin/zwembad. Dit maakt Benidorm van boven uit bekeken enorm groen en zo'n gemeenschappelijke tuin draagt bij in de levenskwaliteit in drukke steden én verhoogt het "samenhanggevoel" van de inwoners. Bij de hotels laat het dan weer toe om kwalitatieve buitenruimtes te creëren.
- Haast iedereen heeft zicht op zee. Door de smalle torens heeft men tot haast achteraan in de stad wel een "reepje" zicht op de zee. Is dat belangrijk? In een badstad is dat toch zeker van belang. Zo is het duidelijk dat het merendeel van de kopers in Benidorm een pak meer betalen als ze zicht op zee hebben (ook al is dat een reepje).
- Haast iedereen heeft zon op zijn/haar terras. De gebouwen in Benidorm zijn zo goed als allemaal gericht naar de stranden én naar de zon. De slanke torens in brede percelen geven de achterburen de mogelijkheid om ook van de zon te genieten. Iets waar men in de meeste hoogbouwsteden amper rekening mee houdt. Haast elke inwoner of bezoeker van Benidorm (buiten het oude centrum) heeft minstens 40 meter vrij zicht als hij/zij op zijn of haar terras staat. Dat is zeer uitzonderlijk voor een hoogbouwstad met zulke densiteit van inwoners op een kleine oppervlakte!

In deze artikelreeks verwijs ik graag door naar volgende focus-artikelen op de meest iconische wolkenkrabbers in Benidorm. Er staan werkelijk enkele architecturale parels in de stad die gerust meer waardering mogen krijgen door de inwoners én bezoekers. U kan het artikel bereiken door op de afbeelding te klikken. Afhankelijk van welke website je bezoekt, krijg je verschillende cijfers voor hoogte en afmetngen. Ik hou me daarom waar mogelijk aan één bron. Alle cijfermatige gegevens (de afmetingen en verdiepingen) haal ik van de website Skyscraperpage.com.

Lees ook: Benidorm City + fotoreeks
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Hotels en appartementen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten