Hogueras de San Juan in Benidorm

Het volksfeest "Hogueras de San Juan" (geboortedag van johannes de Doper) is het belangrijkste jaarlijks feest in Alicante. Het lijkt in opzet veel op de Fallas in Valencia. In de daguren wordt er Mascleta afgeschoten, er zijn processies en speciale missen, en op één van de langste dagen van het jaar is het de "Noche de la crema", waar enorm grote papier maché kunstwerken in vuur en vlam gaan.


Crema de Benidorm
In Benidorm zijn ze er natuurlijk altijd graag bij om mee te feesten (ook al doen ze tevens mee de Fallas van Valencia, op ongeveer dezelfde data in het voorjaar). In het centrum van Benidorm echter ga je er weinig van merken.
Feesttent tijdens de Hogueras de San Juan
De feesten bevinden zich rond Cala de Benidorm, dit is het verre eind van het Poniente Strand, in de Calle Murtal. Daar worden feesttenten gezet rond de papier-mache beelden. De feesten duren een 5 tal dagen, maar zijn meer een buurtfeest voor de inwoners. Toch kan iedereen, ook toeristen er iets gaan drinken in de feesttenten, in de daguren, maar vooral 's nachts. Naar goede Spaanse gewoonte, begint het feest er maar goed in de ochtenduren!
Crema Infantil Cala Benidorm
Op 23 juni dan is de bekende 'noche de San Juan'. Op deze datum komen alle Spanjaarden samen op het strand en doen een middernachtduik. Vroeger werden er ook vuren gemaakt op het strand, maar dit zou niet meer mogen omwille van de veiligheid. Wel zou er in Cala Finestrat vuurwerk zijn, en zijn er aan het Levante strand in Benidorm openlucht optredens (Calle Bilbao) en soms ook vuurwerk. Op deze avond MOET je echt de sfeer gaan op doen aan het strand en jezelf vergapen aan het aantal mensen dat er woont / verblijft in Benidorm.
24 juni dan weer is er een mascleta (knalvuurwerk) in de Calle Murtal aan de feesttent, en om stipt middernacht worden de kunstwerken overgegeven aan het vuur. Een wonderlijk spektakel om die prachtige poppen verslonden te zien worden door de vlammen. Om stil van te worden!

Het feest in Benidorm is leuk, maar verbleekt bij de feestvreugde die er in Alicante heerst. Daar zijn er haast dagelijks enorme mascleta's, waar duizenden naartoe gaan. De mascleta is steeds in de middaguren, en kan je dus gemakkelijk gaan bekijken als je met de tram vanuit Benidorm komt. Maak er ineens een daguitstap van naar Alicante! Kijk wel naar de data, zeker tijdens de laatste dagen van de feesten kan het zijn dat alles gesloten is (omwille van de festiviteiten). Je kan ook het avondvuurwerk en/of de Crema meemaken, want de tram rijdt tijdens de laatste vier dagen van het feest tot in de nacht door, zodat je eender wanneer nog de tram kan nemen. Vraag wel goed na in het toeristische bureau in Benidorm of Alicante!

Ben je dus rond eind juni in Benidorm? Ga dan voor wat cultuur en plaatselijke festiviteiten en doe mee met de Hogueras de San Juan!

Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Verslag Patroonsfeesten 2015
Lees ook: Bezoek aan Benidorm tijdens de Fallas 2019
Lees ook: Verslag Moros y Cristianos 2014
Lees ook: Fallas in Benidorm


De Damas van de Hogueras de San Juan Alicante

Een massa volk staat klaar voor de oorverdovende Mascleta
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Verslag Patroonsfeesten 2015
Lees ook: Bezoek aan Benidorm tijdens de Fallas 2019
Lees ook: Verslag Moros y Cristianos 2014
Lees ook: Fallas in Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten