Jaarlijkse Middeleeuwse markten in de Costa Blanca

In een vorig artikel (hier) hoopte ik nog dat de Middeleeuwse markt in Benidorm een blijver zou worden. Die wens is realiteit geworden. De Middeleeuwse marktjes zijn zo gegroeid in populariteit dat ze een jaarlijks terug kerend evenement geworden zijn. Niet enkel in Benidorm, maar in vele steden en dorpen in de buurt. 

Wat voelt het toch goed om je eens onder te dompelen in een andere tijdsgeest en te genieten van een geheel andere sfeer terwijl je snuistert tussen kramen die unieke ambachtelijke spullen verkopen! De middeleeuwse markt in Benidorm kende een twijfelachtige start, maar is nu meer populair dan ooit. Is het de moeite om ervoor af te reizen naar Benidorm? Vast niet. Maar wie van plan is om in de lente naar Benidorm op vakantie te komen, raad ik aan om deze post door te nemen. We bekijken enkele middeleeuwse markten die voor toeristen gemakkelijk te bezoeken zijn. Ik plaats ze in cronologische volgorde.

Middeleeuwse markt in Finestrat - Midden april

De meeste Benidorm-gangers kennen La Cala de Finestrat. Het is die kleine, gezellige baai voorbij het Poniente strand. Wat velen niet kennen is het dorp dat zijn naam geeft aan de baai. Het ligt een aantal kilometer in het binnenland, aan de voet van de indrukwekkende Puig Campana berg. En is het ook het dorp dat elk jaar de spits af bijt met de allereerste Middeleeuwse markt van de streek. 

Ze nemen hun markt serieus in Finestrat. In de smalle doolhof-stegen van de oude stad staat een wirwar van kraampjes. Paarden, ganzenhoeders, narren en muzikanten maken de drukke stegen zowaar nog iets chaotischer. Finestrat is een klein, best geïsoleerd dorpje en je wandelt er ook binnen in een dorpse atmosfeer. Iedereen kent er iedereen, en er hangt een gemoedelijke sfeer. Je vindt er vast de sympathieke burgemeester achter de tapkast van de geïmproviseerde bar onder het gemeentehuis, waar je naast goedkope dranken ook lokale specialiteiten kan eten. Buiten de rondzwervende muzikanten is er ook een vast podium waar 's avonds een band optreedt. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten voor kinderen zoals grime, knutselkramen en enkele antieke kermisattracties.

De Middeleeuwse markt zelf is een mix van typische kramen die je elders ook vindt, maar ook van verschillende lokale ondernemers. Zo was er een kraam van een lokale microbrouwerij, verschillende lokale houtbewerkers en een gigantisch kraam waar men producten in riet verkocht. 

Praktisch: Finestrat is niet vaak bezocht omdat er geen goede verbinding is voor toeristen. Tijdens de Middeleeuwse markt legt men echter pendelbussen in. Die vertrekken in La Cala de Finestrat, aan de bushalte nabij de supermarkt Supercor. Er is een pendel rond het middag uur, en eentje in de vroege avond. De late bus is aan te raden, aangezien het dorp wat stilvalt tijdens de siësta. De bus kwam ons halen om 17u en om 20u werden we terug opgepikt om terug te keren. Jammer genoeg begonnen de optreden net om 20u. Een mogelijkheid tot een bus iets later had helemaal prima geweest.


Middeleeuwse Markt in Villajoyosa - Eind april

Het kleurrijke dorpje Villajoyosa is de ideale setting voor een Middeleeuwse markt. De bijzonder smalle stegen en gezellige dorpspleintjes lijken wel recht uit een Disney film te zijn geplukt. Voeg daar een markt aan toe waar steltenlopers en muzikanten elkaar verdringen, en je hebt een perfecte combinatie. Villajoyosa is een plek die zelfs zonder de markt het bezoeken waard is, maar door de markt een extra dimensie krijgt. 

De marktkramen zijn ongeveer hetzelfde als in Finestrat, en ook de antieke kermis is van de partij. Jammer genoeg missen ze in Villajoyosa wel de goedkope "bar popular", maar het likeurkraampje maakt veel goed. 

Als ze iets in Villajoyosa goed doen, dan is het de geschiedenis herleven. Zo heb je in de zomer de ongelofelijke Embarcación de Moros, waarbij tientallen replica schepen met luid gebulder aanmeren om de Christelijke verdedigers uit de stad te verdrijven. Ook de Middeleeuwse markt baadt in die sfeer door de mooie versieringen en de vele artiesten.

De markt in Villajoyosa is gemakkelijker te bezoeken dan die van Finestrat, omdat je er heel gemakkelijk met de tram naartoe kan, en dan ook op je eigen ritme de markt kan bezoeken en kan vertrekken wanneer je wilt. De markt zelf is zeker geen dag excursie, maar je kan er zeker een dag van maken. Zo stopten we met de tram aan de halte Creueta, bezochten we de chocoladefabriek en museum van Valor. Daarna wandelden we via de Carrer Canalejas richting de oude stad waarbij we stopten om een visgerecht aan de traditionele markthal van Villajoyosa. Na ons bezoek aan de Middeleeuwse markt kuierden we een eind langst het strand en keerden op onze stappen terug door de shopping en terrasjes straat Carrer Colón, om dan de tram terug te nemen aan het hoofdstation van Villajoyosa (Villajoyosa genaamd). Deze wandeling is geschikt voor alle leeftijden, en je bent er een mooie dag mee zoet als je genoeg terrasjes tussendoor doet.


Middeleeuwse markt in Benidorm - Begin mei

Uiteraard is deze markt voor toeristen het gemakkelijkst te bezoeken. Jammer genoeg is de setting van deze markt iets minder "Middeleeuws". De markt staat in het Parque de Elche, bekend onder Belgen en Nederlanders als het park aan het duivenfonteintje aan het begin van de oude stad. Men probeert met spandoeken, vlaggen en baniers de plek een beetje meer Middeleeuwse "sfeer" te geven, maar dat lukt maar half. Het is een vreemde keuze om de markt niet in de steegjes in de oude stad te laten doorgaan, net als in Finestrat of Villajoyosa.

De markt was vroeger bescheiden, maar is de laatste jaren enorm gegroeid. Het is duidelijk dat voor de markthouders, de markt in Benidorm lucratief is, want de markt is zonder twijfel dubbel zo groot als de andere markten. Er lijken strenge criteria te zijn voor de standhouders, en dat is maar goed ook. Je vindt er geen typische spullen die je op de andere markten ziet, enkel mooie ambachtelijke en originele spullen. Het overgrote merendeel is natuurlijk juwelen en sieraden, maar er zijn ook kraampjes met mineralen, kunst, houtbewerking, glasbewerking... noem maar op. 

Ook eten en drinken is goed vertegenwoordigt op deze markt. Je kan er heerlijke Oosterse thee drinken, traditionele bieren, en mijn favoriet, het kraampje waar je verschillende likeurtjes kan proeven. Er is een grote keuze om te eten, van churros tot varken aan het spit en andere vleeswaren, tot de minder gedurfde hamburger met friet. Ik moet wel zeggen dat, net als voorgaande jaren, het eten best wel duur is. Uiteraard hebben de standhouders best dure plaatsen, en betaal je ook mee voor de sfeer om te eten in die leuke tenten, maar toch vind ik de prijzen net iets te kostelijk.

Net als in Finestrat lopen er op de Middeleeuwse markt muzikanten en straatartiesten. Al zijn ze iets schaarser ingeplant en moet je al geluk hebben om ertegen aan te botsen. Op deze middeleeuwse markt is de sfeer een pak toeristischer en minder "Middeleeuws", maar de variëteit in aanbod en het aantal kramen maken dat deze markt een bezoek meer dan waard is als je toevallig op vakantie bent in Benidorm of omstreken. Ook hier is een bezoek in de avond aan te raden als je de echte sfeer wil proeven.

Lees ook: Markten in Benidorm
Lees ook: Bezoek aan Finestrat
Lees ook: Villajoyosa
Lees ook: Excursies / Ervaringen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten