Fallas in Benidorm

De lente komt er terug aan, en dat moet gevierd worden! In Spanje doen ze dat sinds mensenheugenis met het beroemde 'Fallas'. Dit feest vindt zijn epicentrum in de stad Valencia en is daar uitgegroeid tot één van de grootste feesten ter wereld. Maar wie liever in Benidorm blijft, krijgt ook een glimp op te vatten van het spectaculaire feest.

De Fallas in Valencia zijn niet onbekend. Duizenden en duizenden mensen komen van alle uithoeken van het land naar Valencia, ook de toeristen beginnen de laatste jaren de Fallas te kennen. Jonge mensen komen van heinde en ver om het mooie feest mee te kunnen maken. Dit heeft natuurlijk gevolgen. De prijs van een standaard hotelkamer mag nog zo laag liggen in het tussenseizoen, tijdens de Fallas betaal je voor hetzelfde hotel een serieus bedrag. Ook de vluchten zijn voor de late boekers best duur.... En dan heb je nog de drukte, geloof me, het is een drukte van jewelste. Denk niet dat je romantisch in de binnenstad kan verdwalen na het slurpen van een espresso op een stil terrasje... Neen, het is overbevolkt en beeld u daar constant vuurwerk en knallen bij, vanuit alle straatjes. De ambiance voor een ongelofelijk feest, maar niet echt de sfeer die je de hele tijd wilt op een deugddoende citytrip.

Het verbranden van de 'Fallas' is steeds prachtig om te zien
Het alternatief is Benidorm. In Benidorm is het allemaal rustiger. Ze hebben er Fallas, maar vieren die niet zo uitgelaten als in Valencia. Het 'hoofdfeest' of Fiestas Patronales van Benidorm is in de herfst en meer te vergelijken met de explosieve sfeer van een echt Spaans feest. De Fallas echter is in Benidorm is deels religieus, deels spektakel.
Op het moment dat dit artikel online staat, heeft men de fameuze Fallas (prachtige kunstwerken in papier mache en hout) al gezet op verschillende plaatsen in Benidorm, namelijk in de oude stad, op het Plaza Triangular (plein voor de McDonalds en Bingoplaza) en achteraan het Levante strand in Rincon de Loix. Vandaag en morgen zijn er verschillende processies en typische fanfares. Ook mooi om te zien is het offeren van de bloemen in traditionele kledij aan de kerk St Jaime in de oude stad aan het Mirador op 18 maart. 19 maart uiteindelijk (dezelfde datum als in Valencia) wordt je om 14u getrakteerd op een mascletta (knalvuurwerk), een stoet om 18u en tenslotte het verbranden van de Fallas rond middernacht. De Fallas worden om het half uur verbrand zodat je ze in principe allemaal kan bekijken. Je zal je toch moeten haasten!

Het Fallasfeest in Benidorm is absoluut niet spectaculair genoeg dat je Valencia ervoor zou moeten inwisselen, het is eerder een optie voor wie het allemaal niet zo luidruchtig en druk moet. Wie ook eens een dag zonder dat oorverdovend vuurwerk kan en liever op een terrasje geniet van de eerste warme zonnestralen, die moet maar eens overwegen om in Benidorm te blijven in plaats van het hectische Valencia.
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Valencia
Lees ook: Hogueras de San Juan
Lees ook: Actueel nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten