Benidorm fiestas

Benidorm is een stad met veel diepgang en traditie. Het mag dan wel het centrum van West-Europees toerisme zijn, er zijn jaarlijks nog traditionele vieringen en feesten, weliswaar gegoten in een nieuw jasje. De Spanjaarden vieren zoals altijd uitbundig en geven de toeristen de kans om mee te feesten. Vooral de 'Fiestas Patronales' en 'Hogueras de San Juan' bieden de bezoekers een nooit te vergeten ervaring, maar ook de vele kleine festivalletjes en jaarlijkse activiteiten geven een interessante blik op de Spaanse cultuur. De meeste feesten zijn religieus getint, maar gaan meestal gepaard met vuurwerk en een overenthousiast nachtleven. Alle feesten gaan door in openlucht, vaak in het park of in de oude stad. Vaak gaan er ook feesten door in de stadjes rondom Benidorm, zoals 'Moros y Cristianos' dat zowel in Benidorm, als in Calpe, Alicante, Villajoyosa en Altea doorgaat, maar steeds op andere datums.

oogverblindend vuurwerk
Het grootste feest in Benidorm is het 'Fiestas Patronales' (feesten van de patroonheilige). Het feest barst los op de tweede zondag van november en duurt, officieel, tot de woensdag erop. Het is een aaneenschakeling van processies, livemuziek, parades, optredens, sportevenementen... De bezoekers van Benidorm gaan vooral de parade op woensdag, het nachtleven en het vuurwerk memorabel vinden. 24/24u wordt er vuurwerk afgeschoten. Luide knallen en het luiden van de kerkklokken vullen de dagen. Vooral de mascletta, dit zijn ontelbare zakjes buskruit die enorm luid ontploffen, zijn een waar spektakel. Ook de spontane feestjes 's nachts of gewoon tijdens de dag zijn bijzonder leuk om te aanschouwen. Topartiesten en toneelspelers vullen de podiums in het park of aan het gemeentehuis. Werkelijk heel Benidorm staat op zijn hoofd gedurende de 'fiestas Patronales'. Wie een rustige vakantie wil, hoort niet in Benidorm tijdens deze festiviteiten! Woensdag eindigen de feesten met een prachtige stoet met tientallen paradewagens vanwaar men snoepgoed naar de toeschouwers gooit. Wat later op de avond heb je een spetterend vuurwerk. De feesten mogen dan officieel gedaan zijn, de Britten gaan gewoon door; donderdag verandert Benidorm traditiegetrouw in een bizarre verkleedpartij. Men verkleedt zich al in de middag en er wordt heel de dag door gefeest.

Nog interessante feesten zijn carnaval in februari, 'Fallas' in maart (vuurwerk en verbranden van de Fallas), de heilige week in april (processies), 'Hogueras de San Juan' (o.a. vuurwerk, vreugdevuren en middernachtduik) in eind juni, 'Fiestas de la Virgen del Carmen'  in augustus (o.a. processies en optredens), 'Moros y Cristianos' in oktober (o.a. vuurwerk, shows, optredens, parades) en tenslotte kerstmis -en Nieuwjaarsfestiviteiten in december. Een vreemde eend in de bijt is St Patricks Day midden maart. Niet meteen een Spaans feest, maar toch de moeite om te vermelden. Op deze dag kleurt vooral de "Engelse buurt" helemaal groen en begint het feest al in de vroege namiddag. Ook de Spaanse jeugd feest hier vrolijk mee.
Er zijn nog tientallen andere kleinere feesten en processies die ik hier niet op som, maar tevens de moeite zijn om te bekijken. Ook zijn er verscheidene festivals voor de jongeren zoals het -ondertussen héél bekende- Low Festival waar je 3 dagen kan feesten voor een zeer lage prijs. Ook zijn er vaak openluchtoptredens van bekende artiesten of DJ's. Het loont de moeite om geregeld op de site van Benidorm zelf te gaan kijken of op hun Facebookpagina. De festivals en optredens zijn vaak in het topseizoen (juli-augustus).

De feesten worden nogal slecht aangekondigd, maar u kan beroep doen op het alwetende internet of nog beter, u kan in de bars en restaurants in Benidorm zelf informatie vragen. De inwoners van Benidorm zijn meestal beter op de hoogte van welke activiteiten er zijn en waar deze zich afspelen. Let er op dat sommige activiteiten minder geschikt zijn voor kleine kinderen (sommige net wel, zoals de praalwagenstoet) en dat het nachtleven tijdens deze festivals extreme proporties kan aannemen (heel de nacht hels lawaai en vuurwerk in de uitgaanswijken).

Wie een onvergetelijke indruk wil van Benidorm, moet zeker de 'Fiestas Patronales' meegemaakt hebben. Het ongelofelijk indrukwekkend vuurwerk, de ongedwongen sfeer, de parades en optredens... . Het weer is dan gemiddeld nog rond de 20 graden, genoeg om te zonnebaden op het strand en op een terrasje te zitten in je shorts, terwijl boven je hoofd een hels vuurwerk los barst!

Lees ook: Programma Patroonsfeesten Benidorm
Lees ook: Verslag Patroonsfeesten 2015
Lees ook: Bezoek aan Benidorm tijdens de Fallas 2019
Lees ook: Fiesta de Carxofa (alcachofa) - of feest van de artisjok
Lees ook: Verslag Patroonsfeesten Benidorm 2012
Lees ook: Verslag Moros y Cristianos festival Benidorm 2014
Lees ook: 3 Koningen in Benidorm
Lees ook: November vakantie 2018 / verslag patroonsfeesten
Lees ook: Hogueras de San Juan in Benidorm
Lees ook: St Patricks Day in Benidorm
Lees ook: Buñol - La Tomatina
Lees ook: Uitgaan in Benidorm
Lees ook: Omgeving van Benidorm
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Fallas in Benidorm
Lees ook: Cartagineses y Romanos festival te Cartagena
Lees ook: Els Enfarinats in Ibi