Intempo Toren - 200 meter / 47 verdiepingen









INTEMPO
Hoogte: 200m / zonder spits 192m
Verdiepingen: 47
Afgewerkt: verwacht voor 2020
Functie: Residentieel

Locatie: Poniente / Via Parque

Intempo laat niemand onbewogen. Haar in het oog springende design is haast net als Benidorm: je hebt er een hekel aan, of je aanbidt het! Jammer genoeg heeft de financiële crisis en malafide bouwbedrijven de toren eerder synoniem gemaakt met de bouwspeculatie van Spanje...

Geschiedenis

Net zoals ieder bijzonder design, had (en heeft) Intempo bij aanvang van de werken in 2007 veel tegenstanders. Het zou het architectenbureau Peréz-Guerras weinig schelen; dit bureau had grote ambities om zich met dit project in de kijker te stellen. Hun idee was dan ook om een eyecatcher te maken, die niet slecht zou staan in moderne, zomerse wereldsteden, zoals Dubai of Miami. Er was eerst sprake van een gebouw van 20 verdiepingen, maar al prompt werden het er 47. Het te bouwen voorbeeld van de voorspoed van de Costa Blanca, werd echter slachtoffer van iets waar ze zelf weinig aan konden veranderen. De wereldwijde bankencrisis en de daaruit voortvloeiende vastgoedcrisis in Spanje.

De vastgoedcrisis van 2008 sloeg hard in op Benidorm. Sommige projecten werden stilgelegd voor jaren. Anderen werden geannuleerd. Aan Intempo werd met tussenpozen verder gewerkt, dan weer lagen de werken volledig stil, dan weer schoot het gebouw razendsnel de lucht in. Bouwbedrijven wisselden elkaar af en werden door hun slechte financiën terug afgevoerd. Strengere regels vanuit Spanje trachtte de vastgoedbubbel (waarbij er enorme bedragen geleend konden worden voor risicovolle projecten) tegen te gaan door toekomstige bouwbedrijven beter te doornemen. Uiteindelijk nam een financieel gezonder bouwbedrijf het project over. Als men aan de zijkant van Intempo staat, ziet men duidelijk op de 11de verdieping een verandering in de betonkleur: het is vanaf hier dat een ander bouwbedrijf de constructie overnam.
Niet enkel de crisis speelt mee in het lange bouwproces. Doordat het gebouw allereerst ontworpen was voor 20 verdiepingen, had men een liftsysteem zonder bovenliggende machinekamer voorzien. Een detail dat over het hoofd was gezien bij de hertekening tot reusachtige wolkenkrabber. Hiervoor moesten de architecten dus terug aan de tekentafels zitten. Uiteindelijk kwamen ze tot het resultaat van een weinig charmante, maar broodnodige liftkamer bovenop de hoogste verdieping.
Toen de media lucht kreeg van de kleine vertraging, werd de boel buiten proporties opgeblazen. De krantenkoppen spraken dat er geen liften mogelijk waren vanaf de 20ste verdieping. Totale larie en apekool natuurlijk, maar het publiek smult nu eenmaal van zulk nieuws. Al die foutieve informatie had haar afwikkeling op de verkoop en bracht Intempo verder in een negatieve spiraal...
De originele plannen gingen uit van een 20 verdiepingen. Zoals je kan zien komt het
design van de toren beter tot zijn recht bij een grotere hoogte.

Architectuur

De technische prestatie van Intempo is werkelijk verbluffend. Twee volledig gescheiden, ultra-ranke torens verheffen zich 200 meter hoog, terwijl ze op de hoogste verdiepingen worden verenigd door een omgedraaide kegelvorm. Er wordt veel over de vorm gespeculeerd, maar de architecten hebben zich nooit duidelijk uitgelaten over het "waarom" van dat design. Men zegt bijvoorbeeld dat de twee torens het getal "11" voorstellen en het geheel een "M" voorstelt. Dit zou de aanslagen in Madrid van 11 maart in Madrid te herdenken. Toch lijkt dit nooit de bedoeling te zijn geweest van de architecten (hoewel ze het idee achteraf wel mooi vonden).
Intempo is het eerste gebouw in Benidorm met een volledige glasfaçade. De reden hiervoor is simpel. Alle torens en gebouwen in Benidorm zijn zuidgericht (naar de stranden) en daarom is een gevel uit glas minder ideaal dan een gevel uit baksteen of beton. Het kost meer energie om te koelen in de zomer.
De combinatie van de brutalistische, onbewerkte betonplaten aan de zijkant van de torens is dan ook een unieke combinatie met de luxueuze gouden glaspartijen en vergulde "diamant" die beide delen verbindt. De diamant, zoals hij door de toeristen en bewoners genoemd wordt, heeft trouwens een secundair nut. Schaalmodellen van Intempo die in windsimulatoren werden geplaatst lieten zien dat de diamant een positief effect had op de windverplaatsingen rond de gehele structuur.

Op dit moment is Intempo officieel nog niet af. Men is aan de laatste details bezig, en men voert een boel veranderingen door die de verkoop zouden moeten versnellen. Zo wilde men een remake van het zwembadgedeelte. Het rechthoekige, haast olympische zwembad wordt nu een meer organische, aantrekkelijkere vorm. Bovenop de toren komt er tevens een grote rooftopbar exclusief voor de bewoners. Ook de inkomhal krijgt een update. Al deze veranderingen maken de appartementen aantrekkelijker, en ook iets duurder, waardoor de bouwonderneming na zoveel tijd hopelijk hun geld terug ziet.

Inplanting

De inplanting van deze toren vind ik wat ongelukkig. De toren werd gebouwd op het nog te ontwikkelen gebied net achter de eerste rij in Poniente. En hoewel hij wat buren begint te krijgen, blijft Intempo er wat 'verweesd' tussen staan. Niet echt op zijn plek op die kale vlakte. De torens van Grupo TM, namelijk Sunset Drive, hebben zo'n groot perceel, maar staan zeer ongelukkig haast vlak tegen Intempo. Alsof hun blauw spiegelglas het goud van Intempo uit het straatbeeld moet jagen. De Intempo had veel beter gestaan in een meer ontwikkeld en evenwichtiger hoogbouw-locatie in Benidorm. Hij past eerder in het stedelijke weefsel aan het Levante-strand bijvoorbeeld. Alles zal afhangen over hoe ze volgende jaren de lege bouwgronden naast Intempo gaan invullen.
Nog een vreemd idee is de beslissing om het gemeenschappelijke zwembad en tuin aan de achterkant van het gebouw te plaatsen. Dus de kant waar de torens de schaduw op werpen. Aan de voorkant is er enkel een monumentale trap (verschil in hoogte) en een liftje.
Ook de positie van de toren is niet geweldig. Zijn imposante vorm is namelijk niet te zien vanaf het Levante strand of de oude stad. Van daar uit zie je Intempo wel boven de daken, maar enkel de kille betonplaten zijkanten. Had men de toren iets meer zuid-oostelijk gericht, dan had iedereen van zijn vorm kunnen genieten, en niet enkel wie er op de autostrade voorbij rijdt, of op de zee voorbij vaart.
De inplanting van Intempo in het stedelijk landschap kon beter.
Besluit

Qua architectuur stijl kan men dit gebouw bestempelen als "Postmodern". Over smaak valt niet te twisten, maar het is wel zo dat je weinig voorstanders van Intempo vindt. Het nepgoud en die opvallende diamant horen volgens sommigen eerder thuis in de jaren '70, of in het huidige Dubai, waar veel van dit klatergoud-architectuur voorkomt. Anderen vinden dit dan weer eerder een toren voor gokstad Las Vegas, waarbij kitch het duidelijk wint van smaak.
Ikzelf vind het vooral een fascinerend ontwerp. Ik hou wel van de dimensies van het gebouw. Die slanke torentjes houden zich correct aan het "Benidorm model". Wat de vorm en de felle kleuren betreft, vind ik het even prachtig als lelijk. Het gebouw is zeer "in your face". Je kan er niet naast kijken (letterlijk verblindt de reflectie van het goudglas vaak de zonnebaders op het strand). Je mag ervan zeggen wat je wilt, maar deze toren heeft karakter. En misschien had het "Poniente gedeelte" van Benidorm wel wat karakter nodig, want de naaste buren van Intempo zijn baksteentorens die je eerder in de sociale banlieue's tegenkomt rondom grootsteden dan in een moderne badstad. Intempo verbreekt de banaliteit van Poniente met twee gouden middelvingers. De toren lijkt te roepen "Benidorm: durf uzelf zijn in al uw kitscherige glorie!". In dat opzicht vind ik de architectuur meer dan geslaagd, en ik zal meer zeggen, begin ik van deze monsterlijke wanstaltigheid te houden. Benidorm is net zoals Intempo; bespuugd om haar lelijkheid, maar steeds weet het haar trots te behouden en de lijsten van toeristische bestemmingen aan te voeren. De miljoenen toeristen die elk jaar weer afzakken naar Benidorm geven fulminerende stedenbouwers en architecten zwaar ongelijk! En Intempo is daar de ultieme ode aan.

Intempo met regenboog bekeken vanaf Mirador de La Cala

Geen opmerkingen:

Een reactie posten