De nacht van San Juan luidt de zomer in

De zomerperiode is van start gegaan met San Juan. Wij waren er bij tijdens de nacht van San Juan en delen graag opnieuw deze magische ervaring! 

San Juan viert de geboorte van de apostel Johannes, uiteraard Juan genaamd in het Spaans, op 24 Juni. Vorige jaren viel deze op een vrijdag en zaterdag, dit jaar valt het op een Zondag. Dat betekende dus een houten kop op het werk op maandag, maar we namen het er graag bij!

Je kan het feest van San Juan op elk strand in de streek van Benidorm vieren. In Altea, Albir, in Benidorm op het Mal Pas strand, of op het poniente strand... Overal zal je groepjes zien die de avond doorbrengen op het strand met versnaperingen en drank. Het leukste strand in de omgeving van Benidorm echter is La Cala de Finestrat. Hoe dat zo gekomen is, heb ik geen idee van, maar het strand van La Cala is op San Juan afgeladen vol met feestelijke groepen. Het helpt ook dat er Live animatie wordt voorzien, er een EHBO en Bar Popular wordt voorzien én dat er een supermarkt met frisse pintjes net achter de hoek is. 

Toen ik rond 17u aan kwam, leek alles op een gewone stranddag, maar toen we na het eten rond 19u terug kwamen, was de sfeer al helemaal omgeslagen. Een groep speelde Rock&Roll klassiekers op een podium, duizenden nieuwe strandgasten hadden hun plaats ingenomen op het strand met tafeltjes en stoeltjes en de stroom mensen met koelboxen ging onverbiddelijk verder. Met goede Rock muziek en de eerste dansende beentjes op het zachte zand ging de zon geleidelijk aan onder. 

Vroeger werden er op het strand vreugdevuren aangestoken ter ere van San Juan. Die tijd is voorbij, vuren aansteken op het strand is heden verboden: niet enkel is het levensgevaarlijk om alcohol, strandhanddoeken en open vuur te combineren, maar het laat ook een enorme afval achter op het prachtige goudgele strand. Het vuurverbod drukt de pret niet, want zodra de zon onder gaat, gaan er duizenden LED lampjes, kaarsjes en sfeerlampjes aan. Het geeft het geheel een surrealistische aanblik. 

Na de Rock&Roll muziek nam een DJ over en zette een groot deel van de strandgangers aan het dansen. De sfeer tijdens San Juan valt moeilijk te beschrijven. Je staat met je blote voeten op het strand, iedereen amuseert zich kostelijk met vrienden, familie en onbekenden, de sfeer is uitgelaten en vriendelijk.

Om 5 voor 12 begon de massa zich vervolgens te begeven richting de zee, en op het signaal van vuurwerk liepen alle lefgozers de zee in om met een middernachtduik zichzelf wat extra geluk toe te wijzen deze zomer. Wie weet wensten sommige jongeren wel om een zomerliefde, anderen om een nieuwe wagen om mee rond te cruisen, en anderen sprongen naar verluidt de zee in met de wens om zich van een volle blaas te ontdoen. Dat is ook de enige opmerking die ik op dit feest kan geven. Voor de duizenden bezoekers zijn er welgeteld 5 dixie toiletten op de parking, en dat is toch wel véél te weinig. Opletten dus met die biertjes, want er stond steeds een half uur lange wachtrij.

Verder was de organisatie schitterend, de politie hield een oog in het zeil zonder al te vaak in te grijpen, en een drone bekeek de boel met een haviksoog.

Na de middernacht duik hielden wij het voor bekeken, al duurde het vast nog wel enkele uren voor het strand was ontruimd, want de sfeer zat er nog goed in en niet veel mensen keerden huiswaarts.

Het feest van San Juan is uit zijn voegen aan het barsten in La Cala de Finestrat, maar het blijft allemaal zeer familiaal en vriendelijk. Wie in Benidorm vakantie viert op 24 Juni heeft geen reden om NIET mee te genieten van dit geweldige feest.

Laat de zomer maar beginnen!

Lees ook: La Cala (Benidorm, Finestrat, Villajoyosa)
Lees ook: Benidorm fiestas
Lees ook: Hogueras de San Juan in Benidorm
Lees ook: Excursies / Ervaringen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten