Bezoek aan Aqualandia

Tijdens mijn vakantie in juni was het zooo warm dat we weinig zin hadden om uitstappen te doen. Ditmaal dus geen reeks boeiende excursies of bergbeklimmingen... MAAR de ideale uitstap bij warm weer blijft Aqualandia, en hoewel ik niets met waterparken heb, zijn we er op een bloedhete zaterdag toch naartoe getrokken!

Enge glijbanen Aqualandia
Het was een promo die ons over de streep trok om toch maar het park te bezoeken. De promo's vind je in de luchthaven tussen de bagagebanden en de aankomsthal. Ook in Benidorm zelf kan het lonen om geregeld rond te kijken in de kiosken, boekingskantoren en dagbladhandels naar goedkope promo's. In het laatste geval kun je ook online boeken, ook dan ben je goedkoper af dan aan de kassa!

Vreemd genoeg is het park het minst druk op vrijdag en in het weekend. Wij gingen op een zaterdag, en hoewel er best wat volk was, hadden we nooit het gevoel dat het vervelend druk werd. Een aanrader is om er zeer stipt op tijd te staan en meteen die attracties te doen die je graag wilde doen. De wachtrijen kunnen een uurtje later zo lang zijn dat je geen zin meer hebt om er te gaan staan.

Toen we met ons fietsje aankwamen (ook te bereiken met bus 1) zagen we dat alle Spanjaarden met koelboxen en lunchpakketten aan het sleuren waren. Wijzelf hadden niets bij buiten zonnecreme, cash geld en handdoeken... Een voordeel van onze 'lichte bepakking' was dat we niet moesten aanschuiven en betalen voor een kluisje (6 EUR). Dat hadden we niet nodig. In Aqualandia heb je vooraan een kiosk waar je uw geld afgeeft (wij hadden gewoon een briefje van 50 EUR bij) en men zet dat geld op de chip van een rubberen bandje. Geen gedoe meer met portefeuilles! Het bandje is volledig gratis en op het einde van de dag krijg je al het geld dat niet gespendeerd is gewoon terug! Een superhandig systeem waardoor we geen waardevolle zaken meer bij hadden om te bewaken.
Als je in Aqualandia binnenkomt, en je dus zo'n aqua-bandje om je pols hebt gehangen, dan moet je meteen een plaats zoeken om je spullen te leggen. Rond het grote zwembad zijn tafeltjes in de schaduw, en rond de kinderzwembaden ook. Je neemt een tafel in beslag en je werpt je handdoeken over de stoelen. Dit is nodig, want tegen het middaguur is er geen enkele tafel meer vrij en zijn de nieuwkomers gedoemd om ergens op het gras te gaan zitten. Er staan duizenden ligstoelen, maar hier moet je voor bij betalen! Heel spijtig om te zien dat late bezoekers op de grond moeten zitten terwijl die duizenden ligstoelen er maar leeg bij staan. 

Na het inpalmen van een tafeltje en het insmeren tegen de zon kan de pret beginnen! Het merendeel van de vroege bezoekers ging naar de nieuwe attractie Cycloon, wij gingen de andere kant op naar de zwarte glijbaan waar je met een band door gaat. Heel leuk, en dit is een file gevoelige attractie die in de namiddag toch wel iets te druk werd om er te gaan aanschuiven. Ook de attractie ernaast, de blauwe glijbanen, zijn zeer leuk, om te doen, maar ook om te kijken naar anderen die naar beneden roetsjen.
Volledig kaart van Aqualandia
De meer extreme glijbanen hebben we niet gedaan. Er ontgaat mij iets aan het plezier die men daarin zou hebben: door het opspattende water is het onmogelijk om uw ogen open te houden en de plons op het laatste zorgt ervoor dat het water door je neus en oren dringt. Het sprak mij niet zozeer aan. Er was één attractie waarbij je op een mat moest liggen om naar beneden te roetsjen, en die vond ik wel leuk omdat je tenminste kon zien waar je naartoe ging.

Aqualandia is niet erg groot. Er zijn een twintig tal glijbanen en een aantal zwembaden. Op twee uurtjes tijd hadden we alles tot in het laatste hoekje gezien, en overal even blijven staan. We hebben niet veel glijbanen gedaan. Ik voel me niet zo comfortabel in het water, en ik vond de glijbanen vaak iets te spectaculair voor mijn zwak hart. De nieuwe attractie, Cyclon, wilden we wel doen, maar hiervoor moest je verplicht met 4 personen zijn. Men had beter ook een aanschuifrij gemaakt voor de koppels die maar met z'n tweeën waren en zo bij elkaar konden worden gezet.

Een heel leuke attractie die ik wel tien maal achter elkaar heb gedaan was de "Rapidos". Na enkele minuten aanschuiven krijg je een opblaasbare band (gratis te gebruiken) waarmee je een heuvel naar boven moet wandelen. Bovenaan moet je in de band gaan zitten en u door de stroming door een lange reeks korte glijbanen en zwembaden laten leiden. We deden deze attractie 's ochtends toen er nog geen andere mensen waren, wat best leuk was, maar niet bijzonder. Later deed ik deze attractie opnieuw in de namiddag en begreep dan pas de charme van deze attractie. De kleine zwembaden zitten bomvol met drijvende banden en het is een chaos van duwen en stompen, lachen en gillen. Redders springen van zwembad naar zwembad om de filetrein op te lossen... Er is niets leuker dan een zwembad in te glijden en een kettingreactie te veroorzaken waardoor er aan de andere kant iemand eruit wordt geduwd op de volgende glijbaan. Een bijzonder grappige attractie waar je wel gedwongen wordt tot interactie (voornamelijk lachen) met de andere gebruikers. 
Wat die huurbanden betreft; je krijgt de band gratis om te gebruiken voor die attractie. Maar je kan aan het grote zwembad ook een band huren, en dan kan je de aanschuifrij gewoon voorbij steken! Die huurband was 6 EUR dacht ik. De band kan ook gebruikt worden in het grote zwembad en in de trage rivier (gewoon een cirkelvormig zwembad) die er rond gaat. Maar als je vijf minuten aanschuiven niet erg vindt, dan is er geen reden om zo'n band te huren. Omdat ik tegenstrijdige verhalen hoorde, had ik mijn eigen opblaasband mee, maar die kon ik enkel in de trage rivier gebruiken. Het duw en stootwerk in de Rapidos zou deze band volledig slopen. En de trage rivier gaat zo onmerkbaar traag dat niemand er met een band in gaat...

Pistas blandas Aqualandia
Minder geslaagd vond ik het SPA gedeelte. Dit is een zwembad in de hogere delen van Aqualandia met watervallen en allerlei fonteinen en zitbanken in het water. Zoals ik verwacht had, was het water hier ook gewoon koud en dat haalt een heel deel van het welness-aspect van een SPA onderuit. Door de vele fonteinen en onderwaterspuiters was het water ondoorzichtig wat het zelfs nogal gevaarlijk maakte om er te wandelen. Zowel mijn vrouw als ik hebben ons gestoten aan een plotse zitbank of een ander obstakel. Het hielp de rust niet dat er kinderen rond speelden en een redder continue op zijn fluitje zat te blazen wanneer iemand bovenop de stenen banken ging staan of zwom in het SPA gedeelte. Ik begrijp wel dat men zo'n enorm zwembad niet kan verwarmen, maar het geheel gaf nogal een povere indruk en er was ook niemand die er bleef zitten om te genieten... Beter zou men een aparte gedeelte kunnen maken waar enkel volwassenen binnen mogen en waar enkele verwarmde jacuzzi's staan...

We hadden geen jonge kinderen bij, maar we konden ons wel voorstellen dat die zich rot zouden amuseren in het waterpark. Er zijn naast het gewone golfslagbad nog twee grote zwembaden specifiek voor de kleinste kinderen. Zwembaden vol met leuke mini-glijbanen en fonteintjes. Ook leuk vond ik de drijvende vlotjes in de vorm van jetski's (gratis te gebruiken). Kinderen komen hier niets te kort! Maar de vraag blijft; als je enkel heel kleine kinderen hebt, loont het dan werkelijk de moeite om naar Aqualandia te gaan?

De watertemperatuur was helemaal niet ijskoud - zoals sommige reviewers beweren. En hoewel het water zout is, wordt het wel degelijk een deel ontzilt, waardoor je niet het gevoel hebt in zeewater te zwemmen. Ik kan het trouwens alleen maar toejuichen dat men zeewater gebruikt in plaats van het kostbare leidingwater.

Het was tijd om iets te eten, en daar schiet Aqualandia serieus de bal mis. Er was amper keuze (hotdogs, friet, pizza, broodje ham), alles was véél te duur en het zag er allemaal niet lekker uit. Een drankje kost meer dan 3 EUR, en de combinatie met iets om te eten kwam al snel boven de 10 EUR uit! Belachelijk dure prijzen voor de onsmakelijke fastfood die je ervoor krijgt. Het meest economische was voor ons tweetjes één pizza kopen (8.90 EUR). Water hadden we gelukkig van thuis meegebracht. Ondanks dat de reclame voor het eetkraam spreekt over verse ovengebakken pizza's, haalden ze de meest goedkope diepvriespizza van de supermarkt uit een diepvries en legden die in de oven. Ik eet soms wel eens diepvriespizza's uit de supermarkt; maar deze kwam zelfs niet tot dat niveau. Onsmakelijk, goedkoop, amper iets van beleg... Mijn lezers zouden misschien moren en zeggen "komaan, zo duur is het toch niet!" Maar voor Spanje zijn dit echt absurde prijzen en zelfs in de andere themaparken heb je voor die prijs aardige setmenu's die best nog te eten zijn. De pizza was zo slecht dat we twijfelden om het terug naar het kraam te brengen uit ontevredenheid.

En daarmee raak ik een gevoelig punt. Aqualandia heeft al een dure inkomprijs (gezien de weinig attracties), maar daarmee kom je er lang niet. Je moet nog het kluisje huren. Je moet eventueel een ligstoel en parasol huren. Je moet veel te duur eten kopen. Je hebt een veel te duur souvenirwinkeltje. Er is een meet and greet met een zeeleeuw als je extra betaald en achteraf kan je foto's kopen die men her en der in het park van je maakt. Je mag er dus van uit gaan, als je met kinderen gaat, dat je heel wat meer geld kwijt bent dan enkel de inkomprijs. Kinderen willen nu eenmaal een 'slushie' of een ijsje, of een hotdog... 

Artwork nieuwe attractie
Ook dat zeeleeuwen-gedoe vind ik niet passen in Aqualandia. Vlak naast dit themapark bevindt zich Mundomar, waar je de zeeleeuwenshows kan zien. In Aqualandia lijkt het alsof men snel een bassin heeft bijgebouwd om nog meer winst te slaan uit de bezoekers. Er zijn geen zeeleeuwenshows, enkel betalende activiteiten. Voor zij die tegen het gebruik van dieren in toeristische attracties zijn, kunnen toch niet anders dan hun wenkbrauwen fronzen. Ik kon wel vanaf de zijlijn zien dat de "encounter with sea lions" best respectvol door gaat, maar toch geeft het mij een wrange nasmaak. In een waterpark vol glijbanen hoort zoiets niet. Hierbij dien ik volledigheidshalve te vermelden dat ook het waterpark Aqua Natura naast Terra Natura ook met zeeleeuwen werkt in hun waterpark.

Ik had eerlijk gezegd een hoog gehalte testosteron verwacht in het waterpark, maar dat viel best mee. De redders waren zeer correct, tot overdreven regelgevoelig zelfs, en alles verliep ordelijk ondanks het park toch vooral wordt bezocht door pubers en groepjes jongens/meisjes. Eénmaal werd een groep uitbundige mannen vakkundig naar de uitgang geleid door meerdere bodyguards. Verder heb ik geen van de opstootjes of problemen gezien die toch wel eigen zijn aan dit type themaparken.

Ondanks we maar enkele attracties hebben gedaan, was het toch haast 16u dat we ons naar de uitgang begaven. Ook aan de zijlijn staan van die attracties is een deel van het plezier. Bijvoorbeeld aan die blauwe glijbaan (waarin je tegen elkaar moet racen) zie je vaak hoe mensen in de baan ronddraaien en onzacht in het zwembad belanden. Er is best wel wat leedvermaak! Ook aan de bijzonder enge attractie Vertigo (een vrije val van meer dan 60 meter) staan altijd wel wat toeschouwers.

Al bij al gingen we tevreden naar huis, maar ik zou toch niet snel wederkeren. De toegangsprijs is te hoog, en de prijzen in het park zijn té duur, waardoor je het gevoel krijgt dat je wordt uitgemolken. Zeker als je geen echte lefgozer bent in het water, is het park haast niet de moeite om te bezoeken. In een andere context (bijvoorbeeld een gezin met enkele pubers of een groep vrijgezelle mannen) zou het park eerder tot zijn recht komen.

TIPS

- Zeker meenemen: Zonnecrème, flessen water, handdoeken, (eventueel lunchpakket), flip-flops of Crocs.
- Verder niet teveel meenemen! Ik lees op het web dat er vaak gestolen wordt in het park. Wij namen geen portefeuille mee, enkel het cash geld dat we meteen op het bandje lieten zetten. Ook opletten met dure zonnebrillen of dure flip-flops. De flipflops moet je aan het begin van de attractie achterlaten, en we zagen hoe nonchalant mensen andere flipflops namen omdat die van hen weg waren. Koop dus liever goedkope crocs of flipflops (clanchas in het Spaans) in Benidorm, dan uw duur paar van Tommy Hilfiger mee te nemen...
- Als je volpension zit, kunnen sommige hotels een lunchpakket meegeven als je het daags op voorhand besteld.
- Neem zeker het bandje om uw geld op te zetten. Je kan met dat bandje overal in het park betalen.
- Doe niet je mooiste en duurste badkledij aan: de glijbanen en het zilte water beschadigen de badkledij.
- Aqualandia is vooral leuk als je met een groep bent.
- Zorg dat je meteen na het binnen komen een tafeltje en stoelen inneemt (door er uw handdoeken over te leggen) want ze zijn snel allemaal bezet.
- Het park is vreemd genoeg het minst druk in het weekend. 

Lees ook: Themaparken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten