Gran Hotel Bali 210 meter / 52 verdiepingen

GRAN HOTEL BALI

Gran Hotel Bali
Hoogte: 210m / 186m zonder spits
Verdiepingen: 52
Afgewerkt: 2002
Functie: Hotel
Locatie: Poniente / Calle del actor Luis Prendes, 4

Iedereen herkent het meteen, het Gran Hotel Bali. Tijdens zijn bouw werd de toren verguisd door de bevolking. Maar, zoals dat meestal gaat, heeft iedereen hem nu in zijn hart opgenomen. Gran Hotel Bali is even synoniem aan Benidorm als het kerkje in de oude stad. Een gebouw van epische proporties en bijzondere architectuur.

Het Hotel Bali kan rekenen op enkele records. Het was een lange tijd het hoogste gebouw in Benidorm (zonder de spits meegerekend is de Intempo toren iets hoger) en 4 jaar lang het hoogste hotelgebouw in Europa. Nog steeds is het één van de hotels met de meeste hotelkamers ter wereld (776 kamers) en één van de hoogste torens van Spanje.

De werken aan het Gran Hotel Bali begonnen al in 1988 en het gebouw werd pas opgeleverd in 2002. Het is het meest bekende en imposante werk van de architect Antonio Escario Martínez (1935 - 2018). De stijl is moeilijk te classificeren. Het is een modern brutalisme met nadrukkelijk veel grijs beton, maar tegelijk ook bijzonder ornamentaal met veel verticale lijnen. Zeer bijzonder en typisch aan Gran Hotel Bali zijn de "steunberen", deze betonnen constructies die het gebouw lijken te steunen (wat in feite niet-structurele elementen zijn) en doorlopen tot in de top, lijken wel op de steunberen die men gebruikt in kathedralen. Net dat effect wilde de architect creëren. Het maakt de wolkenkrabber uniek, alsof het geïmporteerd was uit een duistere stad als het fictieve "Gotham City". Ook de uitpuilende vensters aan de zijkant van de hogere verdiepingen geven de toren een vrij gotisch uitzicht.
Het is niet verwonderlijk dat de toren kenmerken bezit van een haast moderne kathedraal. De architect had voordien al enkele moderne kerken ontworpen. Zo is de inkomruimte van Gran Hotel Bali haast dezelfde vormentaal als zijn ontwerp van een kerkje in Albacete, maar dan vele malen indrukwekkender.
Elk bezoek aan het hotel voelt even indrukwekkend: De strenge, moderne lijnen, de haast "religieuze" opengewerkte glazen spits tussen de twee gebouwen en de grote open ruimte, geeft je het gevoel een splinternieuwe kathedraal binnen te stappen. Het unheimlich (akelig) gevoel wordt gelukkig wel weggewerkt doordat de inkomhal vooral bestaat uit glas en visueel de aandacht trekt naar het zonnige zwembadgedeelte van het hotel. In die zonnige gemeenschappelijke ruimte vol met mooie zwembaden, groen en zelfs een waterval, vallen de proporties van de wolkenkrabber amper op.

Buiten zijn esthetische waarde, is Hotel Gran Bali ook een technisch huzarenstuk. Het hotel was zeer vernuftig voor zijn tijd, en wordt beschouwd als één van de veiligste wolkenkrabbers ter wereld. Een gecomputeriseerd systeem kan automatisch ramen openen en ventilatiesystemen laten werken.

Wist u dat de architect van Gran Hotel Bali nog een andere wolkenkrabber heeft ontworpen in Benidorm? Het "Edificio Santa Margarita" klinkt je misschien niet erg bekend in de oren. Dit is een wolkenkrabber van 24 verdiepingen op de eerste lijn aan het Levante strand. Aan de voorkant is er weinig dat erop wijst dat dit een werk is van een geroemde architect. Een heel functioneel gebouw van beton en glas (terrassen met glaspartijen). Maar, als je de moeite neemt om achteraan te gaan kijken, dan zie je toch de stempel van Antonio Escario Martínez. Zo is de achterkant haast volledig uit beton opgetrokken en is de trappenhal in een driehoekige uitstekende koker ingewerkt. Qua vormentaal doet de achterzijde van het gebouw toch wel aan het streng brutalisme van Hotel Bali denken. Ook onderste verdiepingen zijn ingenieus gepland. Er is een opengewerkte commerciële zone die tevens de toegang geeft tot het gebouw. Jammer genoeg heeft men in deze planning weinig rekening gehouden met de voetgangersstromen en is deze "vrij beschikbare" ruimte onbenut, buiten zij die in het gebouw wonen. Als gevolg staan vele winkelruimtes leeg. Dit is niet enkel een probleem in dit gebouw, maar eerder een fenomeen in Benidorm, waarbij men haast in elke toren een overdaad aan commerciële ruimtes heeft voorzien. Zeer leuk voor een gevarieerde ervaring als wandelaar; maar minder van toepassing in een tijd waarin de fysieke winkels het moeten afleggen tegen online aankopen...
Reus Hotel Bali waakt over Poniente
Terug naar het Gran Hotel Bali, en dan specifiek over de inplanting van het gebouw: Het hotel ligt in het achtergebied van het Poniente strand. De ontwikkeling van het hotel zou een grote stimulans vormen voor het gebied, waardoor vlak voor het hotel een klein winkelcentrum ontstond. Jammer genoeg blijkt men de impact op de restaurants en winkels overschat te hebben. De wijk "La Cala", waar hotel Gran Bali zich bevindt, bestaat vooral uit inwoners van Benidorm, of appartementen voor langverblijvers. De Britse hotelgasten van Hotel Bali ziet men dan ook elke voormiddag massaal uit de buurt stromen (per taxi, te voet of per bus). Om die reden (en om redenen van circulatie) is de bushalte van Hotel Bali dan ook de HUB voor de buurt. Er stoppen verschillende buslijnen. De toekomstige ontwikkeling van het Poniente gedeelte en opkomende nieuwe appartementsprojecten helpen hopelijk om het kleine "centrum" dat ontstaan is tussen Gran Hotel Bali en Mercadona terug levendig te maken. Slecht is de ligging van Hotel Bali niet gekozen. Het hotel helpt om de toeristen ook te spreiden over de minder drukke plekken in Benidorm. Zo is het brede strand van Poniente een veel rustiger strand dan het kosmopolitische Levante strand. De "La Cala" wijk wordt in de volksmond ook "het andere Benidorm" genoemd. Hier vindt je iets meer rijkere burgers en klasse-restaurants. In dat opzicht past Gran Hotel Bali mooi in de omgeving, omdat het hotel zich toch meer richt naar de vakantieganger die iets meer naar rust en klasse verlangt.

Ik kan in elk geval een bezoek aan Hotel Bali zeker aanraden. Bezoekers mogen de inkomhal betreden en de glazen, panoramische lift tot bovenaan nemen. Helemaal bovenin kan u voor 6 EUR het panoramische dek bezoeken en krijgt u een "bon" om beneden aan het zwembad een drankje te nuttigen. Een zeer leuke ervaring!
Het imposante zicht vanaf het open observatiedek van Gran Hotel Bali

Opmerking:
Normaal gezien kan u vrij rondlopen in de benedenruimtes en de gemeenschappelijke ruimtes, maar de laatste tijd werden we vaak terug gestuurd door een security. Het is niet altijd duidelijk of en wanneer je iets mag drinken aan het zwembad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten