Stranden van Benidorm

De grote publiekstrekker en trots van Benidorm zijn natuurlijk zijn goudgele stranden. Deze prachtige stranden zijn niet alleen indrukwekkend lang (6km!), maar blinken ook uit in kwaliteit. Zo zijn de stranden bekroond met de Blauwe Vlag, die onder andere wijst op netheid en veiligheid en de kwaliteit van het zand. Dat laatste zit wel goed, want Benidorm heeft het fijnste zand van heel Spanje en omstreken! Lang gaat er een hardnekkig gerucht rond dat Benidorm zijn zand uit Marokko laat invoeren, maar dit is een uit de hand gelopen grap van een reisorganisator; het zand van Benidorm is 100 procent natuurlijk, Benidorm is zelfs een exporteur van zijn hoog kwaliteitszand!
Benidorm telt verschillende stranden met voor ieder wat wils:

Levante: Het meest bekende strand van Benidorm. In de volksmond ook wel het 'Engelse strand' genaamd, omdat de Spanjaarden liever naar het Poniente strand gaan en het Levante strand vooral bezocht wordt door buitenlandse toeristen. Dit is het favoriete strand van mensen die van een gezellige drukte houden. Duizenden zonnekloppers bezoeken het strand dagelijks. Het is een hele prestatie dat iedere ochtend het strand er opnieuw piekfijn bij ligt. Aan het Levante strand is een autoluwe promenade met bars, restaurants en winkels met strandartikelen. Het Levante strand is om te zien en gezien te worden. Ook voor wie graag aan watersport doet, biedt dit strand de meeste faciliteiten zoals de kabelwaterski. Voor de kinderen zijn er leuke speeltuigen en in het water drijft een vlot waarop een badmeester staat.
Mal Pas strand

Mal Pas: Het kleinste strandje in het hart van Benidorm. Het strand ligt tussen de klippen van oud Benidorm en het jachthaventje. Velen vinden dit het mooiste strandje omwille van zijn ligging nabij het oude gedeelte van Benidorm. Het strand is kindvriendelijk met een betrekkelijk kalme zee en jaren geleden zijn de scherpe rotsgedeelten bijgewerkt zodat de kinderen hier veilig op kunnen spelen. Het is een minder populair strand als Levante net omdat het zo klein is.

Poniente: Het enorme strand Poniente wordt vaak 'het Spaanse strand' genaamd omdat hier vooral Spanjaarden liggen. De grote internationale hotels bevinden zich meer aan het Levante strand terwijl de appartementen en kleinschalige hotels vooral in de buurt van het Poniente strand te vinden zijn. Het Poniente strand is ook duidelijk minder druk bezocht. Wie van ruimte en stilte houdt, zoekt dus best dit strand op. Ook wie zien heeft in strandsporten doet best dit strand aan. Hier heb je de ruimte en faciliteiten om te volleyballen, voetballen, frisbeeën, vliegeren...

La Cala (de Finestrat): Achter de 'Mont Benidorm' (de heuvel achter het Poniente-strand) bevindt zich La Cala de Finestrat. Het is een wijk die zowat op zichzelf staat, met verschillende leuke winkeltjes, bars en restaurants. Vooral de toeristen die wat meer rust wensen, komen hier aan hun trekken. Het strandje is niet heel groot en in het zomerseizoen is er daarom wat drukte. Brochures en reisorganisaties beweren vaak dat La Cala dicht bij Benidorm Centrum ligt, ideaal voor uit te gaan en te winkelen. Dit is niet waar. La Cala ligt op minimum 4 kilometer afstand van het Centrum en 5-6 km van de uitgaansbuurt. Wel rijdt er een bus van La Cala de Finestrat naar Benidorm Centrum (1,30 EUR) en kost een taxi naar het centrum maar 10 euro. Dichtbij La Cala, verdoken tussen de heuvels ligt het nudistenstrand.

Rincon de Conil: Dit is het naaktstrand van buurgemeente Villajoyosa. Er zijn nog een aantal naaktstranden in de Costa Blanca, maar dit is veruit het populairste. De naturisten op dit strand zijn heel gesteld op de rust en de natuur. Neem dus steeds je afval mee en maak er niet teveel lawaai! Het kleine strandje ligt zeer idyllisch tussen de heuvels, er zijn hier echter geen voorzieningen of redders. Het publiek op de meeste naaktstranden is overwegend mannelijk. Je geraakt er door het wandelpad over de heuvels te volgen vanuit 'La Cala de Finestrat' of je neemt de weg naar Villajoyosa en je slaat links af bij het grote Casino.

Cala Ti Ximo en Cala Almadraba: Deze inhammen zijn voor de toeristen die een voorkeur hebben voor een klein strandje omgeven door natuur. Vanuit Rincon de Loix kun je gemakkelijk en snel wandelen naar deze paradijselijk strandjes. Je kan er ligbedden huren, maar het is er bijzonder rustig. Er zijn verder geen voorzieningen, dus neem voldoende water en eten mee. Je kan vanuit de inhammen ook gaan snorkelen langst de klippen, het water is hier uitzonderlijk helder. Dit strand is niet ideaal voor personen met kinderen, want hoewel dit niet staat aangegeven als naaktstrand, lopen er veel toeristen gewoon naakt rond. Er gaat onder de toeristen de misvatting dat dit een officieel naaktstrand is, dit is niet waar, doch - omwille van de afgelegen liging - worden nudisten gedoogd... 

Handige tips en weetjes
-De meeste bezoekers uit Nederland en Vlaanderen beperken zich tot het Levante strand en klagen dan vaak over de drukte. Probeer de andere stranden ook eens, ze liggen niet zo ver uiteen en vaak zijn ze de wandeling meer dan waard.
-Nooit zonnecrème/zonnebrandolie vergeten. Eénmaal verbranden kan de rest van uw vakantiedagen verpesten!
-Ligbedden en parasols kan je huren op het strand. De kostprijs is 5 EUR voor een volledige dag. Hou zeker je bonnetje bij, want binnen enkele uren staan ze er opnieuw. Echter het zand van Benidorm is zo zacht, dat je slechts een badhanddoek nodig hebt om comfortabel te zonnen!
-Watersporters kunnen in Benidorm helemaal los gaan, want er bestaat geen grotere variatie in activiteiten te vinden. Zo heb je onder andere: Kabelwaterski, Jetski, kanovaren, bananenboot, snorkelen, duiken, parasailing, windsurfen...  Dit allemaal aan een aantrekkelijke prijs.
-Het jachthaventje tussen het strand van Mal Pas en Poniente is de uitgelezen plaats voor een rustige wandeling over de pier, hier zie je iedere dag lokale vissers en hongerige zwerfkatjes en lijk je even te vergeten dat je in de hoofdstad van het massatoerisme zit.
-Iedere nacht worden de promenades langst de stranden Poniente en Levante prachtig verlicht. Zeer gezellig om 's avonds nog wat te kuieren of een terrasje te doen.
-Ook kan ik aanraden om eens een dag erop uit te trekken en een naburige badplaats te bezoeken. De stranden van Villajoyosa, Alicante, Altea, Calpe... hebben allemaal hun eigen karakteristieken en het loont de moeite om na een bezoekje aan het dorp/de stad uw handdoek neer te leggen op het goudgele strand en naar Spaanse traditie een siësta te nemen onder de altijd aanwezige zon!

Lees ook: Veiligheid op het strand en in het water
Lees ook: Surfen in Benidorm
Lees ook: Benidorm city
Lees ook: Eten en drinken
Lees ook: Winkelen in Benidorm
Lees ook: Omgeving van Benidorm / Algemeen
Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Duiken aan de Costa Blanca en Benidorm
Lees ook: Tijdslijn Levante-strand 
Lees ook: Kabelwaterski in Benidorm
Lees ook: Benidorm voor personen met een handicap
Lees ook: LIVE WEBCAMS op de stranden van Benidorm