Benidorm praktisch

In dit artikel vind u uitgebreide informatie over de praktische zaken rondom uw vakantie naar Benidorm. Ik heb enkele van de belangrijkste links naar meer gedetailleerde informatie hierboven gezet zodat u uw benodigde informatie sneller kan vinden.

Openbaar vervoer in Benidorm (bus en tram en luchthavenverbinding)
Bicidorm - het deelfietssysteem van Benidorm
Taxi nemen in Benidorm
Van de luchthaven Alicante naar Benidorm en terug geraken

Met de kinderen naar Benidorm
Regen in Benidorm (wat te doen op regenachtige dagen)
Auto huren in Benidorm
Huisdieren mee op vakantie
Fooien geven in Spanje - Hoe zit dat nu?
Rolstoelen en elektrische scooters huren in Benidorm
Benidorm - Een zee van gezondheid
Gay Benidorm
Gratis WIFI zones in Benidorm
Benidorm voor personen met een handicap
Veiligheid in benidorm
Veiligheid op het strand en in het water
Markten in Benidorm
Diefstal van bagage
Met de auto naar Benidorm
Parkeermeters in Benidorm
Nieuw parkeersysteem in luchthaven Alicante
Bibliotheek Benidorm - Nederlandstalige boeken in Benidorm

Vluchten & documenten

Vluchten vanuit de Benelux duren gemiddeld slechts 2 uur. Haast alle vluchten naar Benidorm landen in El Altet, dat is de luchthaven van Alicante. Van de luchthaven naar Benidorm duurt de busreis ongeveer een uur. Als je geen pakketreis hebt, kan je een taxi nemen (+70 euro) aan de luchthaven of met de bussen van ALSA, deze rijden naar Av. Europa (aan het Levante strand) voor een 8 EUR. Let wel op, want in de zomermaanden rijden ze frequenter dan buiten het vakantieseizoen. Je kan ook de bus nemen naar Alicante om daar de trein of bus naar Benidorm te nemen, maar dan ben je wat langer onderweg! Voor alle reizen binnenin de Europese Unie hoef je geen andere reisdocumenten dan je identiteitskaart.

munteenheid & prijzen

De monetaire eenheid in Benidorm is de Euro. Eten en drinken is meestal wat goedkoper dan in de Benelux. Hoe verder je van de dijk af gaat, hoe goedkoper de restaurants en bars worden.
Kleine fooien geven is vrij gebruikelijk en worden geapprecieerd door de obers en de taxichauffeurs.
Opvallend in Benidorm zijn de vele apothekers, de prijs van medicijnen ligt in Benidorm veel lager.

Veiligheid & noodgevallen

Benidorm is vast één van de veiligste vakantiebestemmingen die men zal bezoeken! Heel de dag door rijden politiewagens door de stad en ook 's nachts is de politie discreet aanwezig. Benidorm is een uitgaansparadijs, dus in de vroege uurtjes kunnen er wel wat heethoofden in de drukke uitgangsbuurt amok maken.
Benidorm zelf is redelijk plat, maar als je in de natuur rondom Benidorm een wandeltocht of fietstocht onderneemt, hou dan zeker rekening met steile flanken, afdalingen en losliggende stenen.
In de stad dan weer is het uitkijken geblazen aan de oversteekplaatsen. Spaanse chauffeurs stoppen niet zo snel voor wandelaars!
Aan het water en het strand gebeuren weinig ongelukken omdat Benidorm veel redders telt. Indien de rode vlag gehesen wordt, mag men niet in het water en daar wordt streng op toegekeken!
Kwallen komen zelden voor in Benidorm. Ze zijn giftig, maar hun steken kunnen hoogstens huidirritatie veroorzaken. Bij een kwallensteek dient u zich zo snel mogelijk naar de hulpposten te begeven.
Moest er spijtig genoeg iets gebeuren, is er in Benidorm geen reden tot paniek. De ziekenhuizen in Benidorm zijn van een goede kwaliteit en de meeste artsen spreken naast Spaans ook Engels en wat Nederlands en Duits. Hospital Clinica Benidorm heeft zelfs personeel, dokters en specialisten die vloeiend Nederlands spreken.

Lees ook: Veiligheid op het strand en in het water

List & bedrog

Hieronder ga ik kort in op enkele typische zwendelpraktijken. Laat u niet teveel bang maken, zo vaak komen ze niet voor, want in Benidorm wordt hier streng op gecontroleerd. Maar een verwittigd man is er twee waard!
In de straten van Benidorm deelt men vaak kraslotjes uit. U moet ze dan krabben waar ze bij staan en raad eens; vaak win je nog ook. Je wordt dan gevraagd in een taxi te stappen om je prijs te gaan halen. Niet doen! Bij aankomst wordt je de hele dag dingen aangesmeerd zoals 'timesharing'. Wil je vroeger vertrekken, moet je zelf een taxi betalen en steeds is het kantoor ver in het binnenland gelegen, waardoor je noodgedwongen je kostbaar dagje vakantie kwijt bent. De prijzen die je uiteindelijk mee krijgt, zijn steeds met een (duur) addertje onder het gras.
Verder heb je zoals in iedere drukke stad wat zakkenrollers en gauwdieven. Ik heb echter in 24 jaar tijd nooit iets degelijks meegemaakt. Op de spullen letten en vooral handtassen sluiten is aangewezen op drukke plaatsen. Op de markt in Benidorm lopen soms gauwdieven en ook worden toeristen er vaak het slachtoffer van wisseltrucs. Kijk vooral uit voor Afrikaanse marktkramers, deze heb ik al wisseltrucs zien gebruiken (met als gevolg een handtas van een kwade Spaanse dame in hun gezicht) en verkopen vaak nep-spullen aan de prijs van de echte merken. Het is zeker niet aan te raden zilver en goud op de markt of bij een onbetrouwbare juwelier aan te kopen!
Net als in andere toeristische plekken in Spanje heb je hier ook soms op straathoeken mensen die je uitdagen om tussen drie kopjes een balletje te vinden. Meestal zitten er acteurs in het complot die steeds winnen. Men vraagt je dan om ook je kans te wagen. De kopjes gaan zo traag dat je gemakkelijk het balletje kan volgen. Laat je door dit bedrog niet meeslepen. Je kan dit spelletje niet winnen, want het is allemaal getrukeerd! Het balletje verdwijnt in een gaatje in de bodem of er hangt aan het balletje een fijn touw tot aan de riem van de deler. Hij trekt dan op het laatste moment ongezien het balletje weg. Ook de toeschouwers moeten opletten, want terwijl alle aandacht op het spelletje gericht is, gaan kompanen tussen het publiek staan en stelen je portefeuille zonder dat je het door hebt! Het is beter om, als je deze zwendel ziet, helemaal niet te gaan kijken!!
Laat je ook niet te snel ompraten door proppers of malafide kaartjesverkopers, de gratis drankjes die de proppers beloven, kloppen meestal niet en vaak wordt je net in de enige lege/dure disco van de stad geleid (dit zie je meestal niet van buitenaf omdat de ramen geblindeerd zijn). Akkoord, het enige wat je kan overkomen is dat je een dure pint betaalt in een lege kroeg, maar toch ook niet aangenaam...

Kijk tevens ook uit naar bedrog van je eigen reisorganisatie of hotel. Ze rekenen vaak voor excursies of toegangstickets een belachelijk hoge prijs! Best is om je op voorhand te informeren over de toegangsprijzen en andere mogelijkheden. In de stad zijn ook kiosken en winkeltjes waar je tickets kan kopen, ga er een paar af en informeer naar hun prijzen, zo kun je een veel betere prijs vinden voor hetzelfde ticket! Vaak zullen reisorganisaties ook zeggen dat je er met openbaar vervoer niet geraakt (zoals bv Guadalest). Dit is helemaal niet waar! De meeste plekken, en zeker de toeristische, zijn gemakkelijk te doen met de bus of de tram. Je moet helemaal geen 30 EUR betalen voor een ingelegde bus van de reisorganisatie!
Ook opletten met aangeboden dag-excursies zonder maaltijden. Vaak 'raden' ze een restaurant in de buurt aan dat zeer simpele kost geeft voor een belachelijk hoge prijs. De restaurantjes liggen vaak op afgelegen plekken. Men kan het best een eigen lunchpakket meebrengen als je een krap budget hebt.

Verder gelden de tips die in iedere grootstad gelden, vooral als u naar een drukke plaats (zoals de markt) gaat: Uw handtas steeds in het oog houden, liefst een model met een rits (met de sluiting vooraan). Een portefeuille kan je beter vooraan steken dan in uw achterzak. Nog veiliger is het om uw geld en paspoort helemaal niet in een portefeuille te steken. Neem ook nooit teveel geld mee! Er zijn doorheen heel de stad bankautomaten waar je kosteloos kan opnemen. Je hebt geen geldige reden om veel cash mee te dragen. Gaat u naar het strand? Neem dan niet teveel waardevols mee. Een waterdicht geldkokertje klinkt misschien sullig, maar wel de veiligste manier om zorgeloos met twee te gaan zwemmen. Ik neem ook nooit mijn digitale camera mee naar het strand. Hiervoor gebruik ik een waterdichte wegwerpcamera. Dit zullen ze nooit stelen en het toestel kan door het zand of water niet worden beschadigd! Leg een handdoek over uw spullen als je in het water gaat. Hierdoor kunnen dieven niet zien of je iets waardevols hebt, en dat is vaak al genoeg om ze te ontmoedigen uw spullen te nemen.
Let ook steeds op uw bagage. Er wordt soms in de luchthaven, aan de receptie van het hotel of vanuit touringcars koffers gestolen. Het is een nieuwe vorm van diefstal die zeer populair is en vaak bedreven wordt door Oostblokbendes. Goed opletten en uw bagage steeds in het oog houden tot u in uw hotelkamer bent!

Lees ook: Veiligheid in Benidorm
Lees ook: Veiligheid op het strand en in het water
Lees ook: Diefstal van bagage

winkels & markten

Winkelen is heel goedkoop in Benidorm. Weet wel dat de kwaliteit soms minderwaardig is. Kijk uit voor merkkledij, dit is vaak nep! Benidorm staat bekend om goedkope lederwaren, maar bij belachelijk lage prijzen moet je natuurlijk op je hoede zijn dat je geen nepleer koopt. De markt in Benidorm verkoopt veel van hetzelfde dat je in de winkeltjes vindt, soms goedkoper maar soms duurder. Wees prijsbewust, kijk eerst in de winkels wat het product kost alvorens op de markt te kijken. Je kan afpingelen op de markt, maar sommige, vooral de niet-Spaanse, marktkramers blijven je achtervolgen als er geen prijsafspraak is. Er is een apart artikel over de markten in Benidorm.
In Benidorm vindt je veel winkels "TODO 1 EUR" of zelfs "TODO 0,60EUR". Vroeger betekende dit dat alle artikels aan die prijs te kopen waren, nu is deze reclame vaak gewoon de gemiddelde richtprijs. Er zijn ook veel duurdere artikels. In de winkels zelf staan de prijzen altijd duidelijk op het artikel, afpingelen is niet mogelijk of je moest iets heel duur kopen of je kan een prijsje vragen als je verschillende items koopt in de winkel. De winkels worden vaak gerund door Aziaten, dit is zeker geen nadeel, want ze hebben heel concurrentiële prijzen en de mensen zijn heel betrouwbaar en uiterst behulpzaam.
Verder heb je ook nog enkele overdekte markthallen te Benidorm. Voor verse levensmiddelen zoals vlees, vis, groenten aan goedkope prijzen, kan je hier terecht. Er is ook de Benidorm indoor Market, niet zo heel groot, maar wel de moeite om eens binnen te springen. Al was het maar omwille van het lekkere -goedkope- eten dat je vindt in deze overdekte markthallen.
Heb je problemen in een winkel of restaurant en er is geen andere uitweg kan je gebruik maken van het Spaanse klachtenformulier. De uitleg vind u als u op de link hieronder klikt. Let wel op dat dit formulier echt een laatste redmiddel mag zijn. Het is omslachtig om in te vullen en het kan de winkelier of restauranthouder veel problemen opleveren.

Lees ook: Winkelen in Benidorm
Lees ook: Markten in benidorm
Lees ook: Overdekte Markthallen te Benidorm
Lees ook: Klachtenformulier / Hojas de reclamaciones

Gay Benidorm

Benidorm is een geliefde bestemming voor gays. Er zijn enorm veel gaybars, er is een naaktstrand dat veel gays trekt en in het algemeen zijn de inwoners en de toeristen zeer vriendelijk tegen holebi's. Benidorm zelf doet al het mogelijke om holebi's aan te trekken door bijvoorbeeld elk jaar een gaypride weekend te organiseren.

Lees ook: Gay Benidorm

Vrijgezellenfeest Stag and Hen parties

Deze kom je vaak tegen in het uitgaansleven in Benidorm. Voornamelijk Britten vieren hun vrijgezellenfeest in Benidorm. Waarom zouden ze niet, uitgaan is goedkoper in Benidorm en dus is de kost van uw vlucht snel gerecupereerd. Wie meer wil weten over het vieren van hun vrijgezellenfeest in Benidorm, lees het artikel Vrijgezellenfeest Stag and Hen parties

Benidorm voor de kinderen

Benidorm is een leuke bestemming voor de kinderen. De stad is zeer kindvriendelijk met veel speeltuigen o a op het strand en veel attractieparken. Er zijn ook heel veel goedkope speelgoedwinkels en snoep -of ijskraampjes. Enige nadelen zijn wel de grote afstanden die men vaak dagelijks aflegt (Benidorm is nu eenmaal een grote stad) en het verkeer op de meeste plekken (behalve aan de dijk en in de oude stad). Klik op de link om het hoofdartikel van dit onderwerp te lezen: Met de kinderen naar Benidorm. De link staat ook helemaal onderaan.

Taal & Cultuur

De officiële taal in Spanje is natuurlijk Spaans, maar haast iedereen die in de toeristische sector van Benidorm werkt, spreekt vloeiend Engels en vaak een beetje Duits en Nederlands. Met Engels kan je jezelf overal redden, maar het is leuk om een woordje Spaans te leren voor je afreist. Het is veel beleefder om te proberen Spaans te spreken, dan gewoon in het Engels te spreken en te verwachten dat je gesprekspartner antwoordt in dezelfde taal. Neem een vertaalwoordenboek mee of schrijf belangrijke woorden en zinnen thuis op en studeer ze enkele dagen in. U zal merken dat dit wordt geapprecieerd bij de Spanjaarden, ook al is uw Spaans maar gebrekkig.
In Benidorm zijn de meest typische Spaanse elementen afgevlakt, maar nog zeker niet verdwenen. Zo heb je in Benidorm nog siësta's in bepaalde zaken, maar minder lang als in andere steden. Tapas worden soms nog gegeven bij een drankje. In Benidorm worden nog steeds stierengevechten gehouden, weliswaar minder frequent als in Andalusië. Doe eens iets typisch Spaans tijdens uw reis naar Benidorm: bekijk eens een concert in het cultuurhuis in Benidorm, eet er Tapas in de Tapa-steeg, ga net als hen laat eten en drinken in zo'n typisch Spaanse taverne met niet veel om het lijf behalve gezelligheid, flaneer 's avonds over de wandeldijk en het kasteelpleintje, drink een sangria op het terras en feest mee op de talrijke Fiestas...

Veel toeristen lijken te vergeten dat Benidorm NIET Blankenberge of Blackpool is, maar een typische Spaanse stad met nog steeds een trots Spaans volk. Het is niet omdat de stad van het toerisme leeft, dat het zijn identiteit moet verloochenen!

Bibliotheken in Benidorm

Dit hoofdstuk is vooral handig voor wie langer in Benidorm verblijft. Wie slechts een week of twee gaat, heeft meestal genoeg aan de boeken die hij/zij van thuis meeneemt. Wie echter langer gaat of veel boeken verslindt, kan gebruik maken van verschillende bibliotheken in Benidorm.

De Biblioteca Municipal is gelegen tegenover het Gemeentehuis aan het grote plein Plaza de Los Reyes de España. In deze bibliotheek kan je uzelf registreren. Hier vind je veel DVD's en enkele rekken met Nederlandstalige boeken. Alle bibliotheken horen bij Benidorm, dus éénmaal registeren geeft je recht om de andere bibliotheken te bezoeken en daar ook boeken uit te lenen.
De Biblioteca Europea, gelegen in de wijk Rincon De Loix in de Av. Juan Fuster Zaragoza, is een internationale bibliotheek met honderden Nederlandstalige boeken. Uitlenen is gratis, maar inschrijven is wel verplicht.
Wie CD's en DVD's wil uitlenen moet in de hoofdbibliotheek van Benidorm zijn aan het gemeentehuis in het centrum van Benidorm. De DVD's zijn meestal Engels -of Spaanstalig, meestal kan je Engelstalige ondertiteling inschakelen.
Veel Vlaamse en Nederlandse verenigingen hebben vaak een eigen, zij het bescheiden, bibliotheek met Nederlandstalige romans. Vooral handig voor overwinteraars die in de verenigingen zitten.

Lees ook: Bibliotheek Benidorm - Nederlandstalige boeken in Benidorm
Lees ook: Biblioplaya

Vervoer naar en in Benidorm

Met de auto naar Benidorm wordt niet aangeraden. De afstand is +2000 kilometer en gezien de stijgende olieprijs financieel niet te verantwoorden. Ook houdt zo'n reis allerlei gevaren in, moet je veel tolgeld betalen en is het belastend voor je auto! Eventueel enkel voor personen die langer op reis gaan (langer dan een maand) en hun vrijheid willen behouden in de stad. Lees hier meer over autoreizen naar Benidorm.
Reizen met een touringcar is veel voordeliger. Men moet wel kunnen slapen in een touringcar, wat toch niet gemakkelijk blijkt voor veel mensen. Een autobus naar Benidorm gaat maar moeizaam traag. De meeste stoppen dan ook om de 4 uur om de benen te strekken, wat natuurlijk de reis nog langer maakt. Reizen met een touringcar is echter veel goedkoper dan met een vliegtuig, maar enkel handig voor wie wat langer dan een weekje of 10 dagen gaat...
Het vliegtuig is het voornaamste reismiddel naar Benidorm, dit staat helemaal bovenaan uitgelegd.
Er is een apart artikel gemaakt over hoe je gemakkelijk vanuit de luchthaven tot in Benidorm geraakt.
Van de luchthaven Alicante naar Benidorm en terug geraken

Wie zijn huisdier wil mee op reis wil nemen, leest best onderstaand artikel:
Huisdieren mee op vakantie

In en rondom Benidorm zelf kan je gemakkelijk reizen. Lijnbussen rijden voor spotprijzen van Benidorm naar Altea, Calpe en zelfs Valencia (ook al is dit een zeer lange rit). Je kan ook heel voordelig met de trein naar bijvoorbeeld Alicante. Een buskaartje koop je op de bus zelf, de treinkaartjes kan je ook vooraf kopen.
Voor uitgebreide informatie over de bussen en de tram langst de kustlijn, klik je best door naar de volgende pagina: Openbaar vervoer in Benidorm
Men kan natuurlijk ook een auto huren aan voordelige prijzen om op eigen houtje het binnenland te verkennen. Houdt er rekening mee dat de Spanjaarden iets driftiger als in de Benelux 'deelnemen' aan het verkeer en dat de wegen er (zeker voor personen gewend aan de Benelux) nogal uitdagend kunnen zijn. Lees alles over het huren van een wagen in dit artikel
Ook een fiets kan je huren en alhoewel het nog steeds oppassen geblazen is met de fiets, begint men in de Costa Blanca wel meer fietsvoorzieningen aan te leggen. Denk wel dat er veel steile wegen zijn, dus je moet een goede conditie hebben én goed testen of de remmen perfecte grip hebben! Naast de reguliere huurbedrijven heb je ook nog het fietsdeelsysteem Bicidorm.
Bicidorm - het deelfietssysteem van Benidorm
Verder heb je in Benidorm natuurlijk ook de taxi's. Deze zijn minder duur dan je zou denken en heel gemakkelijk te gebruiken. Prijzen en informatie in de volgende post: Taxi nemen in Benidorm

Personen met een handicap en minder mobiele personen

Minder mobiele mensen kunnen een rolstoel of elektrische scooter huren aan democratische prijzen. Hierover is er een aparte post gemaakt: Rolstoelen en Elektrische Scooters huren in Benidorm.
In Benidorm zijn de meeste hotels en appartementen aangepast aan de noden van personen met een handicap. Ik denk aan toegangsrampen en brede deuren. Ook voor de personen die meer voorzieningen wensen, zijn er allerlei mogelijkheden. Ik verwijs u graag verder naar uw reisbureau om het gepaste hotel te vinden naar uw noden / wensen. De stad is grotendeels rolstoelvriendelijk (let wel dat u geen té steile hellingen op moet om naar het hotel te geraken) en op het strand zijn er enkele toegangen specifiek voor rolstoelgebruikers. Aan deze toegangen beschikken personen met een handicap over een lijst aan faciliteiten én getraind personeel om bij te staan. Hierover meer in het artikel: Benidorm voor personen met een handicap. Ook werkt Benidorm samen met de "National organization for the Blind om de badstad meer toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. O.a. worden er 'rateltikkers' geplaatst aan de drukste kruispunten en is er een systeem bedacht zodat blinden en slechtzienden veiliger in de zee kunnen zwemmen. Meer informatie in volgend artikel: Benidorm helpt blinden en slechtzienden


Lees ook: Klachtenformulier/ Hojas de reclamaciones
Lees ook: Met de kinderen naar Benidorm
Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Taxi nemen in Benidorm
Lees ook: Bicidorm - het deelfietssysteem van Benidorm
Lees ook: Benidorm voor personen met een handicap
Lees ook: Costa Blanca
Lees ook: Winkelen in Benidorm
Lees ook: Markten in Benidorm
Lees ook: Fooien geven in Spanje - Hoe zit dat nu?
Lees ook: Omgeving van Benidorm/ meer...
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: App "Benidorm now!" voor uw tablet of smartphone
Lees ook: What's on guide - alle informatie over gratis entertainment
Lees ook: Huisdieren mee op vakantie
Lees ook: Regen in Benidorm (wat te doen op regenachtige dagen)
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Veiligheid op het strand en in het water
Lees ook: Veiligheid in benidorm
Lees ook: Met de auto naar Benidorm
Lees ook: Bibliotheek Benidorm - Nederlandstalige boeken in Benidorm
Lees ook: Parkeermeters in Benidorm
Lees ook: Auto huren in Benidorm
Lees ook: Nieuw parkeersysteem in luchthaven Alicante
Lees ook: Vrijgezellenfeest Stag and Hen parties
Lees ook: Benidorm helpt blinden en slechtzienden
Lees ook: Benidorm - Een zee van gezondheid
Lees ook: Van de luchthaven Alicante naar Benidorm en terug geraken