Guadalest

Guadalest is een stadje op ongeveer 25 kilometer afstand van Benidorm. Het stadje is gebouwd door de Moren op een strategische plek in de 8ste eeuw. Het omvat eigenlijk niet meer dan een eeuwenoud straatje met het gemeenteplein en iets hogerop de overblijfselen van het kasteel. Toch is het een van de populairste toeristische trekpleisters van heel Spanje.

wachttorentje
Als je met de bus komt, stap je uit aan het dorpje beneden. Hier wonen de weinig inwoners van Guadalest in de typische witgekalkte huisjes. Je vindt hier een aantal restaurants en souvenirwinkeltjes. Ook heb je hier enkele musea zoals het museum van miniatuurtjes (microscopisch kleine curiosa zoals de bijbel op een haartje geschreven of beeldjes op een speldekop), het museum van foltertuigen en een museum met poppenhuizen.

Het kasteel en historisch dorpje van Guadalest bereik je met een steile weg omhoog langst de rots. De enige ingang van dit dorpje is een tunnel door een 15 meter dikke rots, waarbij je meteen het historisch-militaire belang van Guadalest begrijpt! Het dorpje loopt over van charme met leuke winkeltjes waar je handgemaakte spullen en curiosa kan kopen. Het gemeenteplein biedt een ongelofelijk spectaculair uitzicht over de bergen en het enorme azuurblauwe stuwmeer dat onder andere Benidorm van water voorziet. Rond kuieren in deze omgeving is werkelijk adembenemend.

Voor een kleine meerprijs kan men het kasteel en Casa Orduña bezoeken. Het 17de eeuws gebouw heeft prachtige schilderijen, meubelen en een bibliotheek. Vanuit het kasteel heb je een prachtig zicht over de vallei van Guadalest.

Vanuit Benidorm bieden verschillende reisorganisatoren een trip aan naar Guadalest. Neem niet meteen de excursie die jouw reisorganisatie aanbiedt, maar zoek de excursie in reiskantoren in Benidorm zelf, deze zijn vaak tot meer dan de helft goedkoper! Veel excursies combineren een bezoek aan Guadalest met een bezoek aan de watervallen van Algar of het dorpje Pollop. Dit is best te doen want Guadalest is niet bijzonder groot en als je geen musea bezoekt, ben je er snel door.

Guadalest
Wie heel goedkoop naar Guadalest wil, neemt gewoon het openbaar vervoer! Je kan gewoon op de bus betalen (Op dit moment kost een retourticket 7,50 EUR vanuit Benidorm). Je moet dan wel rekening houden met de uren (ze rijdt maar tweemaal!), maar het uurrooster is prima om Guadalest te bezoeken in de ochtend! De bus vertrekt om 10.10u aan Plaza triangular (eerste halte op de Av. de Mediterraneo) en doet er een klein uurtje over. Vanuit Guadalest vertrekt de bus om 13.30u. Als je geen museums doet, zou dit genoeg tijd moeten zijn voor een bezoek aan Guadalest en een terrasje. Hier vindt u het uurrooster (want de uren kunnen veranderen): http://www.llorentebus.es/pdf/linea16.pdf?1381998723795.

Men kan natuurlijk altijd een auto huren en genieten van de vrijheid om zijn eigen route te plannen. Men kan dan Polop bezoeken, dat op de weg ligt. Of men kan na het bezoek aan Guadalest tot in Altea of zelfs tot Calpe rijden. De wegen zijn goed onderhouden en ondanks het Spaans temperament is het veilig rijden in heel de Costa Blanca.

steile weg naar Guadalest
Echte sportievelingen huren een fiets en nemen de CV70 richting Guadalest. De weg naar Guadalest is haast even spectaculair als het stadje zelf. Heel de route heeft een mooi onderhouden fietspad en onderweg kan je een tussenstop maken in Nucia en het pittoreske dorpje Polop. Let wel, de weg naar Guadalest loopt heel het traject omhoog waardoor de heenweg bijzonder zwaar is, enkel voor geoefende fietsers. De terugweg is dan weer heel gevaarlijk omdat de weg steil naar beneden loopt. Als je dit avontuur aangaat, check dan eerst of de remmen goed vat hebben als je de fiets gaat huren, ik spreek uit ervaring!

Elk jaar bezoeken 2 miljoen mensen het kleine dorpje Guadalest, wat maakt dat het vooral in de zomermaanden nogal druk kan zijn. Ga daarom in drukke periodes best niet in de namiddag. Rond 10u gaan de winkeltjes en restaurants open en is het er nog lekker rustig!

Lees ook: Omgeving van Benidorm / Costa Blanca
Lees ook: Museo Micro-Gigante Guadalest
Lees ook: De aparte winkeltjes van Guadalest
Lees ook: Costa Blanca / Meer...
Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Benidorm praktisch

Hieronder nog enkele zelf genomen foto's van Guadalest

Guadalest in de verte
De weg richting het oude dorp

Net voorbij de toegangspoort van Guadalest
Prachtig zicht vanaf het plaza in Guadalest
Zicht op het prachtige stuwmeer en de dam in Guadalest
Wandelpad op de oude vestingen van Guadalest

Wachttorens op de grillige rotspieken
Zicht op het dorpje van bovenuit

Lees ook: Omgeving van Benidorm / Costa Blanca
Lees ook: Museo Micro-Gigante Guadalest
Lees ook: De aparte winkeltjes van Guadalest
Lees ook: Algar watervallen nabij Benidorm
Lees ook: Costa Blanca / Meer...
Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Benidorm praktisch