Bezoek aan Terra Mitica 2024

Ik heb er al veel over geschreven, Terra Mitica. Wat begon als een ambitieus en prachtig attractiepark, raakte snel in verval. Corruptie deed het van de ene handen naar de andere schuiven en ondertussen bleven de bezoekers uit. Toch las ik een paar keer op Facebook dat het park heel wat positieve verandering heeft doorgemaakt. Is Terra Mitica anno 2024 het bezoeken waard? Ik test het voor je uit!

De hele geschiedenis van Terra Mitica uit de doeken doen, daar is dit artikel te kort voor. Laten we het houden op enkele hoogtepunten en laagtepunten.

Het ambitieuze park ging open met luide trom in 2001. De brede wegen naar Terra Mitica tonen wat voor een absurde bezoekersaantallen werden verwacht. Al snel bleken die verwachtingen niet ingelost. Het park ging al snel over in andere handen, en opnieuw en opnieuw. Ondertussen werd er in het park zelf beknibbeld op kosten, bijvoorbeeld door de flagship attractie, de houten achtbaan Collosus te laten vervallen. Later werd het park in twee gedeeld, met een gratis gedeelte, waar je apart voor de attracties moest betalen. Ook dat was geen success, en een volgende beslissing was om ook inkom te vragen voor het tweede parkje. Kortom, een hele hoop foute beslissingen die het imago van het park verder en verder schaadde. Gelukkig zijn die beslissingen terug gedraaid, is het park terug geünificeerd en hebben ze hier en daar nieuwe elementen gemaakt, zoals een prachtig buitenzwembad. 

Om 10:30u stipt stonden we aan de toegangspoorten, net op tijd om binnen gelaten te worden voor de allerlaatste dag van het hoogseizoen. De toegangsprijs voor volwassenen is 49 EUR in het hoogseizoen, maar als je voorbereidt komt, vind je vast een promotie. Wij kochten een dag op voorhand de Njoy-bon voor een dag Terra Mitica voor 2 volwassenen in Carrefour, de prijs kwam op 34.50 per persoon. Anderen vertelden op de fan pagina op Facebook over een promo met Aquarius waarbij 1 persoon moest betalen en de andere gratis binnen mocht. Deze promo was helaas al afgelopen.

Deze review is dus voor het hoogseizoen dat loopt van eind Juni tot begin September, en niet het laagseizoen in de herfst -en lente. Er zijn wel enkele verschillen, zo zijn er in het laagseizoen minder gebieden open, al lijken het vooral de kinderattracties die achter hekken verdwijnen.

We werden bij het binnen gaan vriendelijk begroet door een Vlaamse security agent, dat was al een leuke eerste ontmoeting! Er zouden er nog veel volgen. Er werken dan wel vooral jobstudenten in Terra Mitica, toch was iedereen vriendelijk en begripvol. Stond je aan te schuiven aan een show, dan kwam er steeds iemand van de animatie ploeg om de mensen te entertainen. We zagen ook veel security rondwandelen, iets dat helemaal niet nodig was, want er waren enkel families, en weinig groepen jongeren.

Ondanks dat er een waarschuwing op de website staat dat eten en drinken strikt niet is toegelaten, liep iedereen met volle rugzakken en flessen water binnen. Wij hadden enkel 2 flesjes water bij in een plastic wegwerptasje, en niemand maakte een opmerking. Ik las wel op dat er soms toch mensen met voedsel geweigerd worden, dus misschien waren ze minder strikt op de laatste zomerdag? Het lijkt me dat snacks en wat water in een rugzak zeker kan, maar dat je niet met opzichtige frigo boxen moet binnen proberen te geraken. 

Bij het binnentreden van dit park valt je mond open. De thematisering van dit park is top kwaliteit en iets dat je niet meteen verwacht in een themapark in Benidorm. Voor je zie je een meer, met Egyptische boten, de vuurtoren van Alexandrië, een tempel, een piramide, etc. En dat is nog maar het begin! Het park is gethematiseerd volgens de verschillende grote rijken in de Klassieke Oudheid. Bovenin het park (ja, er zijn best wat hoogteverschillen) heb je de Akropolis met mooie Griekse tempels. Je hebt een Romeins fort, en een romeins plein met tempels en amfitheater (waar ook de Gladiator show doorgaat), je hebt de Feniciërs. Er is ook de regio Iberia dat een beetje uit het thema valt omdat het een typisch Spaans dorpje voorstelt, maar eveneens prachtig afgewerkt is. Instagrammers en fotografen zullen hier hun gading vinden en ik durf te zeggen dat de grootste waarde van dit park ook gewoon zit in deze prachtige omgevingen en gebouwen.

En gelukkig maar dat er zulke mooie omgevingen zijn, want alleen op attracties zou dit park niet overleven. Als je een pretpark verwacht met meerdere rollercoasters, thrillrides etc, dan kom je een beetje bedrogen uit. Er zijn 3 grote water attracties, 1 dark ride, 1 volwaardige rollercoaster, en enkele thrill rides. Hetgeen er staat, is opnieuw wel mooi gethematiseerd. Hoogtepunten waren de frisbee, die niet heel groot is, maar toch leuke G krachten kan opwekken. De rollercoaster die een typisch design heeft met meerdere loopings en kurkentrekkers, maar toch soepel rijdt. Dan had je de Shoot the Chute boot attractie, waar je zo nat in werd, dat je even goed gewoon in het water kon springen. Een andere leuke attractie is het spookhuis in het thema van de aanval van Troje in the gedeelte Las Islas. Deze attractie echter heeft een erg kleine capaciteit, slechts 12 mensen per 10 - 15 minuten. Dus als je fan bent van scare-houses, dan is dit de attractie waar je best bij openingstijd aanschuift!

Jammer genoeg is de eyecatcher houten achtbaan nog steeds gesloten. Als je van de autosnelweg naar Terra Mitica kijkt, is die houten achtbaan toch wat je eerst ziet. Het lijkt alsof de rollercoaster er blijft staan om de mensen binnen te lokken. Als ze niet van plan zijn om de attractie terug werkzaam te krijgen, dat is een beetje boerenbedrog.

Buiten de grote attracties heb je gelukkig nog een hele resem aan andere, minder spectaculaire attracties. Er zijn de typische paardenmolens, de botsautootjes, en heel veel attracties voor de kleine kinderen, waaronder een kinder houten achtbaan. Daarnaast heb je ook de shows. Ze mogen wat mij betreft duidelijker zijn over het doelpubliek van de shows. De show "The great museum of Civilisations" is voor de kleine kinderen, de show "magic of the Gods" is een beetje een humor show met een zeer kleine portie magie.

De grote show, and een must see is de Spartacus-show. Het is een 1 uur durende show over het leven van Spartacus. Bereidt je voor op vechtpartijen, paarden, dans en drama. Enkele acteurs zitten tussen het publiek brengen de sfeer erin door het publiek Spartacus te laten aanmoedigen, of net boe te roepen naar de Romeinse keizer. De show is grandioos, met een projectiescherm, en verschillende scenarios. Volgens sommigen is de show alleen een ticket waard, en ik moet ze daarin toch ook wel gelijk geven.

Toch niet onbelangrijk; alle shows zijn enkel in het Spaans. Mijn kennis van het Spaans is goed, maar veel mopjes in de "magic of the Gods" show raakte toch verloren in een taalverwarring. Bij de grote Spartacus show is de taal minder belangrijk, omdat het toch een heel visueel spektakel is, maar toch zal je heel wat missen als je geen Spaans kan. Ik begrijp wel de keuze van Terra Mitica, het overgrote merendeel van de bezoekers zijn Spanjaarden, maar op deze manier is het natuurlijk moeilijk voor een Engelstalig publiek.

Een nieuw element in Terra Mitica zijn de gratis toegankelijke zwembaden. Er is een leuk, speels zwembad dat gevormd is als de Nijl en meer naar de kinderen is gericht, en dan is er nog een heus zwembad in het gedeelte Iberia. Dit is een enorm zwembad in een hoekvorm met een bar in het water, en luide muziek. Er is een mooier lounge gedeelte achter de hoek voor wie die drukte wat teveel is.

Dit is de eerste keer dat ik een pretpark mezelf kan omkleden, lekker douche, om dan een verfrissende duik te nemen tijdens het warmste uur van de dag. Al die vermoeidheid van dat rondslenteren ben je zo kwijt na een uurtje zwemmen, en je kan er nadien terug tegen aan. Als je graag aan een levendig zwembad rondhangt, dan zal je hier vast je gading vinden. Ligstoeltjes kosten 5 EUR, en lockers kosten 6 EUR, maar je hoeft die helemaal niet te gebruiken. Je kan gewoon je kleding en spullen ergens aan de zijkant leggen, en het water in lopen. 

Het houdt trouwens steek om gewoon naar Terra Mitica te komen in je zwemshort. Niemand zal je er vreemd om bekijken, want zo liepen toch de meesten rond, en je wordt vaak toch helemaal doorweekt nat in de water attracties. In attracties zijn uiteraard T-shirts verplicht voor hygiëne.

We gingen op de laatste zondag van de vakantie, hopend dat we het park voor ons alleen zouden hebben. Dat was verkeerd gedacht, er liep doorheen het park best veel volk, en tijdens de Spartacus show waren alle stoeltjes bezet. Maar aan de attracties viel het aanschuiven heel goed mee! Ik zal meer zeggen: Buiten het spookhuis, moesten we GEEN ENKELE KEER aanschuiven. In welk pretpark maak je dat nog mee? De boomstronkjes water attractie was zo leeg, dat we zelfs meerdere toertjes konden maken, zonder eruit te moeten gaan. Er zijn dan niet zoveel attracties hier, maar ik heb ze toch allemaal meerdere keren kunnen doen! Misschien zijn de rijen iets langer eind juli / begin augustus, maar nooit is het erg lang aanschuiven lees ik op de reviews. 

Iets minder positief is dan weer het voedselaanbod, en vooral de prijzen. 6.50 EUR voor een hotdogje? 4.20 EUR voor een frisdrank? De prijzen zijn een beetje schandalig duur. We zijn hier tenslotte niet in Disneyland in Florida, maar in Benidorm, Spanje. We hadden geen eten bij, maar hielden het op een hotdog en een warme wafel (die uit een pakje kwam en binnenin niet eens warm was). De promotie die overal op sandwichborden stond was een pint bier met een mini pakje Takis chips, dat kostte "slechts" 5.50 EUR, maar die promotie was tegen de namiddag nergens meer te vinden. 

In elk geval zijn we met honger buiten gewandeld. Het eten zag er onsmakelijk uit en de keuze bestond vooral uit diepvriespizzas, of kleffe hotdogs. Er zou een buffet restaurant zijn waar je voor 20 EUR kan eten, maar dit zou volgens de reviews zeer slecht zijn. We zijn aan het restaurant gepasseerd en zagen er ook weinig animo. Het overgrote merendeel van de bezoekers aan Terra Mitica lapte de regels aan hun laars en hadden hun eigen snacks en drinken bij, en ik begreep heel goed waarom. Moest ze bij Terra Mitica een beetje een interessanter menu hebben, en iets eerlijker prijzenpolitiek, dan zouden ze er vast veel meer verdienen aan hun horeca. 

De openingsuren van het park zijn vrij ruim in het hoogseizoen, van 10:30h tot 21h. Uiteindelijk zijn we na een lange dag rondwandelen om 20h buiten gewandeld na nog een obligaat bezoekje aan de souvenir winkels.

Was Terra Mitica de moeite? Wij vonden van wel. Het park is een beetje prijzig, maar je kan vast wel ergens een promotie vinden. Maar zelfs aan de kassa prijs loont dit park de moeite. De omgevingen zijn prachtig, zeker als je een fan bent van de Klassieke Oudheid. De shows waren emotioneel en spectaculair. Er waren niet zoveel attracties als de attractieparken in de Benelux, maar de attracties die er stonden waren interessant voor een ruim publiek. Terra Mitica heeft heel wat aan te bieden voor heel de familie, groot en klein. Daarbij moet ik wel opmerken dat als je kind kleiner is dan 1.20 meter, de meeste van de volwassen attracties geen optie zijn. En ze zijn er zeer streng in het weigeren van kinderen. Het gaat tenslotte over hun veiligheid. 

Wij zullen in elk geval nog wel eens een bezoekje brengen volgend jaar. We wilden er eigenlijk al gelijk een jaarlijkse gewoonte van maken. Natuurlijk, wij wonen hier nu achter de hoek van het park, maar moet u als toerist gaan? Wel, als je eens wat anders wil dan een dagje strand, dan vind ik Terra Mitica zeker geen slechte keuze. Uiteraard heb je Aqualandia, Mundomar en Terra Natura, allen parken die ik kan aanraden, en iets goedkoper. Maar Terra Mitica biedt toch iets uniek naast deze parken! Ben je dus nog niet geweest? Dan kan ik het alleen maar aanraden voor je volgende vakantie!

Onderaan toon ik graag enkele fotos van het park.


Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Themaparken in Benidorm
Lees ook: Bezoek aan Mundomar
Lees ook: Terra Natura Bezoeken
Lees ook: Aqua Natura bezoeken
Lees ook: Bezoek aan Aqualandia

Terra Mitica - Egypte - met zicht over het park

Terra Mitica - de fenomenale Spartacus show

Terra Mitica - Romeinse burcht

Terra Mitica - enge 80 meter hoge zwiermolen

Terra Mitica - zicht op de ingang van het terrein

Terra Mitica - de frisbee attractie

Terra Mitica - Romeinse plein voor het amphitheater

Terra Mitica - het grote zwembad in Iberica

Terra Mitica - De vuurtoren van Alexandrië

Terra Mitica - De verschillende shows staan aangegeven op borden


Terra Mitica - Dark ride - Het labyrinth van de Minotaur


Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Themaparken in Benidorm
Lees ook: Bezoek aan Mundomar
Lees ook: Terra Natura Bezoeken
Lees ook: Aqua Natura bezoeken
Lees ook: Bezoek aan Aqualandia


Geen opmerkingen:

Een reactie posten