Torre Lugano - 158m / 43 verdiepingen

TORRE LUGANO
Hoogte: 158m / zonder spits 140m
Torre Lugano naast Don Jorge
Verdiepingen: 43
Afgewerkt: 2007
Functie: Residentieel
Locatie: Calle Pekin

Je kan er onmogelijk naast kijken, de Torre Lugano steekt overal bovenuit! Niet enkel omwille van zijn indrukwekkende hoogte, maar tevens omdat de toren hoog op de flanken van het Sierra Helada is gebouwd.

De torre Lugano is in een recordtempo opgebouwd. De werken begonnen in 2004 en al in 2007 werd de toren opgeleverd, gelukkig net voor de wereldwijde crisis en de Spaanse vastgoedbubbel barstte. Toch is het geen echt voordeel dat de toren net voor de crisis is afgewerkt. Want net dit bouwproject is het voorbeeld van wat er moest veranderen; veel te snel en ondoordacht gebouwd, en onvoldoende afgewerkt...

De architect van deze toren was Adolfo Rodriguez, een man met meer dan 10 jaar ervaring werkzaam voor het beroemde architectenbureau van "Santiago Calatrava". De pareltjes van dit bureau vallen te klasseren onder het "neofuturisme" en het bekendste voorbeeld is natuurlijk de wereldberoemde "stad van de kunsten en wetenschap in Valencia". Toch is Calatrava niet onbesproken. De prijskaartjes van zijn ontwerpen zijn exuberant en vallen in realiteit vaak 4 maal zo duur uit. Ook qua structuur en functionaliteit laten zijn ontwerpen vaak steken vallen...
De indrukwekkende inkomhal
van Torre Lugano
Toen Adolfo Rodriguez op zijn eigen benen wilde staan met een eigen architectenbureau, was de Torre Lugano één van zijn eerste kansen om zich te bewijzen. Hij werkte voor deze toren samen met ingenieurs Florentino Regalado y asociados. Dit laatste bureau heeft in Benidorm tevens gewerkt aan de toren Don Jorge en de indrukwekkende toren Kronos.
Het perceel waarmee ze aan de slag konden, was dan ook veelbelovend. Een enorm perceel dat reikte tot aan het natuurgebied van de Sierra Helada en hoog op flank van de heuvel lag. Het was belangrijk dat er iets boeiend, iets moois werd gebouwd, want door de ligging op 82 meter boven de zeespiegel zou geheel Benidorm het gebouw zien.

Het was voor de ontwerpers duidelijk dat er een hoge toren moest komen in de hoek van het perceel, zodat de toren deel uit zou maken van de stad (in plaats van een scheiding te creëren door meer achteraan in het perceel te bouwen) en tevens bleef op die manier de natuurlijke helling grotendeels gespaard. Het ontwerp kan men postmodern noemen. We durven een kleine invloed van Calatrava zien in die moderne uitvoering, in dit futuristische "spits" op het dak en in het gebruik van wit polymeerbeton, die de toren haar hagelwit uitzicht geeft. Toch heeft de toren niets van de overdreven spektakelarchitectuur van Calatrava. Deze toren is een residentiële toren die kwalitatief gezien boven de massa mocht uitblinken, maar net door zijn prominente ligging niet te opvallend wilde zijn.

Povere kwaliteit

Die belofte van kwaliteit werd echter niet ingelost. Toen het gebouw opgeleverd werd en de eerste bewoners er introkken, begon duidelijk te worden dat men op heel wat dingen had bespaard, met nare gevolgen die zich al snel openbaarden. De gevaarlijkste defecten zaten in de leidingen. Zo was er
Opbouw Torre Lugano
duidelijk te weinig druk in de leidingen om het water naar boven te stuwen. Ook de afvoerleidingen waren danig slecht uitgevoerd dat er op vele plekken lekken ontstonden en sanitairbuizen hun inhoud in verschillende appartementen loosden. De garages en zelfs de onderste appartementen liepen constant onder water. Het moderne brandalarm werd door de gemeenschap afgezet omdat het heel de dag door spontaan begon te loeien. Zonweringen werden foutief aan de binnenkant van de ramen gemonteerd. De bomen in de tuin werden door de minste wind ontworteld omdat deze niet werkelijk aangeplant waren. Hekken die niet in inox, maar goedkoop metaal werden vervaardigd begonnen al na enkele weken te roesten en een tuinmuur toont al verzakkingen. Door constante problemen met de elektriciteit werden er op enkele verdiepingen noodgeneratoren geplaatst. Ook wordt er geklaagd over de façade die op veel plekken niet het gepolijste witte beton zou zijn, maar gewoon ruw beton die men wit heeft geverfd. Een panoramische glazen lift die mee in de originele plannen zat, paste later simpelweg niet meer in het budget en werd afgelast. Ook een "clubruimte" werd op deze manier afgezegd.... De architecten en bouwpromotoren zwijgen in alle talen. Er zijn wel enkele vergoedingen uitbetaald om noodlottige herstellingen te doen, maar lang niet genoeg om de initiële bewoners hun vertrouwen te doen winnen...
Anno 2019 zijn deze problemen allemaal achter de rug. De bewoners hebben met bijkomende leningen en stelselmatig herstel het gebouw leefbaar gemaakt. Maar de loze beloftes en de schulden zullen de inkopers in het "luxe-appartementencomplex" lang blijven achtervolgen.
De Wall Street Journal noemde de Torre Lugano het voorbeeld van de vastgoedbubbel in Spanje: Het moest allemaal snel gaan, met zo goedkoop mogelijke materialen. Aannemers werkten met sub -en subaannemers om zich van project naar project te haasten. Het tekort aan beton en materialen deed de aannemers en projectontwikkelaars besparen tot in het oneindige... De bouw en nasleep van Torre Lugano is één van de ergste voorbeelden.

Gelukkig is die vastgoedbubbel achter ons, en ook de bewoners van Torre Lugano hebben de bladzijde omgeslagen. Uiteindelijk zijn ook veel beloftes uitgekomen, zoals hun prachtige verzichten over de baai van Benidorm.

Stijl

De stijl van het gebouw is postmodern. Het heeft best wat volume als je op straatniveau voor het gebouw staat, maar gelukkig wordt de breedte visueel versmald doordat het gebouw een boog / een hoek maakt. In het vouwpunt van die hoek loopt een verticale golvende lijn tot in de spits. Het is die kenmerkende lijn die het gebouw een grote "verticaliteit" geeft. De vrij monotone gevel met uitstekende terrassen worden op enkele plaatsen onderbroken door een horizontaal lijnenspel dat het gebouw visueel in stukken verdeeld en daarmee heel wat interessanter maakt. Uiteraard is het gebouw ook naar "voor" gericht. De bewoners krijgen dankzij de grote ramen en open terrassen een prachtig zicht over de gehele baai van Benidorm. Bovenaan in de toren zijn de zichten over de andere wolkenkrabbers tot ver over de turquoise zee werkelijk fenomenaal. Het gebouw zelf meet 158 meter, maar de hoogte vanaf het zeeniveau gemeten komt uit op 237 meter hoogte, waarbij het Gran Hotel Bali zelfs achter zich laat. De Intempo toren, met zijn 200 meter hoogte en 31 meter hoogte vanaf het zeeniveau komt in de buurt.
De meningen over Torre Lugano zijn over het algemeen bijzonder positief. De toren heeft een moderne, neutrale uitstraling die de mensen wel lijken te appreciëren. De hagelwitte gevel valt ook aangenaam op naast de overweldigend betongrijze en baksteenkleurige gevels van Benidorm.
Vanuit straatniveau in Benidorm heb je spectaculaire zichten op Torre Lugano

Inplanting

De inplanting van de toren op de flanken van de heuvel is haast perfect. De toren maakt handig gebruik van de hellende flank om op een soort "plateau" te rusten. Dit maakt de toren nog
indrukwekkender. Ook de tuinen en de zwembaden hebben inventief gebruik gemaakt van hoogteverschillen. Verder is het zeer positief dat de toren nabij de straatkant staat en volgens het "benidorm model" geen groot grondoppervlak opslorpt, maar eerder een weloverwogen, maar klein zwembadgedeelte bezit. Er zijn maar liefst 5 ondergrondse verdiepingen voorbehouden voor parkeerplaatsen. Niet onbelangrijk gezien het een hele zware wandeling op steil hellende straten is om tot in de stad te geraken. Hoezeer ik ook tegenstander ben van wagens in de stad; het is voor het merendeel van de bewoners van Torre Lugano onmogelijk om naar de supermarkt beneden te wandelen en met zakken vol producten terug de helling op te lopen.
Torre Lugano naast broertje Don Jorge

Als we de zwarte bladzijde omslaan van de vele defecten bij oplevering, komen we toch uit op een mooie tijdloze wolkenkrabber die de skyline van Benidorm voorgoed heeft hertekend. Een toren die door haast iedereen gesmaakt wordt.die dankzij haar hoogte en de hulp van de machtige Sierra Helada ver zijn spits over de andere torens steekt.

Lees ook: Wolkenkrabbers en torens te Benidorm
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Benidorm city + fotoreeks
Lees ook: Gran Hotel Bali - 210m / 52 verdiepingen
Lees ook: Intempo toren - 200m / 47 verdiepingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten