Scheepsschroef vindt laatste rustplaats op nieuwe rotonde in Benidorm

Niet zozeer een kunstwerk, maar wel een noemenswaardig sculptuur werd op Armada de Española neergepoot midden in een nieuwe rotonde.

Spanje en rotondes. Het lijkt of ze er niet genoeg van krijgen. Er zijn wel voordelen verbonden aan rotondes; ze vertragen het verkeer en zorgen ervoor dat er geen verkeerslichten aan elk kruispunt geplaatst moeten worden. Toch lijkt de obsessie voor rotondes vaak gekke proporties aan te nemen. Op lokale kruispunten waar nooit een doorstromingsprobleem of moeilijke verkeerssituaties voorkwamen, worden plots rotondes gemaakt, tot grote frustratie van elke deelnemer aan het verkeer. Voetgangers moeten omwandelen, fietsers worden vaak van het veilige fietspad gedwongen tussen het autoverkeer te begeven op de rotonde, en autobestuurders worden plots met een complexe situatie geconfronteerd... 

Zo ook op het kruispunt van de Avenida de Xixo en de autoluwe Armada de Española, de straat die langst de Poniente dijk loopt, werd een nieuwe rotonde gecreëerd. Het is een beetje in het haar krabben waarom men hier een rotonde wilde. Er passeert hier enkel lokaal verkeer, en er zijn genoeg snelheidsremmende maatregelen. Gelukkig is de verkeersafwikkeling van de rotonde wel goed bekeken. De voetgangers hebben er geen last van, de fietsers kunnen langst de rotonde af gewoon door rijden, de wagens moeten een toertje maken. Wel vervelend voor de bussen die over de Armada Española rijden en nogal scherpe bochten moeten nemen om langst deze hindernis te geraken.

Dit artikel echter gaat niet over de verkeerssituatie, maar wel over het kunstwerkje dat ze midden op de rotonde hebben gezet. Op een mooie sokkel met windroos staat namelijk een indrukwekkende scheepsschroef. De schroef komt van een oorlogsschip dat uit de vaart werd genomen. Het gaat over de "Cazadora F35" dat in 1981 in dienst werd genomen door de Spaanse marine en na 37 jaar dienst op pensioen ging. En wat doen gepensioneerden? Die trekken naar Benidorm. En zo ook mag de schroef die deze oorlogsbodem de hele wereld over heeft gestuwd rusten op een mooie locatie aan het Poniente strand. De locatie is niet willekeurig, want de naam van de straat Armada Española is een ode aan de Spaanse marine. 

De schroef heeft een bronzen laag gekregen die prachtig blinkt in de avondzon, maar vast met de tijd de typische grijsgroene patine zal krijgen als overige standbeelden. Op de sokkel van het beeld bevindt zich een plaat met meer informatie, al moet je je daarvoor wel op het ronde punt zelf begeven. En ook hebben ze er een vlaggenmast met wapperende Spaanse vlag neergepoot. 

Ik zou er mijn vakantieplannen niet om wijzigen, maar toch raad ik een lange wandeling langst de Poniente dijk aan. De mooie golvende wandelboulevard is al zeker de moeite waard, je vindt er de kunstwerken van "kunst in de stad", vele van de meest kwalitatieve restaurants en nu ook deze eyecatcher. 

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Nieuwe kunstwerken aan de dijk van het Poniente strand
Lees ook: Stranden van Benidorm
Lees ook: Blog / column

Geen opmerkingen:

Een reactie posten