Taxi nemen in Benidorm

Opnieuw een heel praktische post. Op vakantie nemen we graag eens een taxi, maar hoe moet dat concreet, waar maak ik het meeste kans op een taxi, zijn er bepaalde regels, en hoeveel gaat het ongeveer kosten? Die vragen behandel ik allemaal in onderstaand artikel!

Taxi standplaats te herkennen
aan de "paal" met T.
Een taxi nemen in Benidorm is goedkoper dan in het thuisland (tenminste als je van België of Nederland komt), maar zeker niet zo goedkoop als in andere zuiderse landen. De prijzen van taxi's zijn moeilijk in te schatten, omdat ze per kilometer rekenen, maar bij stilstand blijft de meter traag verder tikken. Dus sta je vaak stil aan een rood verkeerslicht (gelukkig zijn er niet veel in Benidorm), dan kost het meer. Rijdt de taxi traag of snel, ook dat scheelt enorm. Voor de rit oude stad naar La Cala Benidorm 's nachts betaal ik soms 8 EUR, een andere keer betaalde ik eens 14 EUR. Dit terwijl alle taxi's in Benidorm dezelfde meter hebben! In het goedkope geval reed de chauffeur als een maniak en hadden we overal groen licht. In het laatste geval reed de chauffeur traag (lees, respecteerde de verkeersregels) en stonden we net achter dat verschrikkelijke licht dat haast 2 minuten rood blijft.
Maar er zijn wel indicatieprijzen, en die hangen normaal altijd uit aan de taxistandplaatsen. Ook de chauffeurs kunnen een goede richtlijn geven over de gemiddelde prijs. Maar vaste prijzen worden in Benidorm nooit afgesproken; alles gaat via de meter! Enkele indicatietarieven (2019): een rit over de ganse Av de Mediterraneo 7 EUR, het grote busstation vanaf Av de Mediterraneo 7 EUR, Terra Mitica 12 EUR... Deze prijzen zijn indicatieve dagtarieven. Voor het nachttarief mag je daar 2 EUR bij rekenen. Vraag steeds de chauffeur hoeveel het zou kosten. Zij kunnen een veel betere schatting maken.

Een vaste prijs telt wél als je de taxi neemt naar een verre bestemming. Bijvoorbeeld naar Guadalest. Daar hebben de chauffeurs een vaste prijs voor, en dat is inclusief een wachtperiode, want het is dezelfde chauffeur die u terug mee brengt. Zo vermijdt het taxibedrijf dat de chauffeur zonder klanten moet terug keren.
Er is ook een vaste prijs bij taxi's naar de luchthaven: deze schommelt rond de 80 EUR. Dat is niet goedkoop als je let op de prijzen van de busmaatschappijen. Maar wel een nood-alternatief als je uw bus mist... In het geval dat er een vaste prijs geldt, zeker goed bespreken of alle supplementen inclusief de prijs zijn!

Officiële taxi's in Benidorm zijn normaal altijd wit, en hebben een blauwe streep over de motorkap.
Bovenop de taxi's in Benidorm heb je de typisch herkenbare lichtbalk met "taxi" op, daarnaast een lampje (groen of rood) dat aangeeft of de taxi bezet is, of vrij is om mensen op te pikken. Aan de andere kant heb je een nummer van 1 tot 3. Het nummer 1 betekend dagtarief, het nummer 2 betekend nachttarief, en nummer 3 tenslotte staat voor het tarief op een feestdag of het tarief om buiten de stadzone te rijden.

Taxichauffeurs in Benidorm reageren weinig op fluit -of handsignalen. De bedoeling is dat je een taxi vindt aan de taxistandplaatsen of zoekt naar een geparkeerde taxi met een groen lampje. Er zijn doorheen de stad veel taxi-standplaatsen. Ik noem hierbij de grootste standplaatsen op waar normaal dag -en nacht taxi's klaar staan. Aan deze haltes heb je meestal een bord met de gangbare tarieven op. Van noord naar zuid;

- Parada Hotel Oasis: Op de Av. Ametlla de Mar vlakbij Dinastic Hotel.
- Av. de Mediterraneo (Rincon de Loix): op het einde van de Av. de Mediterraneo vlak voor het pleintje met de Indische/Pakistaanse/Chinese winkels. Aan de overkant heb je de Ale Hop en het grote casino.
- Calle Lepanto: deze taxistandplaats bevindt zich midden in de uitgaansbuurt aan de zijkant van Café Benidorm. Hier staan vooral 's avonds taxi's.
- Calle Gerona: Aan de andere kant van het autovrije "uitgangsstraatje" vlak over de Cabaret-bar "Broadway". Ook hier vooral 's avonds taxi's te vinden.
- Av. de Mediterraneo (oude stad): Op het begin van de Av. de Mediterraneo, vlak aan het Plaza Triangular.
- Calle Ruzafa: Op het drukke kruispunt waar de winkelwandelstraat van de oude stad begint, aan de bekende bar/restaurant La Cruz.
- Parque de Elche: Het palmenpark, de fontein, de duifkes,... Iedereen heeft er zijn eigen benaming voor. Het is in geval aan het einde van de winkelwandelstraat Passeig de la Carretera. De taxi's staan opgesteld in de hellende straat Av. de los Almendros. Hier neem je best de taxi's voor bestemmingen aan het Poniente strand, of La Cala de Benidorm (voorbeelden; Hotel Bali, Tropical Splash...)
- Av. de Rei Jaume I: Ook in deze brede straat heb je een taxistandplaats net achter het ronde punt. Eveneens handig voor taxi's richting het zuiden.
- Hotel Bali: vlak voor de ingang van hotel Bali heb je een taxistandplaats. Handig voor wie daar in de buurt een hotel heeft.
- La Marina Shopping Center: Ook hier staan altijd taxi's (tenminste tijdens de openingsuren van het winkelcentrum).
- La Cala Finestrat: Tenslotte nog te vermelden is La Cala de Finestrat, aan het ronde punt op de grens van La Villajoyosa heb je ook nog een halteplaats met enkele taxi's.

Er zijn nog veel meer plekken waar steeds taxi's ter beschikking staan. Zo staan er altijd taxi's aan de uitgangen van de themaparken (zoals Terra Mitica of Mundomar), of bv aan de markt. Maar deze staan daar natuurlijk niet heel de week noch de gehele dag.

Op de paal aan de
taxi- standplaats vindt je
richtprijzen.
Geef je een fooi, of niet? Dat blijft één van de meest taboe-vragen. Men moet hierbij rekening houden met het feit dat de chauffeurs een goedbetaalde job hebben, en niet voor zichzelf werken. De chauffeurs verwachten an sich geen fooi (Spanjaarden hebben niet de gewoonte om fooi te geven), maar waarderen het gebaar vaak wel. Persoonlijk zou ik nooit meer dan 10% extra geven. Een regel die ik vaak toepas is afronden naar boven. Kost uw rit 9.20, dan maak je daar 10 EUR van, kost een rit 4 EUR, zoek ik wat kleingeld. Is de chauffeur nors, dan geef ik gewoon niets.
Ik lees op het web dat sommigen dit veel te weinig vinden, maar bedenk bij uzelf dat fooi geven eigenlijk geen gewoonte is bij mensen die een vast loon krijgen, en dat onderzoek uitwijst dat overdreven fooien geven op lange termijn net gaat leiden tot slechtere werkomstandigheden.
Fooi geven is dus vooral een persoonlijke kwestie en zal dus ook afhangen van hoezeer u tevreden bent van de service.

Handige tips

Hou rekening met de rijrichting en/of verkeerssituatie. In Benidorm bestaat het overgrote deel van wegen uit enkelrichtingsstraten. Je kan gemakkelijk een paar euro besparen als je daar rekening mee houdt. Een voorbeeld dat vaak voorkomt: Toeristen die in hotel Bali verblijven (aan het einde van Poniente strand) nemen vaak aan de bekende taxi-standplaats in de Calle Ruzafa. Deze taxi moet een serieus eind om de oude stad heen om tot aan hotel Bali te geraken. Wie echter even over de Passeig de la Carretera (de winkelwandelstraat) wandelt tot aan Parque de Elche (duifkes) en daar de taxi neemt, betaalt gemakkelijk 5 tot wel 10 EUR minder. En dat voor slechts 200 meter verder te wandelen.

Taxi's zijn gemakkelijk en snel, maar neem ook eens het openbaar vervoer. Niet enkel is het een stuk goedkoper (zeker als je ver moet), maar ook heel aangenaam, en de kans is groot dat je mensen leert kennen. Ikzelf neem vooral 's nachts de taxi, buiten de tijden van het openbaar vervoer. Maar dat is natuurlijk volledig eigen keuze.

Ik heb het nog nooit meegemaakt, maar ik heb het wel vaak gehoord van anderen: Chauffeurs die bewust een blokje omrijden om de meter te laten aantikken. Om zoiets te vermijden kan je op uw smartphone altijd Google maps of een andere routeplanner raadplegen. Het probleem is echter dat de chauffeur vaak een alternatieve route neemt omwille van wegomleggingen, of omdat die route dan wel langer is, maar veel sneller... Daar valt niets tegen te zeggen natuurlijk. Daarom is het belangrijk om de tarievenlijst aan de taxi-standplaats te bekijken én een richtprijs te vragen.

Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Bicidorm - het deelfietssysteem van Benidorm
Lees ook: Benidorm als voorbeeld van doordachte mobiliteit
Lees ook: Met de auto naar Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten