Altea

De kerk bekeken vanaf de waterkant
Altea ligt op 10 kilometer van Benidorm. Het is een kuststadje met een leuke promenade, een keienstrand, omzoomd met palmbomen en een gezellige jachthaven. Dit is echter niet de reden om naar Altea te gaan, dé reden is de prachtige oude stad.

Komt men met de tram, zoals wij genomen hebben en je stapt af aan de halte Altea, dan zie je meteen hoe je moet gaan: the only way is up! Je moet een aantal steile straatjes door, omhoog naar de top van de bescheiden heuvel die de oude stad vormt. Op deze top vindt men de leuke kathedraal en een aangenaam pleintje waar men kan vertoeven op de terrasjes van verschillende cafés en restaurants. Ook kan je er naar het Mirador, dit is een mooi uitkijkpunt richting Albir en verder gelegen Benidorm. Het oude stadje is klein maar fijn. Het is grotendeels autovrij en biedt allerlei boeiende winkeltjes, voornamelijk kunst en ambachtelijke producten. Het is er gezellig kuieren langst de typische, witgekalkte huizen met sierlijk traliewerk, lantaarns en potplanten.

De waterkant van Altea heeft weinig van de oude charme dat het centrum heeft, maar heeft met een brede promenade, een selectie van winkeltjes en restaurants en prachtige jachthavens troeven om de strandtoeristen te lokken.

typisch straatje
Men zegt dat Altea een kunstenaarsstadje is en dit merk je aan de verschillende kunstgaleries en aparte boetiekjes die je in de stad vindt. Er wordt veel handwerk en andere curiosa verkocht in de nauwe, middeleeuwse straatjes rondom de kerk. Altea heeft ook een markt op dinsdag en deze zou de grootste zijn van heel de Costa Blanca.

Altea richt zich meer op 'andere' toeristen dan Benidorm. De restaurantjes zijn meer culinair, de winkeltjes meer kunstig, de straten rustiek. Je hebt wel bars in Altea, maar echt nachtleven vind je er niet.

Vanuit Benidorm kan men Altea bezoeken. Men geraakt het heel snel met de tram vanuit Benidorm, maar men kan even goed met de bus en sportievelingen kunnen zeer goedkoop een fiets huren.
Het is ideaal om met de fiets naar Albir en Altea te gaan, te kuieren over de markt, even te relaxen onder een palmboom op het strand, om vervolgens te voet de steile trapjes en gangen naar de top van de heuvel te beklimmen. Altea is goed op 1 dag te bezichtigen, maar de kans bestaat dat u verliefd wordt op dit pittoresk stadje en de dagen erop terug wil komen.

Lees ook: Alternatieve winkeltjes van Altea (foto's)
Lees ook: Omgeving van Benidorm Algemeen
Lees ook: Calpe
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Vuurtoren in Albir - Dolfijnen spotten
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm