Bezoek aan Benidorm tijdens de Fallas 2019

Onze wintervakantie naar het zuiden is ondertussen al een traditie geworden. Een lekker wijntje aan het strand drinken in een flauw zonnetje in Benidorm is veel aantrekkelijker dan het vriesweer in de Benelux. Dit jaar viel onze vakantie samen met de Fallas feesten, waardoor we er een leuke ervaring bij hebben.

De prachtige Falla Els Tolls
Vreemd genoeg waren de programmatieblaadjes (gratis te verkrijgen in de toeristische dienst) pas klaar toen de Fallas al goed en wel begon. Net als de grotere patroonsfeesten in november is Las Fallas vooral een feest met een religieus tintje. Missen, processies, een bloemenmuur aan de kerk en traditionele parades zijn de orde van de dag. Niets waarvoor we specifiek gingen kijken, maar niettemin heel leuk om bij uw wandeling verrast te worden door een fanfare, of door een stoet van traditioneel geklede dames... Enkele avonden van het vijfdaagse feest bevatte een afsluiter van vuurwerk dat vanop het kasteel werd afgeschoten. Maar zelfs de leden van de Penya's leken niet te weten wanneer dat vuurwerk net zou worden aangestoken. Je zou er een hele avond voor moeten opofferen om er te blijven wachten op het startschot. Eén vuurwerk zagen we in het naar huis gaan: een kwartiertje vuurwerk, niets in vergelijking met het vuurwerk tijdens de patroonsfeesten, maar toch ook niet klein te noemen. 

Tijdens de Fallas stuit je zomaar op
deze stoeten met traditionele klederdracht
Ondertussen is het voor de toeristen een leuke wandeling om zich te vergapen aan de creaties van de drie Fallas. Er stond er één aan het Parque de Elche (de duifjes). Er stond een tweede, meer spectaculaire, in de Calle Tomas Ortuño, dit is de autovrije straat in het centrum die recht naar de Av. Berniarda gaat. Achter deze Falla was een kleine, gezellige kermis geplaatst. Tenslotte was er nog de Falla Rincon de Loix. Deze bevond zich helemaal aan het verre einde van het Levante strand in de Av. Amettla del Mar. De hout, papier en piepschuim beelden hebben een typische stijl (haast disney'esk) en zagen er ronduit prachtig uit. Er staan rondom rond ook een aantal teksten; vaak scherpe kritiek op het stadsbestuur of de actualiteit.

De 19de maart was het boeiendste voor de Fallas-groepen en de toeristen. Eerst waren er drie masclettas. Wie nog nooit de mascletta heeft gezien of gehoord moet dit spektakel zeker beleven. Buskruit wordt over de straat gespannen en ontploft belachelijk luid, terwijl bommen in de lucht worden geschoten en ook daar met een oorverdovende knal ontploffen. Een vijf minuten durend spektakel dat je met een pieptoon in de oren laat nagenieten. Jammer genoeg doen de drie Fallas groepen de mascletta op net hetzelfde uur. Je kan ze dus niet allen zien. De beste gok voor ons was op de Av. Rei Jaume I gaan staan: dan konden we die van Falla Benidorm Centro en die van Falla Els Tolls meepakken.

Die avond was er een stoet met paradewagens, die we helaas hebben gemist, en tenslotte het
De crema van Falla Els Tolls
verbranden van de Fallas. Ook hier was het niet duidelijk waar we moesten staan en om hoe laat (de programmatie was hopeloos foutief), waardoor we slechts één verbranding 'crema' hebben gezien. De crema van Els Tolls in de calle Tomas Ortuño was echter spectaculair genoeg om ons tevreden te stellen op de laatste avond van onze vakantie. Een constructie van meer dan tien meter werd in enkele minuten herleid tot een smeulend hoopje assen. Het duwen en trekken om het beste zicht te hebben en uiteindelijk de brandweerwagen die voor onze neus kwam staan waardoor alle toeschouwers zich opnieuw begonnen te verplaatsen namen we er maar bij. Als je gaat kijken is een capuchon geen overdreven luxe. De brandweer spuit rondom rond om de gebouwen te vrijwaren en die mist van fijne druppels, gemengd met assen, waait over alle toeschouwers.

Kortom, de Fallas was opnieuw een aangename ervaring. Het is geen feest waar ik specifiek voor naartoe zou gaan (dat doe ik wel voor de patroonsfeesten), maar niettemin toch de moeite om te zien. Vooral ook omdat de Fallas in maart doorgaan, een seizoen waarin het weer durft wankelen en dus het strand meestal geen optie is, dan ga je liever wat wandelen en daarbij zijn de Fallas een leukere wandelbestemming dan doelloos kuieren. Dit jaar (2019) was het trouwens uitzonderlijk warm op de meeste dagen en hebben we wel een aantal zalige stranddagen gehad!
Het loont in elk geval de moeite om tijdens uw vakantieplanning een beetje rekening te houden met de Fallas. De hotels worden tijdens die dagen niet duurder (tijdens de patroonsfeesten wél!) dus er zou geen reden zijn om uw reis enkele dagen later te beginnen en te eindigen en zo dit mooie feest mee te maken.

Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Fallas in Benidorm
Lees ook: Hogueras de San Juan in Benidorm
Lees ook: Excursies / Ervaringen   
Lees ook: St Patricks Day in Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten