Torre Mirador del Mediterraneo - 132 meter / 32 verdiepingenTORRE MIRADOR DEL MEDITERRANEO

Hoogte: 132 meter
Verdiepingen: 32
Afgewerkt: 2006
Functie: Residentieel
Locatie: Rincon de Loix / Calle Sierra dorada

Torre Mirador del Mediterraneo is een toren die misschien niet tot de verbeelding spreekt, maar toch ook vermeldenswaardig is in deze topic. Ik zet voor de naam steeds "torre" om het verschil te maken tussen het Mirador del Mediterraneo in de oude stad (het kasteel van Benidorm) en deze toren aan de andere kant van het Levante strand.

Torre Mirador del Mediterraneo is zo'n tyisch project uit de vastgoed-bubbel die vooral tussen 2000 en 2008 heel wat nieuwe torens in Benidorm voortbracht. Typisch voor deze tijd zijn de "brutalistische" torens die nogal haastig werden opgetrokken in kale beton, maar ook typisch aan deze tijd was de ambitie om hoog te bouwen én het bouwen van gewaagde ontwerpen. Torre Mirador del Mediterraneo past in beide laatste categorieën. Met zijn 132 meter en zijn verhoogde positie op de flanken van de Sierra Helada steekt de toren fier boven Benidorm uit, en met zijn dubbel-aaneengesloten toren ontwerp, heeft het een bijzonder architecturaal elementje.

Door zijn ligging op de heuvelflank is de toren vanuit heel Benidorm te zien


Vormgeving

Het gebouw is ontworpen door Jesús Manzanares in een post modernistische stijl. Volgens de traditie in Benidorm is er veelvuldig gebruik gemaakt van ruwe beton, maar toch is het minder "brutalistisch" dan de gemiddelde toren in Benidorm: Zowel de voorkant als de zijkanten zijn onderbroken door grote ramenpartijen. De toren doet een beetje denken aan Gran Hotel Bali: Veel ruwe beton die boven eindigt in een open "trappengevel" met steunberen. Ook de technische verdiepingen in een andere kleur doet een beetje denken aan de technische verdieping in Hotel Bali.

Trapslopende topverdiepingen

Het lijkt of de toren door zijn "breedte" breekt met de Benidorm-traditie van smalle en hoge torens, maar wie voor het gebouw staat, bemerkt meteen dat Torre Mirador del Mediterraneo bestaat uit twee torens die vlak naast elkaar gebouwd zijn. We hebben hier met Gemelos (tweelingtorens) te maken die verbonden zijn met 7 open passerellen (metalen bruggen). Deze passerellen verbinden beide torens, maar zijn daarbij geen structureel element: ze zijn danig geconstrueerd dat ze mee kunnen bewegen met de lichte bewegingen van de torens apart. De metalen verbindingen zijn vooral een architecturale curiositeit. Ze dienen tevens ook als "extra nooduitgang" in het geval een toren in brand staat. Men kan dan via de trappen naar de andere toren vluchten.

De metalen bruggen geven de torens karakter


Het interieur van de toren is modern opgevat. De appartementen heb je in verschillende maten en zijn zoals het merendeel van de appartementen in Benidorm nogal compact. De meeste flats in Benidorm zijn eerder opgevat als een tweede verblijf en gaan zelden over de 60 a 70 m². Ook in deze toren zijn de appartementen eerder aan de kleine kant en hebben voornamelijk slechts één slaapkamer, maar het terras met open zichten over beide stranden van Benidorm maakt natuurlijk veel goed. De inkomhal is modern, met marmeren vloeren en zwart lederen zetels. Tropische planten verzachten de strenge aanblik.

Parkeerplaats

De eerste 7 verdiepingen van deze toren zijn parkeergarages. Dit is best veel parkeerplaats voor een toren midden in de stad, maar we moeten daarbij natuurlijk ook rekening houden dat de toren op een heuvelflank is gebouwd en net daarom een auto voor vele bewoners dus wel praktisch blijkt. Toch hoop ik ook dat men in de toekomst zulk een groot aandeel parkeerplekken niet meer bouwt: Het trekt meer verkeer aan dan nodig en dwarsboomt alle initiatieven om autoverkeer in de stad te verminderen.

Inplanting

Net als Don Jorge en Torre Lugano is deze toren op de heuvelflank van de Sierra Helada gebouwd. Dat maakt dat de bewoners uitzonderlijke zichten hebben over de baai van Benidorm, maar een gebouw (en bijhorende gronden) inplanten op een steile schuine heuvel is een waarlijke uitdaging. Deze toren werd gebouwd met een enorm hoogteverschil dat overwonnen moest worden (dit verklaart de verschillen in hoogte die je op het internet vindt (van 120 tot 140 meter).
Zo zijn de onderste verdiepingen van het gebouw parkeerplaatsen. Zoals hierboven al vermeld, vind ik dit niet erg "stadsvriendelijk", maar aan de andere kant was het wel nodig. Wie wil een appartement dat zich deels onder de grond bevindt (met bv een achter -en zijaanzicht op een betonnen muur)? Toch zijn er ook andere mogelijkheden om deze half ingegraven verdiepingen in te richten die een meerwaarde vormen in de verkoop: Waarom geen tennisvelden op die ondergrondse verdiepingen? Of een binnenzwembad? Of een feestzaal / cafetaria die gebruikt kan worden door de bewoners?

De parkeerverdiepingen van de toren

De bouwgrond van Torre Mirador del Mediterraneo is nogal gefragmenteerd. Toch heeft men de grond goed benut. Naast de toren is het zwembadgedeelte over twee niveau's verspreidt (met watervalletje). Het zwembadgedeelte is modern en strak ingericht met een driehoekig zwembad en kunstgras. Achteraan op een apart stukje heb je tennisvelden. Tennisvelden zijn er genoeg in Benidorm; ze zijn goedkoop om te maken, hebben haast geen onderhoud en geven een gebouw een elitair karakter. In theorie worden die tennisvelden (vaak te warm om buiten te sporten) amper gebruikt. Verder is een nog een service-weg vanuit de Calle Peking. Ik neem aan dat deze gebruikt is tijdens de bouw en van dienst kan doen in eventuele noodsituaties.
Van opzij valt het niet meteen op dat dit complex uit twee torens bestaat

De inplanting van de toren vind ik uitzonderlijk goed geslaagd. De verschillende lagen op de heuvelflank geven de toren karakter en het strenge beton van de eerste verdiepingen (de garages) wordt niet verstopt, maar net versterkt door sobere lampen en strakke rechte lijnen. Bij het binnentreden van de toren voel je vooral verwondering, en zo hoort het ook. Al had ik het veel mooier gevonden moesten die roestkleurige grillen voor de parkeerplaatsen in een andere, lichtere kleur vormgegeven zijn.

De Torre Mirador del Mediterraneo is niet de mooiste toren in Benidorm, maar toch heeft de toren stijl genoeg om in deze lijst voor te komen. Het is door zijn unieke bouw met die enorme spleet tussen de twee torens een toren die door iedereen meteen herkend wordt. Een toren die bijzonderheden genoeg heeft om met trots deel uit te maken van de Skyline van Benidorm!

Lees ook: Wolkenkrabbers en torens te Benidorm
Lees ook: Torre Lugano 152 meter / 43 verdiepingen
Lees ook: Blog / Column

Geen opmerkingen:

Een reactie posten