Don Jorge - 124 meter / 36 verdiepingen

Edificio Don Jorge
Hoogte: 124 meter
Verdiepingen: 36
Don Jorge Appartments
Afgewerkt: 2008Functie: Vakantie appartementenLocatie: Levante / Rincon de Loix / Calle de Viena 7
Don Jorge is zowat het vergeten broertje van de blitse toren Lugano. Een beetje minder hip qua architectuur en een beetje meer "verdekt" als Lugano. Toch is dit zeker geen lelijke wolkenkrabber. Ik vermeld de toren in deze lijst omdat hij toch ook mee de skyline van Benidorm mee bepaald, en omdat het een populaire bestemming is als vakantieappartement.

Don Jorge bevindt zich vlak naast Torre Lugano op de helling van de Sierra Helada. En die helling, dat mag je serieus nemen, de toren staat op meer dan 70m hoogte van de zeespiegel. Het zijn enkele pittige straten om tot aan de ingang van de toren te geraken!
Appartementos Don Jorge is ontworpen door architectenbureau Nombela & Asociados uit Benidorm zelf. Het is een moderne toren met frisse kleuren. Het meest opvallende kenmerk aan de toren is de blauwe bekroning. de vorm daarvan lijkt op de "enja", het typische vleugeltje op de ñ in spanje. Maar de werkelijke symboliek erachter is dat de vleugel op een golf lijkt en dus verwijst naar de zee. Verder is de toren opvallend dun. Als je aan de zijkant van de toren staat, valt het slanke silhouet des te meer op. Met een breedte van iets meer dan 10 meter op een hoogte van meer dan 120 meter, krijg je een heel dunne toren, dat effect zie je echter pas goed als je de toren vanuit de laterale zijde ziet.
In de voorgevel is een beetje variatie ingewerkt in de vorm van enkele rijen uitstekende terrassen. Ook de schuine vleugel is mooi uitgewerkt. Wie binnen in de kleine inkomhal staat, kan in het
De panoramische lift. Jammer genoeg kijk je niet in de stad,
maar op de heuvelflank.

midden rechtstreeks naar boven kijken door een driehoekige schacht. Men ziet vanaf diezelfde inkomhal ook meteen het bescheiden buitenzwembad en kleine gemeenschappelijke tuin. Onderaan de toren zijn de parkeerplaatsen. De gemeenschappelijke ruimtes zijn zeer bescheiden opgevat voor een toren met toch een 200 tal appartementen. Zowel de inkomhal als het terras met zwembad lijken weinig interessant voor kopers. Het lijkt wel alsof de toren bestemd was als budget-bestemming. Niet dat iedere toren exotische pracht nodig heeft en tientallen meters hoge receptieruimtes, maar de inkom en het zwembadgedeelte hadden toch iets aantrekkelijker gemogen. Bijzonder hier is dat ze de plantvakken voor de exotische beplanting "buiten" het zwembadgedeelte hebben gemaakt. Op papier zal dit vast een strak en apart zicht geven: in realiteit verkleint het nog meer het zwembadgedeelte en geeft het een heel steriele, weinig groene, aanblik. Wat wél goed is, is dat de toren een zeer kleine oppervlakte inneemt. Al het "kijk"groen en de lege grasvelden bij sommige complexen zijn weinig ecologisch, noch stedelijk! Op dat gebied doet Don Jorge het dus zeer goed. Weliswaar jammer dat er niet meer in had gezeten. Een toren staat of valt (jammerlijk woordgebruik) met een aangenaam gemeenschappelijke tuin/zwembad. En dat hoeft daarom niet groot te zijn, op een kleine oppervlakte kan men eveneens een prachtig, exotische tuin aanleggen met zwembad.
De gemeenschappelijke tuin
en zwembad van Don Jorge
De plint van Don Jorge met tropische
bomen in plantvakken aan de buitenkantDe toren wordt heden gebruikt voor vakantie-appartementen. Of dit de originele plannen waren, dat betwijfel ik. Waarschijnlijk was de opleveringsdatum (2008), net terwijl de vastgoedbubbel van Spanje barstte, een reden voor de slechte verkoop en heeft men een residentiële toren omgevormd naar appartementen voor kort verblijf (toeristenappartementen). Of dit werkelijk zo is, dat vind ik niet op het internet, maar gezien de historie van Torre Lugano, twijfel ik daar niet aan.
De schacht binnenin kijkt zomaar even 34 verdiepingen hoog.
De toren heeft nog een bijzonder kenmerk dat ik niet meteen had verwacht. Een glazen panoramische lift die helemaal tot de hoogste verdieping gaat. Hoe spectaculair ook om in de lift te stappen. Het zicht vanuit die lift is minder boeiend; de lift bevindt zich aan de achterkant van het gebouw en kijkt tegen de beboste heuvelflanken van de Sierra Helada. Had de lift zich aan de voorkant van het gebouw bevonden, dan had dit vast de meest spectaculaire beelden gegeven. Stel u voor, als je traag omhoog stijgt, om geleidelijk aan boven alle andere gebouwen uit te stijgen tot je een open zicht hebt op de gehele stad....
Dat uitzicht vanuit die bovenste appartementen is dan ook verbluffend te noemen. Door de hoogte van de toren én van de heuvelflank bij elkaar geteld, heb je op de bovenste appartementen een zicht over alle andere wolkenkrabbers heen.
Dit is het zicht vanuit de hoogste appartementen.
Hier zou ik dag -en nacht naar kunnen kijken.

Over het algemeen is de architectuur niet meteen spectaculair. Maar moet een stad bestaan uit
Naast "grote" broer Lugano
spektakelarchitectuur? Don Jorge is een harmonieuze toren met enkele originele elementen (zoals de golfvorm). Hij past mooi in het geheel en neemt verrassend weinig plaats op in de stad. De slanke lijnen maken de toren interessant en minder "robuust" en de witte beton geven het een "clean" zicht. Don Jorge steekt qua architectuur misschien niet uit boven de rest, maar toch is het een belangrijke toren in de skyline van Benidorm. Don Jorge lijkt haast dé schakel tussen de stad onderaan de heuvelflank, en de enorm uitstekende spits van torre Lugano. Naast beide torens is nog een hoek voorbehouden. Een toren van iets meer dan 100 meter zou daar de meest gepaste oplossing vormen om de hoogbouw op de hoogte van de heuvelflank te harmoniseren met de iets lagere hoogbouw beneden in Rincon de Loix.

Lees ook: Benidorm City + fotoreeks
Lees ook: Wolkenkrabbers en torens in Benidorm
Lees ook: Gran Hotel Bali - 210m / 52 verdiepingen
Lees ook: Intempo Toren - 200m / 47 verdiepingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten