Eten en drinken

Van een snelle fish&Chips of een hamburger met frieten naar een uitgebreid Tapa-menu of een heerlijke slowcoocked Paëlla. In Benidorm kan je zowel goedkoop "vreten" als gastronomisch genieten. Wie de heerlijke Spaanse keuken wil proeven, kan kiezen uit klasse-restaurants met een topkeuken tot die zeer kleine barretjes waar de moeder des huizes haar recepten maakt zoals ze het altijd gekend heeft. Zulke rijkdom aan keuzes en smaken vind je nergens als in Benidorm! 

Bijna alles is goedkoper in Benidorm, dit geldt ook voor restaurants. Aan eetgelegenheden is er in Benidorm geen gebrek en door die keuzevrijheid en de harde concurrentie blijft de prijs van uiteten gaan zeer laag naar onze normen. Men kan in Benidorm typisch Spaans eten, maar men heeft er ook keuze genoeg van restaurants met internationale keuken. Het is in Benidorm niet moeilijk om een Italiaans/ Engels/ Nederlands/ Chinees/ Grieks restaurant te vinden.

Tapas vind je bij de vleet in het 'tapas steegje' in de oude stad van Benidorm (calle Santo Domingo). Er is een verschil tussen tapa en racion. Een tapa is een kleine hap, een racion is een grotere portie. Vaak worden tapas aangeboden in een menu waar een fles wijn bij in zit. Voor minder dan een tientje is de kleine honger (en de grote dorst) vaak gestild.

begin van het 'tapas steegje'
Ook om de dorst te laven zit je goed in Benidorm, want op café gaan is goedkoper dan in de Nederlanden. Zo hebben veel café's een pintje bier met heerlijke tapas voor 1,5 euro. Als je prijsbewust bent, doe je er goed aan om eerst de prijslijst te doornemen en de specials (vaak op krijtbordjes of degelijke) te bekijken. Zo kan je spotgoedkoop uit eten en uitgaan! Vaak hebben de kroegen ook een 'happy hour', dit houdt in dat er een bepaald uur sommige dranken goedkoper zijn of dat je twee drankjes krijgt voor de prijs van één.

Om teleurstellingen te vermijden kan je ook kijken waar veel mensen zitten, de bezoekers van Benidorm zijn in het algemeen kritisch en prijsbewust, dus dit zijn meestal de betere restaurants. Je vindt in Benidorm onvermijdelijk ook de ketenrestaurants. Zo heb je een Burger King, een Kentucky Fried Chicken en een Macdonalds. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten...

Voor een echte ervaring kan je gaan eten in Benidorm Palace waar je een prachtige show kan zien tijdens het eten. Ook mooi is het Castillo Conde de Alfaz; je waant je in de middeleeuwen, want je eet met uw handen terwijl ridders tornooien uitvechten in een overdekte arena.

Voor een snelle hap heb je in Benidorm veel mogelijkheden. Zo kan je op verschillende plaatsen een stuk pizza kopen in een kraampje. Heel populair zijn de wafelverkopers van 'manneken pis'. Een aanrader voor een snelle hap in de middag is de Belgische Bakker op de Calle Gerona. Goede koffie, overheerlijke 'Croque Monsieurs' en broodjes. Voor de zoetebekken heb je snoepwinkeltjes, granita en ijskraampjes. Ijsjes zijn over het algemeen wel veel duurder dan dat we in de Benelux gewoon zijn.

Churros met warme chocolade
Wil je een typisch streekeigen product proeven, zoek dan naar 'Turron de Alicante'. Deze harde Nougat wordt in Spanje vooral in de winterperiode gegeten. Een variant is de Turron de Jijona, een zachte, mierzoete lekkernij!
Tarta de Benidorm is nog zo'n typisch streekgerecht. Het is een taartgebak met schilfers amandelen en dadels. Je kan de taarten kopen in de supermarkten, bij de kraampjes van 'Manneken pis' en enkele cafetaria's in de stad bieden ze ook aan. Je hebt grote taarten of de kleine 'proevertjes'.
Nog iets heel streekgebonden is de Churros con chocolate. De churros kun je kopen op markten en kan je bestellen in sommige bars/ restaurants. De beste churros vind je bij Valor. Valor is een chocolatier uit Villajoyosa, maar ze hebben een restaurant in Benidorm.
Uiteraard kunnen ze in Benidorm en elders heerlijke Paëlla maken, maar wie echt gek is op het rijstgerecht, moet eens met een huurwagen of vanuit Valencia met de fiets of OV naar "El Palmar". Dit is de bakermat van de Paëlla. Je dineert er tussen de rijstvelden en alle ingrediënten zijn er kraakvers van het veld. Tevens kan je er heel goedkope menu's vinden.

Er is de eeuwige discussie en mij wordt de vraag ook vaak gesteld: Neem je All-in, half pension, of doe je alles zelf.
Wel, ik moet nog steeds teleurstellen, daar is geen eenduidig antwoord op, dat ligt volledig in jouw handen. U zal moeten uitmaken of het prijsverschil loont of niet. Zit u graag vaak in het hotel, of ga je liever rondhangen in de oude stad. Bezoek je graag restaurants? Ben je een kieskeurige eter? Ben je voorstander van Buffet-eten?
Ikzelf neem het liefst een half pension. 's ochtends stevig ontbijten, 's middags durven we een tapas gaan eten, of een toetje uit de Belgische Bakker, en dan 's avonds terug in het hotel (alhoewel we ook weleens gaan uiteten). Ik vind het een last om 's middags naar het hotel terug te moeten om te eten, maar even goed vind ik het ook een last om iedere keer een restaurant te moeten zoeken. Dus voor persoonlijk is een half pension een goede formule! En zo moet u zelf ook ondervinden wat u het beste past.

U zal in elk geval geen honger lijden in Benidorm. Het is een geweldige stad met honderden restaurants naar elk budget en smaak.

smakelijk!


Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Fooien geven in Spanje - Hoe zit dat nu?
Lees ook: Hotels en appartementen
Lees ook: Tapas eten in Benidorm
Lees ook: Winkelen in Benidorm
Lees ook: Tarta de Benidorm proeven
Lees ook: Omgeving van Benidorm / Algemeen
Lees ook: Bezoek aan El Palmar - Thuishaven van de Paëlla
Lees ook: Lekkere Tapas in Benidorm
Lees ook: Valor Churros en Chocolade
Lees ook: Turron zoeken in Jijona