Benidorm City

Onderaan deze post een aantal sfeerfoto's van Benidorm!

Benidorm, love it or hate it... . De stad is een mierennest van toeristen, goedkope souvenir -en kledingwinkels en Engelse pubs. In de middag worden de straten rond het strand overspoelt door al die bleke toeristen met hun strandspullen, in de avond en 's nachts leven de straten in de uitgaansbuurt. Vaak schrikken deze denkbeelden de mensen af. Ze willen liever iets authentieks en rustiek dan de toeristenval die Benidorm lijkt te zijn. Toch ga ik u proberen te overtuigen van de stad Benidorm, zonder hierbij te verbloemen, zoals veel te vaak gebeurd op andere websites of in brochures.

Wie houdt van een ingeslapen kustdorpje moet niet in Benidorm zijn. Zelfs het oude gedeelte van Benidorm stikt van de kroegen, restaurants en winkeltjes. Het is er logischer wijs niet zo rustig als men in de brochures of reclameartikels laat uitschijnen. Vooral 's avonds kan het claustrofobisch druk worden in de hoofdstraatjes van oud Benidorm, want de winkels en restaurants blijven er tot heel laat open. Toch heeft het oudste gedeelte van Benidorm nog zijn charme. Het oude kerkje bovenaan de klippen, de smalle gangen met hun witgekalkte huisjes waaraan gietijzeren balkonnetjes sieren, het kasteelpleintje met zijn felblauwe en witte kleuren...
En voor wie echt graag ingeslapen dorpjes gaat bezoeken, is Benidorm de meest geschikte basis. Vanuit Benidorm kan je met de tram heel de kust af tot aan Alicante en Denia en alle drukke en minder drukke dorpen daartussen. Met een huurauto (of de sportievelingen met een huurfiets) kun je het natuur-rijke, heuvelachtige achterland bezoeken met zijn typische dorpen en steden waar men nog geen toerist gezien heeft! Dus ook voor de authenticiteitszoeker is er heel wat te ontdekken.

Men noemt Benidorm vaak Beni York. Benidorm stikt inderdaad van de wolkenkrabbers en hoge appartementsblokken. Wist u trouwens dat Benidorm van heel de wereld de meeste wolkenkrabbers per inwoner heeft? Vooral aan het Levantestrand lijkt de skyline van Benidorm meer op deze van Manhattan. Toch ervaar ik dit niet als een nadeel, maar vind ik het eerder fascinerend. Op vergezichten lijkt benidorm een aaneenschakeling van hoge constructies, maar in de straten zelf valt dit amper op. De lanen zijn breed en mooi aangeplant, rond elke toren is voldoende plaats voor tuinen en zwembaden en in het centrum van Benidorm is een mooi park met grote opengetrokken ruimtes. Het stratenplan van Benidorm is niet doorheen de jaren chaotisch gegroeid als in andere steden, maar was opgebouwd met een duidelijke visie door een echte genie, de burgemeester Pedro Zaragoza Orts. Deze man veranderde Benidorm begin jaren '50 van een stil vissersdorpje naar de bekendste vakantiebestemming in Europa. Zo bracht hij stromend water naar de stad en liet hij toe dat toeristen in bikini mochten zonnebaden (een regel die op weinig bijval mocht rekenen in de rest van Spanje). Hij tekende het plan van Benidorm met oog op de toekomst, zo voorzag hij brede, rechte lanen voor het toenemende verkeer en bedacht dat rond ieder hotel genoeg groen moest blijven. Onder andere door de visie van Pedro Zaragoza is Benidorm dus geen aaneenschakeling van grijze gebouwen, maar een groene metropool.

Benidorm is ook meer dan gewoon een vakantieresort. Het is ook een echte stad met een stedelijk, kosmopolitisch gevoel. Er zijn verschillende wijken met hun eigen winkelstraten en publiek. Zo vindt je in de toeristische wijk Rincon de Loix vooral fastfood en continentaals eten, terwijl het winkelaanbod zeer goedkope buitenlandse import is. De oude stad daarentegen is vooral tapas en toeristische winkels. De Spaanse wijk daarachter heeft enkele parels van boetiekjes en typische Spaanse restaurants.... Je vindt invloeden van alle bezoekers, MAAR zeker ook nog heel typisch Spaanse wijken met hun typische eetgelegenheden en winkeltjes.
Zoals het in een grote stad hoort (en vergis je niet, dat is Benidorm zeker!) zijn er ook vaak kermissen, markten en evenementen.
De verscheidene evenementen maken het voor de bewoner als voor de bezoeker nog boeiender. Niet enkel historisch/cultureel zoals de beroemde Benidorm Fiestas en de Moros y Cristianos, maar ook een heus festival met bekende bands genaamd "Low Cost-festival", en verscheidene marktjes zoals een Middeleeuwse markt en een kerstmarkt... Ook zet Benidorm zich hard in voor conventie-toerisme. Zo vindt er jaarlijks o.a. een enorme Tattoo conventie plaats.

Benidorm bezoeken is ook een statement. Op het eerste zicht zou men het niet zeggen; maar Benidorm is zowat één van de meest ecologische vakanties die men kan nemen (tenminste in de vakanties naar het buitenland). Het is niet ver vliegen en je gaat en mass naar dezelfde plek. Je (ver)stoort er geen plaatselijke economieën of gemeenschappen. Benidorm is één van de oudste toeristische plekken en daar heeft het zijn infrastructuur door "trial and error" aan aangepast. De waterhuishouding, energiebeheer, het natuurbeheer, afvalbeheer, bewaren van cultureel immaterieel erfgoed, openbaar vervoer, verkeersbeperking, onderhoud van de stranden en het schoonhouden van de zee. Het zijn allemaal projecten waar Benidorm een geweldige expertise in heeft opgewerkt door jarenlang vallen en opstaan. De stad Benidorm is op ecologisch gebied een parel en haast een utopie: Een zeer compacte, maar groene stad met een verrassend groen en onaangetast achterland! Een groene vakantie is niet rondtrekken in Thaïland of een 'ecofarm' in Nicaragua. Neen, een verantwoorde, groene vakantie is gewoon naar Benidorm trekken!


Het contrast van Benidorm als een metropool van woontorens en hotels tegen zijn ruwe, natuur-rijke achterland is even fascinerend als het aanschouwen van een spanjaard die een siësta nemen onder een palmboom vlak naast een lawaaierige speelhal. Benidorm bestaat uit contrasten. Het is tegelijk één groot resort, gecreëerd voor het faciliteren van toeristen, maar het is ook een stad op zich, levendig en vol hardnekkig overblijvende tradities. Mensen die kleine dorpjes willen opzoeken kijken vaak misprijzend naar Benidorm, ze noemen het een zielloze stad, nep. Ik kan deze mensen gerust zeggen dat er veel meer ziel in Benidorm zit, dan men zou vermoeden. Het is net die rijkheid aan contrasten en culturen, die allemaal harmonisch naast elkaar (en door elkaar) leven en vakantie genieten dat Benidorm zo bijzonder maakt. Het is historisch gezien zowat de voorloper voor massatoerisme van Europa en tot op vandaag nog steeds de koploper! Benidorm blijft aan de leiding wat betreft de meest loyale toeristen (Benidorm kent de hoogste graad van terugkerende toeristen ter wereld!) en daar is een reden voor! Iedereen, jong en oud, arm en rijk, gezondheidsfreaks en dronkenlappen, cultuurminnend en fans van de Meatloaf-imitator, vindt er zijn plekje, zijn/haar Benidorm om van te houden. Dus veeg niet te snel Benidorm aan de kant als die marginale stad van het toerisme!

Lees ook: Benidorm praktisch
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Costa Blanca / Algemeen
Lees ook: Actueel nieuws Benidorm
Lees ook: Winkelen in Benidorm
Lees ook: Musea in Benidorm
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Benidorm voor personen met een handicap
Lees ook: Benidorm, 10 redenen om er niet heen te gaan... 
Lees ook: Spanje bijna goedkoopste bestemming ter wereld!
Lees ook: Geschiedenis van Benidorm: foto's Oud Benidorm
Lees ook: Gay Benidorm
Lees ook: Spa & Wellness in Benidorm
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Bioscopen / Cinema's in Benidorm

Hieronder nog enkele sfeerfoto's van Benidorm en omstreken:


De iconische pilaren op Plaza Castell
de 3 kilometer lange wandeldijk vol bars en restaurants
aan het Levante strand.

Een wat ruige golfslag op een zonovergoten Mal Pas strand.

Alle stranden hebben een "blauwe vlag certificaat", wat een zeer hoog
keurmerk is voor veiligheid, netheid, ecologie en faliciteiten op de stranden.

Adembenemende trektochten die je vanuit de stad kan ondernemen!

Samen, met een ijsje, de zonsondergang bekijken vanaf een rustig pleintje

Vanuit een toren heb je vaak boeiende stadsgezichten.

Het Duivenfonteintje is een geliefde plek om rond te hangen. Je kan
op het pleintje duiven-vriendelijk voer kopen.

Parque de Elche is altijd een drukke wandelpromenade, zeker na
zonsondergang komen de Spaanse pensionados in nette kledij
heen en weer flaneren.

In de oude stad zijn er veel terrasjes en tapasbars waar je goedkoop
traditionele gerechten kan proeven!

De straten van Benidorm zijn verrassend groen en hebben steeds brede,
gemakkelijk toegankelijke voetpaden.

De wekelijkse markten zijn altijd een drukke bedoeling.
Liefhebbers kunnen hier goede koopjes doen!

De moderne wandeldijk van het Poniente strand is al vaker in de prijzen
gevallen op architectuurwedstrijden.

De meer lokale markt in de buurt van het tramstation is rustiger en
verkoopt groenten/fruit/artisanale snacks van eigen bodem.

Alle stranden in Benidorm zijn gericht op het Zuiden en zijn dus tot in de
avonduren 'zonovergoten'. En van alle stranden kijk je uit op dat
iconische onbewoonde eiland.


Met een huurauto ben je op enkele tientallen kilometers in honderden,
bijzondere, slaperige dorpen, zoals hier de oude stad JIJONA, bekend van de
heerlijke lekkernij Turron.


Ook Alicante is snel bereikbaar vanuit Benidorm. Het is een walhalla
voor shoppers en liefhebbers van geschiedenis en cultuur.

Benidorm, een metropool.

De bijzondere architectuur en stedenbouw geeft een veel
gevarieerder beleving dan de "blauwglas"-rechthoekige torens
in de meeste steden....

Benidorm is in de eerste plaats ook een levendige gemeenschap die hun
tradities -met veel feestgedruis- in leven houdt!

In de oude stad is er meestal wel iets te doen.

Het plaza de Castell is een pleintje met straatmuzikanten, kunstenaars
en romantisch kuierende koppeltjes bij zonsondergang
Artistiek, hip chiq, bohemian... allemaal kernwoorden voor Altea. Het
charmante, stille vissersdorpje ligt vlak naast Benidorm en vormt een
ideale uitstap voor de alternatieve toerist.Tradities worden in ere gehouden en vaak zie je de inwoners in
traditionele klederdracht paraderen en religieuze feesten vieren.

Ook de toeristen feesten er lustig op los in de uitgaansbuurt van Benidorm.
De Engelsen komen vaak verkleed en zorgen altijd voor een
hilarisch avondje uit.

Een grappig beeld van een verkleed koppeltje tijdens de 'Fancy dress Party'
in november.

Wie 's avonds rust zoekt, kan in de oude stad een terrasje doen.
wie 's avonds graag feest, moet in de uitgaansbuurt zijn!

Plaza del Castell met het onbewoonde Pauweneiland

Een half verlaten winkelcentrum in Benidorm. Er zijn wel meer van
die fascinerende plekjes doorheen de stad.

De oude stad is autovrij en er heerst altijd een gezellige drukte

Het kleine strandje van Mal Pas is geliefd bij de gezinnen omwille
van de zacht glooiende bodem in het water en de enkele toegang
(waardoor uw bengel niet verloren kan lopen)
Lees ook: Benidorm praktisch
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Costa Blanca / Algemeen
Lees ook: Actueel nieuws Benidorm
Lees ook: Winkelen in Benidorm
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Benidorm voor personen met een handicap
Lees ook: Benidorm, 10 redenen om er niet heen te gaan... 
Lees ook: Spanje bijna goedkoopste bestemming ter wereld!
Lees ook: Geschiedenis van Benidorm: foto's Oud Benidorm
Lees ook: Gay Benidorm
Lees ook: Spa & Wellness in Benidorm
Lees ook: Benidorm in februari (Benidorm in de winter)
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Bioscopen / Cinema's in Benidorm