bezoek aan Mundomar

Ik wilde echt naar Mundomar gaan tijdens mijn laatste vakantie in Benidorm. Een probleem echter; het weer was elke dag broeierig heet. Het was een weer om op het strand te liggen of op een terras onder een parasol te zitten, maar niet om naar dieren te gaan kijken... Een van de laatste dagen van de reis werd voorspeld als 'wisselvallig weer' en besloten we alsnog te gaan.

inkom van Mundomar
We namen die dag om 10u een lijnbus op de av. Mediterraneo, aan de overkant van het bureautje waar we de tickets kochten. De bus rijdt tot aan de ingang van de parken Mundomar en Aqualandia. Het is mogelijk om duotickets te kopen zodat je beide themaparken op een dag kan doen, maar die dag wilden we het droog houden. De eerste indruk is overweldigend. Je krijgt een prachtig schouwspel van water, vegetatie en dieren. Wie houdt van prachtige decors en omgevingen, is hier op zijn plaats. Je krijgt een gratis plannetje aan de kassa waar tevens de uren op staan vermeld van de shows. De weg doorheen het park is simpel en loopt tegen de bergflank zigzaggend omhoog. De eerste show met papegaaien is beneden, de tweede show met zeehonden is wat hogerop en helemaal bovenaan de flank is de dolfijnenshow. De shows spelen tweemaal daags en zijn zodanig geprogrammeerd dat je na iedere show tijd genoeg hebt om rustig naar boven te wandelen voor de volgende... Hou er bij uw bezoek wel rekening mee dat je nét niet de shows mist, of je loopt uren doelloos rond in het park.
De papegaaienshow

De show met de papegaaien kwam eerst aan de beurt en was schitterend. Men laat de vogels rakelings over je hoofd vliegen en daarna tonen ze trucjes als met een step rijden en degelijke.
Na de papegaaien kwamen de zeeleeuwen aan de beurt. De show is heel amusant, ik had niets dan verwondering voor deze zeezoogdieren. De zeeleeuwen doen hun trucjes met vol enthousiasme en lijken er zelf ook plezier in te hebben! Na de show krijg je de mogelijkheid om de zeeleeuwen te voeren, een bakje vis kost 1 euro, maar het is echt leuk om de vis naar de zeehonden te werpen.
Tussen de shows door worden enkele andere dieren zoals de Maki's voorgesteld door een gids. Langst de paadjes vindt je trouwens een veelheid aan dieren zoals vissen, aapjes, vleermuizen, allerlei vogels, knaagdieren en pinguïns, deze laatste kan je ook voeren.
Zeeleeuwenshow
Bovenaan het park, aan het dolfinarium heb je werkelijk een prachtig zicht over de baai van Benidorm en het park Aqualandia. De dolfijnenshow was uitzonderlijk knap. De shows zijn van hogere kwaliteit dan je gewend bent, de trainers en dolfijnen lijken zich ook echt te amuseren. Toen tijdens de dolfijnenshow plots een hevige bui losbarstte kwamen er meteen medewerkers van het park plastiek poncho's gratis uitdelen. Dit ging zo vlot dat het wel gedirigeerd leek en toont maar hoe het park zorgt voor zijn bezoekers.

Ik verliet het park met een goed gevoel. Een echte dierentuin is het bijlange niet en groot is het al helemaal niet, maar het enthousiasme van het personeel, de prachtige omgeving en de leuke shows maken het wel een onvergetelijk dagje uit.

TIP Laat je fotograferen met de zeehond en met de dolfijn. De foto's hangen aan de uitgang, maar er is geen enkele druk om iets te kopen. Ondertussen heb je dan wel kunnen ervaren hoe het voelt om te worden omarmd door een zeehond en gekust door een dolfijn.

Mundomar heeft gratis rolstoelen ter beschikking en beweert rolstoelvriendelijk te zijn. Toch lees ik op het internet vaak dat het hard werken is om de rolstoelen op de steile paden omhoog te duwen... Het park is gebouwd op een heuvelflank en dat is dus niet gemakkelijk voor mindervalide personen en ouderen die niet goed te been zijn.

Dolfijnenshow
Er wordt vaak gediscussieerd over het feit dat dolfijnen niet thuishoren in een dierentuin... Vooral ook het aanbieden van de mogelijkheid om voor een (hoge) meerprijs te zwemmen met dolfijnen, wordt het park niet altijd in dank afgenomen. Ik begrijp deze redeneringen en stel me ook de vraag of zulke shows en gedwongen ontmoetingen tussen dolfijn en mens nog van deze tijd zijn.
Er is te weinig plaats (en dan gaan we het doel van deze blog voorbij) om hierover uitgebreid te reflecteren, en het antwoord is niet zomaar zwart of wit. Welke mening je ook bent toegedaan: interactie met de dieren hoort samen met educatie en respect naar het dier toe. In Mundomar heb je dan wel de kans om met de dieren te zwemmen, er zijn toch strikte regels. De interactie beperkt zich grotendeels tot het dichtbij bekijken en aaien van dolfijnen, en zo hoort het ook. Mundomar heeft trouwens een ''fundacion" waarin men gratis dolfijntherapie aanbiedt aan personen met mentale of fysieke beperkingen. Onderzoek heeft uitgewezen dat zulke ontmoetingen zeer heilzaam kunnen werken en Mundomar zet zich in om deze personen met een handicap een onvergetelijke dag te bezorgen.
Ikzelf heb aandacht voor dierenwelzijn en ik zou vanuit dat principe nooit met dolfijnen willen zwemmen. Ik heb wel het park bezocht en ik ben er niet met een slecht gevoel naar buiten gegaan. In mijn bescheiden mening leken de dieren zich te amuseren, kregen ze ook veel rustmomenten, en zover ik er oog voor heb, heb ik nergens een "dwang" gezien naar de dieren toe...

Besluit
Mundomar is een kleine dierentuin die het vooral moet hebben van de drie shows. De shows volgen elkaar op. Tussen de shows heb je nog wel wat andere, kleine diertjes, maar een echte dierentuin is Mundomar niet. Een grote dierentuin vind je wel in Benidorm, Terra Natura. Dus als je liever dieren in hun natuurlijke habitat ziet rondlopen is die laatste dierentuin misschien meer je ding... Zie je graag die spectaculaire shows, dan is Mundomar de plek.
Mundomar is ook de moeite in combinatieticket met Aqualandia. Dit laatste waterpark ligt letterlijk vlak naast Mundomar. Wie bv 's ochtends een combinatieticket koopt, kan de shows in Mundomar zien en zal ongeveer rond 15u volledig rond zijn. Dan heb je nog tijd zat om in Aqualandia (geopend tot 20u) in het water te spelen en van de glijbanen te roetsjen...
Aan de andere kant is een bezoek aan Aqualandia vaak al een serieuze daginvulling (en al een serieuze hap in het vakantiebudget)... Kijk in elk geval rond voor kortingstickets. Want de volle prijs betalen in Mundomar is misschien een beetje aan de dure kant. En dat is ook iets dat je vaak leest op de reviewsites. Het is en blijft een kleine zoo waar je op drie a vier uur helemaal rond bent, en dan heb ik de shows in de tijd meegerekend. Dus ik besluit ermee dat het zeker de moeite loont om Mundomar te bezoeken, en het loont nog méér de moeite als je een korting kan vinden in een kiosk, aan de hotelreceptie of elders....

Lees ook: Themaparken in Benidorm
Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Bezoek aan Aqualandia
Lees ook: Terra Natura bezoeken
Lees ook: Bezoek aan het Peacock Island
Lees ook: Quadalest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten