Torre Levante - 120 meter / 36 verdiepingen

Torre Levante
TORRE LEVANTE
Hoogte: 120 meter
Verdiepingen: 36
Afgewerkt: 1985
Functie: Residentieel
Locatie: Levante / Av. Madrid 18

De Torre Levante is tot hiertoe de hoogste toren op de eerste rij aan de Levante dijk. Niet enkel de hoogste, maar ook één van de dunste torens. Zijn extreem slank silhouet en strakke lijnen maken dit één van mijn favoriete torens, en één van de meest stijlvolle torens van Benidorm. De Torre Levante was trouwens lange tijd de hoogste wolkenkrabber in Benidorm. Pas in 2002 brak Gran Hotel Bali zijn hoogterecord.

De architect van deze toren, Carlos Gilardi, is afkomstig van Uruguay, maar heeft zijn stempel gedrukt op de Costa Blanca. Hij lijkt de woorden (Costa Blanca) haast letterlijk te hebben genomen, want zijn stijlkenmerk zijn witte, modernistische gebouwen. Samen met zijn team van AB Living heeft hij een groot aantal luxe-villa's en appartementen ontworpen die her en der in de Costa Blanca (bv Altea Hills) gebouwd zijn. Ook het gerenomeerde gebouw van de SHA clinic is mede van zijn hand. Hoewel hij in 2016 overleed, blijft het architectenbureau werkzaam in de Marina Baixa streek. Zo loopt er nog een project voor 56 appartementen in de ubanisaties van Finestrat. Ook worden er nog villa's ontworpen volgens zijn stempel: felwit met strakke lijnen, infinity pools en steenpartijen.

Achterkant van Torre Levante
De felwitte strakke gebouwen kenmerken de architect, die volgens zijn eigen woorden steeds een
balans zocht tussen functionaliteit en esthetiek. Ook de Torre Levante kunnen we onder die noemer schuiven. Een modernistische toren gebouwd op functionaliteit, maar tegelijk een niet te ontkennen esthetiek heeft. Het simpele design, zonder ornamentiek noch de nood om repetitie tegen te gaan, oogt haast tijdloos. De toren is mooi in zijn eenvoud, en straalt een "roaring twenties" luxe uit.
Het slanke design, de rondingen op het dak, en de twee ronde zuilen die de gehele hoogte van de gevel volgen geven de toren een look die gelijkt op de gebouwen uit de tijd van de "Art deco", of nog beter "Streamline" design. Noem het zoals u wil, maar deze toren heeft een zeer harmonieus uiterlijk dat gewaardeerd wordt door haast alle bewoners en toeristen.

Gemeenschappelijke delen

Ongeacht de ambitieuze hoogte van de toren, moet je geen imposante inkomhal verwachten. De bewoners volgen een gangetje naast de commerciële plint (heden een restaurant/bar) en wandelen zo voorbij een bescheiden kantoortje van de "conserje" recht op de liften en de trappenhal. Geen hoge plafonds, geen luxueuze materialen of glimmend neon. Een beetje een teleurstelling voor wie had gehoopt dat de "art deco" binnen doorgezet zou worden. Ook de appartementen in de toren zijn puur gebouwd op functionaliteit; ze zijn niet echt ruim te noemen en hebben weinig interessante kenmerken. Ze zijn echter wel stijlvol en mooi ingedeeld met een focus op de dichtgemaakte terrassen die zo de bescheiden leefruimte vergroot.
Tot de gemeenschappelijke delen hoort ook een bescheiden zwembadje. Een klein paadje leidt vanaf de inkomhal naar een klein rechthoekig zwembadje met amper plek rondom om een ligstoel te zetten. Enkele palmen in een plantenvak moeten het vele beton visueel breken. Vanaf het zwembadgedeelte kijk je jammer genoeg op enkele parkeervakken. Er is geen ondergrondse parkeerplaats; enkele "gelukkigen" kunnen hun wagen kwijt achter de commerciële plint die van de dijk tot aan de Av. de Mediterraneo loopt.
Het bescheiden zwembad van Torre Levante
Ik vind het haast spijtig dat er niet meer moeite of budget was gestoken in de gemeenschappelijke delen. De inkomhal doet aan een halletje denken van een appartementsblokje van 3 verdiepingen en het zwembad doet eerder denken aan het zwembadje van een goedkope jeugdherberg. Heel spijtig ook vind ik die parkeerplekken. Die enkele plekken zijn ondermaats voor het aantal appartementen, maar die enkele wagens nemen wel een boel "gemeenschappelijke ruimte" in. Het zou veel mooier én aangenamer zijn om daar een bescheiden tuin aan te leggen met enkele palmen en struiken. En waarom heeft de architect er niet aan gedacht om het dak van de commerciele plint (dat volledig plat is) niet beschikbaar te maken als solarium. Enkele picknickbanken, een stenen BBQ zouden de bewoners de nodige gemeenschappelijke ruimte kunnen geven. Aangename gemeenschappelijke ruimtes versterken de cohesie van de bewoners en geven een veel gezelligere sfeer. Nu merk ik dat de bewoners snel binnen en buiten wandelen, en dat er weinig sociaal contact bestaat tussen de bewoners onderling.
Het enige interessante deeltje van de gemeenschappelijke delen is een "tegelreliëf" vlak voor je de toren binnen gaat. Een kleurrijk paneel dat nogmaals hint naar "Art Deco". Ook de overbuur heeft haast hetzelfde reliëf aan de zijgevel hangen.
Het mooie tegelreliëf aan de inkom van Torre Levante

Inplanting

Het slanke profiel van de toren komt voornamelijk door het beschikbare perceel: de bouwgrond was iets meer dan 20 meter breed, maar liep wel helemaal door naar achter tot aan de Av. de Mediterraneo. De architect heeft dus gekozen voor een smalle toren gericht naar de zee (en het zuiden) en daarachter plaats te laten voor commerciële ruimtes, een zwembad tussenin die ruimtes, en parkeerplaatsen. De winkels zijn te bereiken via de Av. de Mediterraneo en vanaf de Levante dijk en men kan het weggetje dus ook gebruiken om van de ene straat naar de andere te wandelen. Zulke mini- winkelcentra zie je vaak in Benidorm, maar we moeten ook vaststellen dat ze allen problemen hebben. De commerciële ruimtes die niet van de straatkant te zien zijn, zullen in de praktijk haast
Het steegje tussen de dijk en Av Mediterraneo
geen passanten voorbij hun deur krijgen en dus geen klandizie hebben. Daarom worden deze winkeltjes vaak dokterspraktijken, scootmobiel-verhuurders, advocatenkantoortjes... Zaken dus die niet afhangen van hun etalage en/of de toevallige passant. Maar vaak ook ziet men dat men die kleine "winkelcentra's" afsluit, omdat men de winkels niet meer verhuurd krijgt en zulke steegjes vaak te maken krijgen met overlast van hangjongeren, zwervers of vandalisme. Dat is een jammere evolutie die de architecten niet kwalijk genomen kan worden. Ook ik ben voor totale doorwaadbaarheid; steegjes en paadjes tussen de grote lanen geven een interessantere stad! Doch vrees ik, met de moeilijkheden die fysieke winkels in deze tijd van online aankopen hebben, dat er niet snel beterschap gaat komen voor die tientallen commerciële ruimtes die zich bevinden in zo'n steeg in privébezit.

Hoewel de Torre Levante zijn kroon als hoogste toren van Benidorm heeft moeten afgeven, blijft deze toren tot op dit moment de hoogste toren op de eerste rij van de Levante dijk. Vanaf de zee kan je zien hoe de toren met kop en schouders boven de anderen uitsteekt. Deze toren is een icoon voor Benidorm, door zijn slank en hoog profiel, maar ook door zijn mooie esthetiek. Gasten vinden het moeilijk om de leeftijd van deze toren in te schatten; en dat is vaak het bewijs dat de architect geslaagd is om een toren te plaatsen die doorheen de jaren zijn schoonheid niet verloren is.

Lees ook: Benidorm City + fotoreeks
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Wolkenkrabbers en torens in Benidorm
Lees ook: Foto's tijdlijn Levante strand Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten