hotel, appartement, camping en bungalow

Ik krijg vaak vragen in mijn mailbox over verschillende hotels en/of appartementen. Omdat ik objectief wil blijven ga ik geen beoordelingen geven van hotels. Daar zijn andere websites voor te vinden. Wel kan ik enkele tips en hints mee geven om uw keuze te vergemakkelijken.

De Belroy - Geliefd bij de Belgen
Benidorm heeft na Londen en Parijs de meeste hotelkamers. Er zijn geschikte overnachtingen voor elk budget, van 2 sterren appartementen tot all-inclusive 4 en 5 sterren hotels. Niet enkel sterren tellen mee in de prijs, natuurlijk ook de afstand van het strand, zeezicht, afstand van het centrum van Benidorm en degelijke...

Vooraleer je een hotel, appartement, camping of bungalow boekt, kan je het nakijken op internet. De hotel-beoordelingsites geven een vrij realistisch beeld van wat je kan verwachten. Over het algemeen zijn de Spaanse hotels kritischer in het toekennen van sterren. Zo kan een 3 sterrenhotel in Spanje van gelijke kwaliteit of superieur zijn aan een 4 sterren hotel in Turkije, Egypte, Tunesië... . Met een 3 sterren hotel zit je meestal goed in Benidorm en de Costa Blanca en een 4 sterren is al redelijk luxueus.

app. aan het Levante strand
Appartementen heb je evenzeer in alle prijsklassen. Hou hier ook rekening met eventueel straatlawaai en drukte. Het spreekt voor zich indien u lange tijd blijft of met een groot gezin gaat, dat appartementen goedkoper blijken dan hotels. De keuze voor hotels of appartementen is natuurlijk persoonlijk.

Wie graag kampeert, kan in Benidorm zeker terecht. Er zijn meerdere campings aan verschillende prijzen. De duurdere campings hebben grote zwembaden, speeltuinen voor de kinderen, speelhallen, animatie en vaak ook bungalows te huur.

Bungalows en vakantiehuizen huren in Benidorm is vaak heel duur. Daarbij moet je ook rekening houden met de afstand tot het strand. Vaak moet men een auto huren om in Benidorm centrum te geraken en in de stad is het zeer moeilijk om een parkeerplaats te vinden! Wie toch zijn vakantie afgezonderd in alle rust wil door brengen, kan opteren voor een vakantiehuis of villa, maar in Benidorm blijven hotels en appartementen met voorsprong de populairste keuze.

De ligging van het hotel is naast de beoordeling één van de belangrijkste punten. Die ligging is afhankelijk van het type vakantie dat je wil doorbrengen. Wil je Benidorm als uitvalsbasis gebruiken voor de omliggende steden? Dan hoef je niet meteen aan het strand te verblijven, maar een hotelletje dichter bij het tramstation zou dan veel handiger zijn... Vertoef je vooral graag in Rincon de Loix (de Engelse wijk) of vind je uitgaan het belangrijkste van een goed verlof? Dan moet je eens rondkijken naar de hotels in die omgeving en kies dan zeker niet voor een kleinschalig familiehotel. Wil je eerder wat authentiek Spanje beleven, maar toch ook in Benidorm zitten, dan kan je best eens rondkijken in de oude stad of de aanpalende straten.
Ik verkies zelf een hotel tussen alles in: hotels in de buurt van het centrale park (en het gemeentehuis) zijn qua ligging goede all-rounders: Je bent snel in de oude stad, op een kwartiertje kuieren van de uitgaansbuurt, en op een 10 minuten van het Levante en 20 minuten stappen van het Poniente strand. Ook de tramhalte is geen onoverkomelijke afstand, zo kunnen we enkele dagen van de vakantie naar andere plekken 'sporen'.

Belangrijk is ook dat je rekening houdt met verkeer en straatlawaai. Vooral in de zomerperiode leeft het 's nachts in Benidorm nogal: beschonken toeristen die kabaal maken of scooters die voorbij razen. Ga je zelf uit of slaap je stevig, geeft dit geen problemen, maar voor wie kinderen heeft of slecht slaapt, kan nachtlawaai de vakantie grondig verpesten. Vraag gerust aan je reisagent naar een hotel in de rustige wijken. Zo is de buurt achter het Poniente strand veel rustiger 's nachts dan rond de uitgaansbuurt in Rincon de Loix. Ook in de smalle stegen kan het nogal druk zijn. Een manier om te weten te komen of uw hotel in een lawaaierige buurt ligt, is door te checken op de beoordelingssites. Ik neem altijd oordopjes mee als noodoplossing. Al was het maar voor 1 nacht (daags erop proberen een andere kamer te vragen).
In de oude stad kan je via booking-sites
authentieke kleinschalige hotels
reserveren!

Vooral oudere mensen of personen met een handicap moeten opletten dat de weg van het hotel naar het strand niet te steil loopt. Aan het strand zelf is Benidorm mooi plat, maar hoe verder je inlands gaat, hoe steiler de wegen omhoog gaan. Mensen met hoogtevrees moeten zich dan weer goed informeren op welke verdieping het appartement/de kamer zich bevindt. Benidorm heeft hoge appartementsblokken en zelfs meer dan 75 wolkenkrabbers, dus mensen met problemen voor hoogtes kunnen best goed na vragen op welke verdieping ze terecht zullen komen.

Het lijkt onbelangrijk, maar dat is het niet altijd: Sommige hotels richten zich meer op de Spaanse bevolking en andere hotels meer op de Engelsen of Belgen. Zo heb je typische hotels geliefd onder de Belgen als de Belroy en Benikaktus, ze serveren iets meer en vaker typisch Belgisch eten in plaats van Spaanse kost. Je kan dit goed of stom vinden, voor sommige is het belangrijk herkenbaar eten te hebben... Ben je iemand die continue op het hotel blijft? Dan is een hotel dat meer naar het Spaanse publiek richt, minder interessant. De Spaanse pensionados (gepensioneerden) hebben toch heel andere gewoontes dan wij en voor ons lijkt dat een beetje asociaal. Ze maken van een hotel-restaurant een vismarkt (kwetteren en roepen non-stop tijdens het eten), durven nogal eens té assertief zijn (duwen en voorkruipen) en 's avonds zitten ze het liefst van al heel de avond te schuifelen op de dansvloer op Julio Iglesias (senior!) liedjes. Ik geloof dat dit de meeste Belgen en Nederlanders weinig aanspreekt... Ik heb het hier vooral over de grote hotels die pensionados aanlokken (voornamelijk buiten het hoogseizoen) en natuurlijk spreek ik niet voor alle Spaanse oma's en opa's. Maar ik heb in al mijn jaren genoeg zo'n dingen gezien en gehoord om een tendens op te maken... , Het spreekt voor zich dat je deze hotels meer aan de oude stad en ten Westen ervan (richting Poniente) vindt, ook al zijn hier ook hotels die zich naar de Britten, Belgen en Nederlanders richten.
Hoe kan je dit weten? Wel, soms vind je flarden van zulke klachten op beoordelingssites. Het zijn vaker de goedkopere, grote hotels in de buurt van de oude stad, maar zoals ik al benadrukte zijn er ook uitzonderingen. Zo zat ik in een hotel waar de Spaanse pensionados gescheiden worden van de andere toeristen (2 restaurants en 2 bars 's avonds). In het ene was er rust en hoffelijkheid, het andere was een chaotische, drukke bedoeling... Dit is niets racistisch, zoals ik zei is het cultuurgebonden en iedereen wil toch zijn vakantie op zijn eigen manier vieren. Ik wil ook nogmaals benadrukken dat dit heel seizoensgebonden is, een hotel met voornamelijk Britse 40'ers in juli, kan veranderen in een Spaanse 'bejaardenkolonie' in november...

All-inclusive / full board / half board / breakfast

De meeste hotels in Benidorm bieden verschillende formules aan. In het kort kun je kiezen voor enkel ontbijt (breakfast), ontbijt en avondmaal (half board) en ontbijt, middag -en avondmaal (full board). Meer en meer hotels bieden ook All-inclusive aan. Hierbij is het eten en drinken gratis heel de dag door. Tussen de hoofdmaaltijden is er meestal keuze uit snacks om te eten. Het eten en drinken is meestal beperkt tot 23u...
Flitsende en duizelingwekkend hoge
appartementen en hotels genoeg!
Soms krijg ik de vraag welke formule te nemen. Dit is moeilijk te beslissen voor iemand anders. Vroeger nam ik altijd half board. Op die manier bespaarde ik me de moeite om  zowel 's middags als 's avonds iets te zoeken om te eten. Dan aten we 's middags vaak in een gezellig restaurantje en 's avonds iets minder uitgebreid in het hotel.
Toevallig kozen we op onze laatste vakantie een all-in formule. Dit kwam maar 80 EUR per persoon duurder uit en dat vonden we voor 14 dagen zeker een meerwaarde. We gingen nog altijd 's middags niet terug naar het hotel maar kozen voor de lokale restaurants of tapasbars, maar we bleven 's avonds wel eens een paar keer in het hotel aan de bar. 's Ochtends een koffie op het terras, in de namiddag snel een thee op het dakterras, net voor het restaurant opent nog een snel aperitiefje in de bar en tijdens het avondeten enkele glazen bier/wijn/fris... Je komt zo snel aan 80 EUR...

Ik zou zeker geen all-in aanraden als het je eerste reis naar Benidorm is. Benidorm is net zo boeiend door de honderden bars en restaurants en nachtleven. Dan ga je jezelf toch niet opsluiten in het hotel?! Neem je toch een all-in (bv omdat het weinig prijsverschil is met de andere formules), denk dat aub aan de lokale restauranthouders. Ze moeten opboksen tegen deze oneerlijke all-in formules van de hotels (die meer en meer opkomen!) en kunnen met moeite hun hoofd boven water houden. Ook bij de bars en in de uitgaansbuurt horen we deze klachten opnieuw en opnieuw. Mensen die naar all-in's aan willen 's avonds niet meer buiten het hotel en zo loopt het karakteristieke nachtleven van Benidorm geleidelijk aan leeg... De keuze ligt dus bij uzelf. Er is niets mis met all-inclusive reizen, maar bedenk dat dit geen typische hotelcultuur is in Benidorm en hopelijk nooit echt zal worden. 

De keuze voor een hotel, appartement, bungalow, vakantiehuis of zelfs een camping is volledig persoonlijk. Het hangt vast aan het budget en/of de verwachtingen van de vakantie. Zorg wel dat je goed geïnformeerd bent over wat je gaat boeken, zodat je geen onaangename verrassingen te wachten staan!

Lees ook: Benidorm city
Lees ook: Wolkenkrabbers en torens in Benidorm
Lees ook: Costa Blanca
Lees ook: Eten en drinken
Lees ook: Benidorm praktisch
Lees ook: Spa & Wellness in Benidorm
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Excursies / Ervaringen