Nieuwe kunstwerken aan de dijk van het Poniente strand

Veel mooier dan een wandeling over de wereld gerenommeerde Poniente boulevard kan bijna niet. Het mooie golvende wandelpad in felle kleurtjes rondom mediterraanse vegetatie en met het zicht op dat prachtige strand is een enorme aanrader voor iedereen die Benidorm bezoekt. Sinds enkele jaren voegen ze daar nog extra bezienswaardigheden aan toe met hun project "kunst in de straten".

De gemeente Benidorm wil met het project "kunst in de straten" kunstwerken tot aan de mensen brengen. Geen stoffige of dure musea, maar in de straten van de stad, zodat iedereen de kunst kan bewonderen. Er zijn de kleinere, maar niet minder belangrijke foto exposities doorheen de stad. Dit zijn vaak foto's van lokale fotografen, of historische foto's. En dan zijn er de grote kunstwerken die op prominente plaatsen in de stad worden neergepoot. De exposities zijn niet permanent, zelfs de grote installaties worden elk jaar omgewisseld door andere kunstwerken.

Zo zijn er al verschillende grootschalige kunstwerken neergestreken in Benidorm. Sommigen waren zo geliefd door de bevolking dat ze verlengt werden met enkele maanden, en één kunstwerk was zo geliefd dat het een vaste plaats veroverde in het hart van de Benidorm'ers en op de dijk van Poniente. Ik heb het natuurlijk over de prachtig kleurrijke zwanen van de Taiwanees Hung Yi. Ze zijn ondertussen een excursie voor vele toeristen geworden, en een selfie spot.

Ook de metalen structuren van Belg Arne Quinze waren geliefd bij het publiek en werden verlengd. Enkele weken geleden echter viel het doek over de werken en waren ze plots uit het straatbeeld. Een week later al streken de nieuwe werken neer van kunstenares Jiménez Deredia. De nieuwe kunstwerken zijn in een sober zwart en wit, en noemen "El viaje de la vida", oftewel de reis van het leven. Deze werken blijven staan tot maart 2025, dus wie van plan is om naar Benidorm te reizen zal ze vast nog te zien krijgen. De 6 beelden hebben QR codes op de sokkel, als je deze scant, dan krijg je de informatie bij elk van de beelden, waar ze voor staan en wat de artiest zijn visie erop is. 

Kunst is iets subjectief. Op dit moment hoor ik vooral dat het jammer is dat de grillige metalen beelden van Arne Quinze weg zijn, en dat deze beelden iets te somber aanvoelen. Maar ook het werk van Arne werd eerst bekritiseerd, om dan pas later naar waarde te worden geschat. Soms duurt het even om een kunstwerk te waarderen, soms vindt je er echt niks aan. Dat kan allemaal, en dat is net het leuke aan kunst in de straten. Gewone mensen, geen kunstcritici, die hun mening geven over de kunstwerken van zeer gewaardeerde kunstenaars. En zo zien we dat mensen die anders nooit een ticket naar een museum met moderne kunst zouden kopen, fervent verdedigers worden van de kunstwerken op hun dagelijkse wandelroute. 

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Musea in Benidorm
Lees ook: Kunst aan de Poniente dijk
Lees ook: Stranden van Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten