Fallas en St Patricks Day

Midden maart is het altijd een drukte van jewelste in Benidorm. De bekende Valenciaanse feesten Fallas en het alombekende Ierse feest St Patricks Day vallen namelijk steeds samen. En dat creëert een feestelijke atmosfeer die enkel wordt geëvenaard door de patroonsfeesten. Door professionele verplichtingen kon ik slechts deelnemen aan enkele activiteiten. Een kort foto verslagje van dit jaar.


Met een indrukwekkend vuurwerk om 21.30h werd op Zaterdag de avondmis afgesloten. Daarna begon de Verbena, een openluchtfeest op de meest iconische locatie van de stad, het kasteelplein. 

Een DJ speelde aanzwepende muziek waarop lustig werd gedanst. Een Bar Popular voorzag in drank en tapas aan democratische prijzen. Een betere manier bestaat er niet om je avond door te brengen. Wie feesten zegt in Benidorm zegt "mascletta". Dit oorverdovende vuurwerk werd op drie plaatsen tegelijk afgestoken. Op de Av. de Mediterraneo in Rincon de Loix, aan het gemeenteplein, en Calle de Tomas Ortuño, aan het grote rond punt. Fans van het gedonder kunnen best de mascletta van het gemeentehuis bekijken en als ze dan onmiddelijk doorstappen naar Calle Tomas Ortuño, kunnen ze deze mascletta ook nog mee maken. Fallas zijn deze kunstwerken gemaakt van hout en papier maché. Ze worden opgesteld in de straten en een week later (ditmaal op dinsdagavond) verbrandt in de traditionele Crema. Er zijn 3 verenigingen, Rincon de loix, Centro, en Ells Tolls. De Falla van Ells Tolls (in circus thema) in calle Tomas Ortuño is zoals heel vaak de mooiste van de 3 verenigingen.
En dan was er nog St Patricks Day. Ditmaal was het evenement op een Zondag, en dat was te merken. Al van rond het middaguur transformeerden de straten in een groene zee van uitbundige feestneuzen. Haast alle bars zaten nokvol en de Guinness liep rijkelijk. We hebben een tijdje rondgehangen in Uncle Peds, Western Saloon en Jokers. Alle bars hadden Guinness beschikbaar en als je meerdere Guinness bestelde, kreeg je vaak een grappige hoed, een vissershoedje, een armband van Guinness of een T shirt.

De sfeer was bijzonder aangenaam en feestelijk. De meeste feestvierders bleven op de terrassen om te genieten van de zon en de massa's verklede mensen die voorbij wandelden op zoek naar een vrije plek. 

Enige aandachtspunt: De politie had op St Patricks Day beter de Calle Gerona afgesloten voor het verkeer. We zagen meerdere momenten dat gefrustreerde chauffeurs claxonneerden naar voetgangers die niet anders konden dan over straat lopen door de enorme massa deelnemers. 

Toen de avond erop zat werden we nog even herinnerd aan dit fantastisch feest door het felgroen verlichtte hotel Torre Dorada. 

Lees ook: Fallas in Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten