Bezoek aan Finestrat

Finestrat is voor de vakantiegangers naar Benidorm vooral bekend voor Cala de Finestrat, het kleine strandje achter Poniente (en Mont Benidorm) dat de laatste jaren volledig ontwikkeld (lees volgebouwd) is. Maar het originele historische dorp Finestrat, ligt een aantal kilometer in het achterland van Benidorm en vormt een ideale uitstap voor een half dagje kuieren.

De dorpen aan de kustlijn rondom Benidorm, zoals Altea, Villajoyosa en Calpe zien veel dagjestoeristen vanuit Benidorm. Met reden, want dit zijn prachtige dorpjes met spectaculaire zeezichten. Finestrat echter ligt niet aan de kust, maar biedt dan weer geweldige zichten op Benidorm en het bergachtige landschap rondom de Puig Campana. Een ander voordeel is dat je daar die massa's toeristen helemaal niet tegenkomt. Dat maakt Finestrat een tikkeltje authentieker en het nodigt uit om stilletjes door de straten te kuieren en toeschouwer te zijn van het gezapige leventje in een dorpje net buiten de grenzen van Benidorm.
Finestrat is aan de voet van de
indrukwekkende berg Puig Campana

Finestrat is slechts een korte (20-30 minuten) busrit verwijderd van Benidorm. Daar ligt nu vaak het grootste probleem; vanuit het centrum van Benidorm rijden niet zo heel frequent bussen tot in Finestrat dus je moet een beetje plannen (als je in Finestrat aankomt, kijk even naar de bus-tijden op het bord aan de overkant.) Dat er een leuk -en goedkoop- tapasbarretje is aan de bushalte (waar men me tevens informatie gaf over de bustijden) scheelt in het wachten om de bus naar Benidorm terug te nemen! De bezoekers voor Finestrat slaan rechts van de hoofdbaan het stadje in. De beklimmers van de Puig Campana slaan links in het straatje. Als u links afslaat richting de berg en u volgt de straat (omhoog!) een heel eind, dan komt u uit aan de toegang van het natuurdomein van de Puig Campana en daar vind je ook een hele populaire bron. Ook al staat er op een plaquette dat deze bron niet om te drinken is, zie je hier locals en toeristen hun bidons en flessen vullen. Met reden, ook ik heb gulle teugen genomen van lekkere natuurlijke bergwater en ik ben er hoegenaamd niet van gestorven... Enkel voor het bronnetje zou ik de lange wandeling (1.3 kilometer stijl omhoog) echter niet ondernemen als u niet sportief van aard bent.

Finestrat is niet groot, en daarom ideaal om een half dagje rond te wandelen en de schaarse plaatselijke terrasjes uit te proberen. Finestrat is klein genoeg, je hoeft je niet te haasten en op een voormiddag kan je gerust alle straatjes door wandelen én een verdiende tussenstop houden op een terrasje of bankje. Het viel me op dat er tussen de oudere lokale bewoners veel Britten hebben gekozen voor een huisje in de oude stad. Waarom ook niet, het is er heel pittoresk en er is haast geen gemotoriseerd verkeer. De route eindigt bovenaan de stad aan een hoger gelegen parkje waar je een prachtig uitzicht hebt en de berg Puig Campana voor je ziet opdoemen.

Er loopt een genummerde route door het kleine oude stadje. Deze route loopt langst alle 'bezienswaardigheden' en geregeld staat er een groot bord met informatie. Het probleem is echter dat het kantoor voor toeristische informatie zich bevindt in Cala de Finestrat. Hoe vriendelijk (echt!) ze daar ook zijn, het is heel onpraktisch gelegen voor bezoekers uit Benidorm. Ik had dus geen idee waar deze route begon. We hebben er wel een stukje van gevolgd en vooral de extra informatie is hier interessant voor wie de verhalen wilt achter de gebouwen... Verder kan je gewoon doelloos ronddolen, je zal heus niets missen, want groot is Finestrat niet en voor je het weet heb je elke straat gezien.

Het stadje straalt een zekere rust uit en de -vaak oudere- Spaanse inwoners lijken er al eeuwen door de straten te slenteren. Er zijn nog straten waar stoelen buiten staan, en dat wijst op een nauwe band met de buren en zwoele zomers waar er tot laat wordt gepraat over koetjes en kalfjes, zonder dat er iemand klaagt over burenlawaai.... Je wordt er zowaar nostalgisch van....

Praktisch

Om in 'Pueblo Finestrat' (dorp) te geraken met het openbaar vervoer is niet altijd even gemakkelijk. De uren van de bus leken niet te kloppen met de uurroosters die we gekregen hadden. Er rijden twee bussen naar het dorp: 14 en 15. Bus 15 rijdt frequenter, maar die rijdt vanuit Cala de Finestrat (de smalle strook ten westen van Benidorm). De halte het dichts bij Benidorm centrum is hotel Bali. De bus 14 rijdt wel heel Benidorm door, maar doet dit slechts 2 maal per dag. Een keer s' ochtends en een keer in de namiddag. Wijzelf hebben de bus 14 genomen in de Calle del Esperanto (halte kant Calle Gerona). Bij het terugkomen hadden we de ene bus 14 al gemist, dus hebben we een 15 genomen tot hotel Bali en daar een taxi genomen tot aan het hotel. U kan aan hotel Bali ook een bus nemen tot in het centrum van Benidorm.
Met een huurauto geraakt u er zeker ook, het is niet moeilijk de bewegwijzering te volgen. De weg gaat langst het Shopping Center waar u desgewenst een tussenstop kan maken.

Hieronder heb ik nog een fotoverslag van Finestrat om een idee te geven wat de bezoeker allemaal kan verwachten.

Lees ook: Beklimming van de Puig Campana
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: La Cala Benidorm Finestrat Villajoyosa
Lees ook: Altea
Lees ook: Villajoyosa
Lees ook: Guadalest
Lees ook: Kerstmarkt in Finestrat
Lees ook: Jaarlijkse middeleeuwse markten in de Costa Blanca
Een aangename rit in een minibus waar slechts sporadisch een (lokale) passagier
opstapte. Finestrat is onder de toeristen helemaal nog niet gekend...
Op de 'hoofdbaan' is de bushalte (volgens mij tevens de eindhalte).
Op het bordje aan de overkant stond een ander uurrooster dan we zelf bij hadden....
Deze uurrooster leek (voor onze bus althans!) te kloppen.
Er zijn best wel wat trapjes en hellende straatjes.
pittoreske -autoluwe- steegjes....
... Met mooie fotomomenten
Op vele plekken staan informatieborden voor wie de geschiedenis van
het trotse dorpje Finestrat wil leren kennen.

Leuke straatjes met af en toe een wagen...
De grote kerk in het centrum (weliswaar gesloten)
Haast nergens een mens te bespeuren...
De bewoners maken de straatjes nog gezelliger met potplanten.
En op veel plekken hebben je verbazingwekkende uitzichten, waarbij je even
op een bankje wil gaan zitten.
Er zijn ook stemmige pleintjes... (Picknicktip?)
De steegjes lijken soms een doolhofje, maar gelukkig is Finestrat
helemaal niet zo groot en zal je vaak op dezelfde plek uitkomen.
En op vele plekken heb je een mooi zicht op het lager gelegen Benidorm..
Lees ook: Beklimming van de Puig Campana
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: La Cala Benidorm Finestrat Villajoyosa
Lees ook: Altea
Lees ook: Villajoyosa
Lees ook: Guadalest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten