Artisanale markt Altea - mostra d'artesania

 Elke zomer opnieuw is er de artisanale markt in Altea. Dit kleine marktje bevindt zich naast de oude kerk van Altea en staat bekend voor kwalitatieve en originele handgemaakte spullen. We gingen een kijkje nemen op een warme Augustus avond.

Ondanks de hitte besloten we sportief met de fiets vanuit Benidorm tot Altea te fietsen. De autoweg tussen El Albir en Altea is enkelrichting geworden, en laat nu meer plaats voor voetgangers en fietsers. Wat eens een gevaarlijk en vervelende fietsroute was, is nu een gemengde ruimte voor voetgangers en fietsers, veilig gescheiden van het autoverkeer met paaltjes. Moest het laatste stuk tussen Benidorm en El Albir nu een velig fietspad krijgen (We wachten allemaal op jou, Albir/Alfaz del Pi!), dan zie ik dit een populaire fietsbestemming worden!

We waren om 17u al in Altea, terwijl de artisanale markt slechts om 19u zou beginnen. Geen ramp uiteraard, we hebben een mooie wandeling gemaakt langst de deels vernieuwde wandeldijk, we hebben pootje gebaad in de zee, en een terrasje gedaan. Als je deze markt bezoekt, hou er rekening mee dat de oude stad in de zomer zo goed als verlaten is tot ongeveer 19 a 20u, wanneer de zon haar kracht heeft verloren. 

We zijn eerst langst de boetiekjes gegaan in de straten rondom. Zowel de Carrer Sant Josep als de Carrer Major bevatten tientallen originele kleding en decor winkeltjes. De kleding is allemaal in de populaire Ibiza stijl, lichte jurken, witlinnen stoffen, en kralen en sieraden. Heel wat anders van keuze dan in Benidorm, en een leuke afwisseling als je die Benidorm winkeltjes even beu bent. 

De artisanale markt zelf bestaat uit 24 standjes. Het bijzondere aan deze markt is dat de potentiele standhouders een selectieprocess door moeten. Alle producten die worden uitgestald moeten weldegelijk op een artisanale manier door de kraamhouder worden gemaakt. Dit verzekert dat de spullen die je ziet op deze markt originele stukken zijn, en geen"Aliexpress import". 

Voornamelijk worden er sieraden verkocht, maar ook handgemaakte, originele lederwaren. Ik zag ook een stand met wollen knuffelberen, een stand met houten kinderspeelgoed, een stand met keramiek, enz. 

Zoals gezegd zijn de standhouders ook diegene die het product maken. Ze kunnen je helemaal uitleggen hoe hun product tot stand is gekomen, uit welk materiaal het gemaakt is, en hoeveel uren erin kruipen. Uiteraard zijn handgemaakte, unieke producten iets duurder dan de alternatieve fabrieksgoederen, maar het is ook niet dat de prijzen exuberant zijn. De prijzen zijn zeker binnen ieders budget. 

Na een laatste obligate selfie aan het uitkijkpunt besloten we de tocht terug in te zetten. De artisanale markt is een leuk extra bovenop een bezoek aan de oude stad van Altea. Persoonlijk vind ik die 24 stalletjes niet de moeite om specifiek Altea te bezoeken vanuit Benidorm, maar zeker aan te raden in combinatie met die sfeervolle oude stad, die originele winkeltjes en kunstgalerijen, en die vernieuwde zeedijk. Een avondje Altea is altijd aan te raden!

Handige tips

Altea kan je goed bereiken met bus 10 of de tram richting Denia. De tram is de snelste manier om in Altea te geraken, al moet je natuurlijk rekening houden dat je hotel in Benidorm zich in de buurt van de tramhalte bevindt. Hou er rekening mee dat de tram op normale uren slechts tot 10u in de avond rijdt. Mis je de laatste tram, dan is een taxi nooit ver weg, maar hou er rekening mee dat een taxi je wel minimum 30 EUR gaat kosten. 

Kom je met een huurauto, dan moet je rekening houden dat het wel even kan duren voor je een plaatsje vindt om je wagen te parkeren. Er zijn verschillende betaalparkings rondom de oude stad, best op voorhand even opzoeken waar je het meeste kans hebt om je wagen kwijt te raken.

Als extra tip voor zij die in de zomer komen, een avondje Altea kan prima gecombineerd worden met het vuurwerk spektakel Olla d'Altea. Dit groots vuurwerk is altijd op het eerste of tweede weekend van Augustus. Hou er wel rekening mee dat op dat moment de gehele Costa Blanca in Altea zit. Er zal amper parkeerplek zijn, en een restaurant vinden zonder voorgaande reservering zal moeilijk zijn. Tijdens Olla d'Altea rijdt de tram weliswaar tot haast 3u om alle toeschouwers terug naar Benidorm te vervoeren.

Onderaan vind u enkele sfeerfoto's van de markt.


Lees ook: Altea
Lees ook: Alternatieve winkeltjes van Altea
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Excursies / Ervaringen









Geen opmerkingen:

Een reactie posten