Neguri Gane - 148 meter / 43 verdiepingen

Neguri Gane
Torre Neguri Gane
Hoogte: 148 meter
Verdiepingen: 43
Afgewerkt: 2002
Functie: Residentieel
Locatie: Levante / Av. del Municipi

In dit artikel behandelen we één van mijn lievelings-wolkenkrabbers in Benidorm. Een monumentale toren met een futuristisch design op een toplocatie in de stad!

Er zijn weinig plekken in de stad waar je de boogbekroning van Neguri Gane niet kan zien. Het gebouw torent letterlijk overal over uit. Niet enkel omwille van zijn indrukwekkende hoogte van net geen 150 meter, maar ook omdat hij op een redelijke hoogte van de zeespiegel ligt, én vooral, omdat de toren op het kruispunt van de belangrijkste assen van de stad bevindt.

Men begon met de bouwwerken in 1998 en in een sneltempo was de toren klaar in 2002. Bij aflevering was het de hoogste toren van Benidorm, maar moest die titel amper enkele maanden later afgeven aan Gran Hotel Bali.

De architect van deze toren is geen onbekende in Benidorm: Perez - Guerras Arquitectos. Dit architectenbureau heeft Benidorm mee helpen vormen. Van hun hand zijn de "apartementos Cibeles" in de straten achter het Levante strand, en "Edificio Neptuno", dat vlak naast Neguri Gane ligt. Dit zijn allen torens met speelse vierkante balkons, maar door hun breedte nogal massief. De architecten hebben tevens het originele ontwerp gemaakt voor één van de meest markantste torens van Benidorm: Intempo.

Neguri Gane naast "edificio Neptuno". Beide zeer verschillend, maar van dezelfde architect
Cibeles, twee torens van dezelfde architect als
 Intempo en Torre Neguri Gane

Brutalisme


Maar Torre Neguri Gane is niet minder interessant dan Intempo: Een bijzonder slanke toren in een brutalistische stijl. Dat wil zeggen; een strakke belijning, en vooral, veel zichtbaar beton. De naam "brutalisme" komt dan ook van de Franse term ''Béton brut" (ruw beton)  Een stijl die opkwam in de jaren '50 en veel gebruikt werd in de jaren '60 en '70, maar later vaak verguisd werd. In Benidorm is brutalisme de overheersende stijl (de meeste torens stammen dan ook van de jaren '60 - '80), niet in het minste omdat het een supersnelle en goedkope manier is om torengebouwen te construeren. Maar dat wil niet zeggen dat het steeds lelijke gebouwen hoeven te zijn; Neguri Gane is daar het beste voorbeeld van!

Het gebouw bestaat uit een ronde middenkern waaruit speelse, ronde terrassen vooruitspringen. Het geeft het gebouw een ludiek uitzicht dat steeds anders is vanuit verschillende hoeken. Slechts de achterkant toont de ruwe binnenkern en het enige volledig verticale element, namelijk de trappenhal.
op de 26 verdieping is het binnenzwembad
De basis van deze 148 meter hoge toren is slechts 27 op 22 meter! Dit geeft een enorme gevoel van verticaliteit, alsof de toren veel hoger is dan de werkelijke hoogte. Dat gevoel wordt nog versterkt door een versmalling vanaf de 26ste verdieping. Op deze verdieping zijn geen terrassen, enkel ronde glaspartijen; daarachter schuilt namelijk het gemeenschappelijke binnenzwembad. Eén van de
hoogste binnenzwembaden ter wereld met ongelofelijke zichten over de baai van Benidorm.
De topbekroning lijkt niet op zijn plaats. Het "afdak" breekt met de ronde vormen van de terrassen en de middenkern. Toch verrast het afdak op bepaalde momenten van de dag: de zon reflecteert zich in het metaal en doet de top van de toren uitlichten.
De opbouw van de terrassen geeft het gevoel alsof ze haast organisch ontstaan zijn. Onderaan bollen er veel meer terrassen (en daarbovenop nog kleinere terrassen) en naar boven toe worden ze zeldzamer. De meeste uitpuilende terrassen zijn dichtgemaakt, anderen open, om het speelse effect nog verder te vergroten.
Bij bepaalde kijkhoeken lijkt het goudkleurige dak te gloeien als een vuurtoren.
Het is geen toeval dat het ontwerp heel hard gelijkt op de "Torres Blancas" in Madrid. De architecten van de Neguri Gane inspireerden het ontwerp dan ook op deze surrealistische toren. De "torres Blancas", die eigenlijk één toren vormen, zijn gebouwd in 1968 en moesten een voorbeeld vormen van organische architectuur. De Neguri Gane heeft dan wel deze elementen van "organische architectuur" overgenomen, maar vormt geen kopie! Niet enkel het volume van de toren (Neguri Gane is dubbel zo hoog als haar kleine broer in Madrid) is geheel anders, maar ook het profiel is verschillend. In "Torres Blancas" in Madrid worden de terrassen overheerst door de zware pilaren die onafgebroken tot boven doorlopen. Bij Neguri Gane zijn deze elementen ook aanwezig, maar hebben ze niet hetzelfde structurele doel en zijn ze veel fijner en minder prominent. Dit maakt Neguri Gane veel minder streng als Torres Blancas. Ook het versmallen van de toren naar de bovenverdiepingen toe, geeft Neguri Gane een gevoel van hoogte, iets dat we bij Torres blancas (ongeacht ze toch ook 81 meter hoog zijn) helemaal niet echt ervaren. Toch zijn de gelijkenissen interessant om te bestuderen.

De naam Neguri Gane tenslotte heeft niets te maken met een epische, mythologische godheid, maar verwijst naar de wijk Neguri in Gexto nabij Bilbao. De wijk Neguri "winterdorp" stond bekend om haar rijke industriëlen die er mooie huizen kochten als buitenverblijf. Waarom deze wijk gebruiken als naam voor de toren? Wel, het is duidelijk dat de ontwerpers hiermee wilde verwijzen naar de doelgroep; de beter gegoede burgers die een appartement in de toren kopen als vakantieverblijf of winterverblijf... En het achtervoegsel "Gane" zou kunnen vertaald worden als "overwinning". Of dit te interpreteren valt dat deze toren "beter" zou zijn dan een buitenhuisje in Neguri, dat durf ik niet beweren. Los van de betekenis "bekt" de naam natuurlijk ontzettend goed.

Inplanting

De inplanting van deze toren is goed uitgekiend. Het perceel ligt aan de samenvloeiing van twee van de belangrijkste verkeersassen in Benidorm, de Av de Europa en de Av de Alfonso Puchades. Vanuit beide assen heb je vaak een doorlopend zichtpunt dat eindigt op

Publieke opinie

Indrukwekkende toren bij valavond
De ontvangst van de toren was (en is) minder positief. Zoals hierboven gezegd is het brutalisme een stijl die moeilijk ingang vindt bij het grote publiek. Onderschat en onbemind. De ruwe beton van brutalistische torens heeft vaak het kenmerk om er na een korte tijd al "vuil" uit te zien. Op regenachtige plaatsen krijgen brutalistische bouwwerken vaak permanente plekken op hun gevels. Dit valt in het extreem droge Benidorm heus wel mee (daarmee dat er ook veel ruwe beton gebouwen gebouwd zijn), maar toch is het een kenmerk dat brutalistische gebouwen snel nogal "vuil" en daarmee "oud" eruit zien. Toeristen die de Neguri Gane voor de eerste maal zien, zijn dan ook vaak verrast dat de toren nog geen 20 jaar oud is. Het merendeel schat de toren dan ook uit de jaren '60 of '70, niet voor niets de hoogjaren van het "brutalisme".

Toch heeft deze toren ook zijn aanhang. Het slanke profiel en de speelse terrassen die contrasteren met de strengheid van dat grijze beton, de monumentaliteit die het gebouw uitstraalt als je op straatniveau naar boven kijkt. De smalle basis en de ronde kern... Neguri Gane is wat mij betreft één van de meest onderschatte gebouwen van Benidorm! Dit gebouw is uniek in zijn soort! Ik ben er dan ook zeker van dat men in de toekomst meer waardering gaat krijgen voor Neguri Gane!

Lees ook: Wolkenkrabbers en torens te Benidorm
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Benidorm City + fotoreeks
Lees ook: Intempo toren - 200 m / 47 verdiepingen
Lees ook: Gran Hotel Bali - 210m / 52 verdiepingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten