La Cala (Benidorm / Finestrat / Villajoyosa) bezoeken

Cala de Finestrat ligt net ten zuiden van Benidorm en is via Cala de Benidorm er zelfs een deeltje van. Met "La Cala" bedoelen ze de baai achter Mont Benidorm (achter het Poniente strand), dat gedeeld wordt door Benidorm, Finestrat en La Villajoyosa. Is het de moeite om te bezoeken? Best wel, en in dit artikel zeggen we waarom.

Het fijne en veilige strand van
La Cala de Finestrat
Finestrat kennen de meesten vooral door het winkelcentrum La Marina. Minder gekend is het pittoreske dorpje van Finestrat, en nog minder gekend is dat Finestrat ook een stukje zee bezit in La Cala. Het verhaal gaat dat Finestrat ooit de inwoners van Benidorm heeft geholpen bij een mogelijke aanval van piraten (Noord-Afrikaanse piraten teisterden de desolate omgeving honderden jaren) en als dank hiervoor toegang kreeg tot de zee. In die tijd wilde men uiteraard geen strand om op te liggen bruinen, maar een beschutte baai, waar vissers hun boten op het strand konden trekken, of zeehandel konden voeren. Zo komt het heuveldorpje aan deze baai die men grotendeels Cala de Finestrat noemt. Ook Villajoyosa heeft een aandeel. Namelijk de heuvels net voorbij de baai zijn van Villajoyosa, en dus hebben ze hun eigen deel volgebouwd met mooie luxeappartementen. Ook Benidorm loopt door tot haast aan de baai...
Met zoveel spelers is het niet moeilijk om te zien dat de baai lange tijd stiefmoederlijk is behandeld en voor de gemeentes vooral diende om geld in het laatje te brengen. Zo werd het openbaar domein zeer slecht onderhouden en toont het stratenplan duidelijk het gebrek aan visie; vele doodlopende straten, Enorme plotten volgebouwd door hotels zonder mogelijke doorsteken, vieze verlaten bouwgronden vol dumpafval...
Zicht op La Cala de Finestrat
vanuit het hotel Bali
Toch beginnen de verschillende burgemeesters stilaan tot inkeer te komen en het potentieel van dit baai'tje en strand te zien. Het strand is prachtig gelegen met een natuurlijke setting van groene heuvels. Het water is er vaak even helder als de wateren in het Griekse Zakynthos en vele toeristen verkiezen de relatieve rust van La Cala boven de hectische stranden van Benidorm. Niet dat het in La Cala rustig is in de zomer. Zeker niet. Het kleine strandje ligt vaak goed vol. Maar het is een ander publiek. Vooral Spaanse gezinnen, die vanuit het binnenland een dagje naar het strand gaan. Ze kunnen namelijk (heden althans) vlakbij het strand parkeren. Ook hoor je hier vaker Russisch of Noors, of Nederlands. Op dit strandje zijn het niet de Britten die overheersen. Er hangt een sfeer die relaxt is, haast een dorpse sfeer. Ook 's avonds zijn er wel enkele bars open, maar zul je hier niet de 'over the top' feestclubs vinden, noch vervelende dronkaards. In de herfst kan je vaak surfers op dit strandje zien. Ze parkeren hun bestelwagens op de parkeerplekken nabij het strand en gaan enkele uren surfen. Het geeft een bijzondere sfeer om een heerlijke koffie te drinken terwijl je kan gapen naar die surfers die golven proberen te nemen... La Cala is duidelijk voor de local en de rustige reiziger, dat merk je snel.
Straatbeeld uit La Cala de Finestrat
Zijn er bezienswaardigheden in La Cala? Wel, feitelijk niet veel. Er is Mont Benidorm, een volgebouwde heuvel waar je bovenaan, aan het kapelletje, een ongelofelijk zicht hebt op het Poniente strand en Benidorm, maar ook de spaarzame ruïnes vindt van een Romeinse vesting. De heuvel áchter het strand is volledig groen (natuurgebied). Je kan er klauterend aan de bomen en over kiezelpaden tot aan een oude wachttoren. Ook hier heb je een mooi zicht over de baai én in de richting van Villajoyosa (verrekijker meenemen!). Er zijn infoborden rond de wachttoren (die dienden tegen die piratenaanvallen). Men kan van hier uit helemaal tot in Villajoyosa wandelen, maar dit is een zeer lange en pittige wandeling die langer dan twee uur duurt. Niet zomaar voor iedereen. Andere blikvangers zijn het prachtige strand en het pleintje Amfora. Dit pleintje met zitbanken is gebouwd op de plek waar vroeger een appartementsgebouw stond. Dit heeft men gesloopt zodat men 1. een plek had om te vertoeven aan het water en 2. om een toegang te creëren tot de straat erboven (calle doctor Server), die dan weer tot aan het Poniente strand gaat. Dit heeft men gedaan voor de honderden wandelaars die graag vanuit Benidorm naar La Cala wandelen en andersom. Later zal er een pad worden gemaakt volledig rondom de heuvel, nu moet men nog steeds wat klimmen...
Op het Amfora pleintje is het vaak gezellig; vaak hangen er mensen rond, vooral in de zomermaanden. Je kan er, net als hen, ook gewoon je eigen drankje meenemen... In de zomeravonden wordt er ook vaak een orkestje voorzien of een optreden...
Een terrasje hoort natuurlijk ook bij de mogelijkheden; in La Cala vind je in die hoek aan het pleintje een hoop restaurants en bars naast elkaar. Lekker kleinschalig en vlak aan het strand en water. Zo zie je vaak ouders op het terras zitten, terwijl de kinderen lekker in het zand spelen.

Beginpunt van de Markt van
Cala Villajoyosa
Een leuke bezienswaardigheid is de markt in La Cala (de Villajoyosa) op dinsdag -en zaterdagvoormiddag. De markt is minder gericht op toeristen, en heeft meer kraampjes met levensmiddelen. Verse olijven, check. Goedkope groenten en fruit vers uit lokale bodem, check. Een heerlijk kraam met churros, Check. De markt is door mijn familie gecontroleerd en ondanks ze véél kleiner is, waren de meesten toch akkoord dat ze door de variëteit van producten boeiender is dan de Pueblo markt van Benidorm.

Als je met de rug naar het strandje van Cala de Finestrat staat, zie je links in de hoek een groen plein met palmbomen. Als je langst dat pleintje en speeltuin naar boven wandelt, dan zit je op de hoofdas van het Villajoyosa gedeelte. Het is aangenaam kuieren onder de palmbomen en langst een waterkanaaltje. Er zijn hier vele goede en goedkope restaurantjes.

De wandeling over de dijk van
het Poniente Strand
Misschien is het al niet echt meer La Cala, maar toch is hotel Bali ook een aanrader. Je kan voor zes euro bovenop de 200 meter hoge toren staan, en achteraf de "bibber" kwijtraken met een koffie aan het zwembad (inbegrepen in de prijs). Hiervan heb ik een apart artikeltje gemaakt (zie onderaan bij de links). Ook het pleintje met winkels en restaurants voor het hotel is leuk om eens door te wandelen, alhoewel het hier duidelijk is dat men hier nog steeds wacht op de grote doorbraak.
De wandeling over de dijk van
het Poniente Strand
Die doorbraak is nog steeds onderweg. La Cala ligt iets te ver van het drukke leven in Benidorm, en daarom lieten in het verleden vele toeristen de hotels links liggen. Maar er is een andere evolutie op komst, de ene na de andere luxe-appartementsgebouwen worden er gebouwd. Men richt zich in La Cala op de andere, rustigere toerist, die vaak ook wat meer vermogen heeft. En dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Meerdere bouwprojecten worden afgerond of staan in de steigers.
Een andere vloek die geruime tijd op La Cala weegt is het hotel van Atrium Beach. Dit hotel zou één van de grootste en meest luxueuze hotels van Europa worden, maar is nooit afgewerkt. Het enorme complex staat er al tientallen jaren in de haast afgewerkte ruwbouw. De bouw is gestopt na een waslijst van bouwovertredingen. De voltooiing, of afbraak van het luxehotel wordt tegengehouden door tientallen rechtszaken die maar blijven aanslepen waardoor ook de ruwbouw al stilaan aan dringende renovatie toe is...

Alles bij elkaar genomen is La Cala de Finestrat een leuke afwisseling met Benidorm. Er heerst een relaxte sfeer, de leuke marktdagen zijn ook een aanrader, en het is een aangename (4 kilometer) wandeling om vanuit Cala Finestrat helemaal over de dijk van het Poniente strand naar Benidorm te wandelen. De wandeling is lang, maar er zijn zoveel winkeltjes en horecagelegenheden, dat je u zeker niet zal vervelen.
Om in Cala Finestrat te geraken kan je verschillende bussen nemen in Benidorm. Om de meest recente en duidelijkste aanwijzingen verwijs ik u liever door naar de toeristische dienst of de receptie van het hotel. De buslijnen veranderen zo frequent dat ik liever geen actuele buslijnen aanduidt.
Sportieve mensen kan ik de wandeling aanraden. Vanaf het duivenpark (Parque de Elche) is het een klein uurtje doorstappen. Aan het einde van het Poniente strand moet je gewoon de trappen op, en de straat blijven volgen om vervolgens aan de andere kant van de heuvel de trappen terug naar beneden te gaan. De route wijst zichzelf uit. Een mogelijke uitstap is bv met de bus vanuit Benidorm naar de markt in La Cala Finestrat gaan, om vervolgens iets te lunchen en rond te kuieren, en te voet terug te keren over de uitgestrekte dijk van Poniente.

Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Bezoek aan het uitkijkpunt van Hotel Bali
Lees ook: La Marina Shopping Center
Lees ook: Bezoek aan Finestrat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten