Openbaar vervoer in Benidorm (tram/trein, bus en fietsdelen)

Ik krijg veel vragen over het openbaar vervoer in Benidorm. Voor veel vakantiegangers is het blijkbaar niet duidelijk hoe de trams en bussen werken, en dus uit schrik nemen ze een excursie van hun reisorganisatie of gaan ze gewoon niet op uitstap. Jammerlijk, want er is veel te bezichtigingen, het is helemaal niet zo ingewikkeld als de reisorganisatie u wijs maakt, en vooral, het kost haast niets!

Bussen in Benidorm

Typische bus in Benidorm
Er zijn twee bedrijven die de buslijnen van Benidorm voorzien. ALSA en Llorente. Llorente voorziet vooral de lokale lijnen, terwijl ALSA meer de lange ritten voorziet, alhoewel ze vaak overlappen. Voor een overzicht van de prijzen moet ik verwijzen naar de websites van de busbedrijven (staan onderaan het artikel).

Voorbeelden van korte ritten die je gemakkelijk met de bus aflegt: U kan van overal in Benidorm naar het grote winkelcentrum 'La Marina' gaan. U kan ook met de bus naar alle themaparken gaan, zoals Aqualandia of Terra Mitica. Het is ook spotgoedkoop om naar de naburige steden te gaan, zoals VillajoyosaAltea, Polop, La Nucia...
De ALSA bussen zijn dan weer gemakkelijk als rechtstreekse verbindingen voor wat verder gelegen steden als Calpe, Denia, Valencia. U kan een kaartje kopen aan het ALSA loket in de "Clinica Europa", het vervallen winkelcentrum aan de Av. de Europa. Maar ook online kunt u gemakkelijk deze trips vastleggen en betalen.
De verschillende lijnen ga ik hier niet opsommen. Het zijn er heel veel en ze veranderen soms ook van route of naam, wat het er niet gemakkelijker op maakt om goede informatie te geven. Wederom verwijs ik naar de websites van Alsa en Llorente. Vooral bij die laatste, Llorente, kan je op de site een handige lijst met alle routes en bestemmingen bekijken en hun tarieven opzoeken. In Benidorm zelf kan je informatie vragen aan de desk in uw hotel of op de verschillende toeristische diensten doorheen de stad. Vraag achter een lijnplannetje, daarop staan alle routes handig aangegeven. U kan ook gewoon op de bushaltes gaan kijken. Daar staat duidelijk de route, welke lijnen er stoppen en de uurregeling. Vanuit de voornaamste lanen (Av. Europa, Av. del Mediterraneo, Av. Alfonso Puchades, Av. Rei Jaume I, Av. Mariners la Vila Joios...) heb je de meeste lijnen en dus ook de meeste bestemmingen... Ieder hotel ligt wel op wandelafstand van één dezer lanen.
Vaak vraagt men of honden toegelaten zijn op de plaatselijke bussen: Dit blijkt dus NIET te zijn. Meerdere mensen hebben dit geprobeerd en ondanks dat het een enkele keer is gelukt, laten de meeste chauffeurs je niet opstappen, ook al zit de kleine hond in een tas.

De prijzen van de lokale bussen zijn zeer democratisch en op dit moment de prijs voor een kleine afstand (zeg maar binnen Benidorm zelf) slechts 1,50 EUR bedraagt. Dit is heus niet veel!
Een abonnement op Llorente is niet mogelijk, maar er zijn wel verschillende tarieven. Zo is er een kaart voor 24u (11 EUR), voor 72u (20 EUR), tot zeven dagenpassen (38 EUR). Ook kan je een kaart kopen voor meerdere ritten. De kaart kost 2 EUR en kan je aanvullen met 10 of 20 EUR. Bij deze mogelijkheid kost een ritje iets minder (1.35 EUR).
De verschillende mogelijkheden en prijzen vind je gemakkelijk in een schema op hun website. (http://www.llorentebus.es/en/tickets-cards/fares) Maar wie even snel rekent, zal al snel zien dat deze andere formules haast altijd duurder uitkomen dan een gemakkelijk "enkel-ticketje" bij de chauffeur. Of je wil gebruik maken van de HOP ON HOP OFF bussen of de bussen naar Guadalest en Fuentes de Algar.

HOP ON HOP OFF bussen


City tour bus hop on hop off Benidorm
Twee buslijnen hebben een duurder tarief: de HOP ON HOP OFF bussen. Dit zijn dubbeldek-bussen met een open dak. Nummer 30 rijdt doorheen het hele gebied van Benidorm en Cala de Finestrat en duurt ongeveer een uurtje, nummer 31 rijdt van Benidorm doorheen Albir tot in Altea. Je krijgt op deze bussen toeristische informatie in het Spaans, Engels, Frans of Russisch. Je kan op alle haltes afstappen en terug opstappen. De tarieven lijken nogal te veranderen. Op de website zie ik 6 EUR staan om de volledige rit van de bus te doen. Wil je af -en opstappen voor 24h, dan kost het je 11 EUR. Men heeft me verteld dat je ook de meerdagenpas van Llorente (prijzen hierboven) mag gebruiken om met deze bus een ritje te doen. De rusthalte voor beide bussen is in Rincon de Loix vlak over de McDonalds.

Bus naar Guadalest

De meeste touroperators bieden tours aan naar Guadalest. Deze zijn vaak duur of hebben een 'presentatie' mee in het pakket. Voor een bezoek aan Guadalest kan je even goed gewoon de lokale bus nummer 16 nemen. De lokale bus vertrekt aan hotel Bali en stopt haast overal op de belangrijke assen in Benidorm. Let wel, als je in de Engelse wijk de bus neemt in het hoogseizoen is er een kleine kans dat je NIET mee kan. De bus is eigenlijk een kleine touringcar en als de plaatsen bezet zijn, mag de chauffeur niemand meer meenemen. Ik heb de bus tweemaal genomen en er waren slechts een handvol plaatsen over... In het hoogseizoen kan ik best geloven dat men mensen moet laten staan. Wil je zeker zijn van een plaats, ga dan meer richting de oude stad aan de juiste bushalte wachten. De bus kost 3.75 EUR op het moment van schrijven, dit moet je natuurlijk maal twee doen omdat je nog terug moet. Dat is best goedkoop als je bedenkt dat de afstand haast 25 kilometer is vanuit Benidorm. Je krijgt niet reuze veel tijd. De chauffeur moet heel Benidorm door rijden en iedereen een ticket verkopen. Reken erop dat je maar een twee uurtjes hebt in Guadalest. MAAR uit ondervinding kan ik zeggen dat die twee uurtjes genoeg zijn om rustig rond te kuieren, de winkeltjes te bekijken, te genieten van het uitzicht in het kasteel, nog iets te drinken en op je gemak terug te keren. Guadalest is indrukwekkend, maar niet heel groot. Natuurlijk zal je dan geen tijd meer over hebben voor de musea in de stad. Maar zelfs als je een musea wil bezoeken, kan je uw tijd zodanig indelen dat je minder tijd maakt voor de winkeltjes en niets gaat drinken...
De bus vertrekt aan hotel Bali om 9.45, maar komt pas aan de Av de Mediterraneo om 10.05u. Ze vertrekt in Guadalest stipt om 13.30u (hou je ticket bij want de chauffeur vraagt er opnieuw achter) waardoor je voor 15u terug in Benidorm staat! Een leuke dagtrip in elk geval!

Lees ook: Guadalest

Bus naar Fuentes de Algar en Dinopark

De bus nummer 18 naar Fuentes de Algar kost evenveel als de bus naar Guadalest (3.75 EUR enkel). Waar je bij Guadalest graag wat langer had gebleven, is het hier andersom, je krijgt een beetje teveel tijd. De bus vertrekt in Cala Finestrat om 9.55u en gaat langst alle belangrijke verkeersassen van Benidorm. Zo komt de bus rond 10.15u aan het begin van de Av. de Mediterraneo. Op een uur ben je in Fuentes de algar. Er is maar één bus terug en die staat pas om 17.10u terug aan de Fuentes de Algar. Dat betekent concreet dat je een 6 (!) tal uur hebt om jezelf bezig te houden. De Fuentes zijn mooi om naar te kijken, om te picknicken en wat te zwemmen, maar 6 uur is toch echt te lang om ginds te zitten. Je hebt natuurlijk ook het Dinopark op een wandelafstand. Maar dit park is niet spectaculair groot en best prijzig (15 EUR). Al bij al een leuke uitstap voor wie beslist het Dinopark wil zien, of wie tijd zat heeft en het niet erg vindt om enkele uren langst een waterval te zitten.

Bus turistic Benidorm
Toeristentram

Voor de volledigheid vernoem ik ook nog de toeristentram. Het lijkt op een oude tram, maar het is in feite gewoon een open bus. Deze is iets voordeliger dan de HOP ON HOP OFF bus van Llorente, namelijk 7 EUR voor 24h. De route is ook iets korter en je hebt natuurlijk niet die verhoogde zitplaats zoals in de open top bus van Llorente. Niettemin is het een aardig alternatief. De bus heeft ook meerdere stopplaatsen doorheen Benidorm.

Internationale bussen

De grote bushalte buiten Benidorm
Net buiten Benidorm, helemaal achteraan de Av de Europa, ligt een grote bushalte. Dit is een knooppunt voor de grote bussen van ALSA en andere bedrijven, die Spanje doorkruisen. Je kunt vanaf die bushalte bv gemakkelijk een bus nemen tot in Valencia en zelfs verder. Deze bussen dienen uiteraard geboekt te worden (online). Om tot aan die grote bushalte te komen, dien je een lokale bus te nemen, of een taxi. Afhankelijk waar je in Benidorm verblijft, is het ook best te doen om er naartoe te wandelen (natuurlijk niet als je veel koffers bij je hebt). Aan deze bushalte is een zakelijk hotelletje en een grote supermarkt.
Recentelijk biedt ook Flixbus routes aan vanuit Benidorm. Een leuke route die we zelf hebben afgelegd is deze naar Lissabon. U leest er alles over in volgend artikel: Vanuit Benidorm naar Lissabon (vanaf 20 EUR!)

Vaak komt de vraag hoe men vanuit de luchthaven van Alicante (El Altet) naar Benidorm geraakt. De luchthaven ligt NIET op wandelafstand van het centrum van Alicante. Wil je met de tram van Alicante, zul je eerst een bus moeten nemen tot in het centrum, wat het omslachtig maakt. Neem beter de bus van ALSA, deze kost ongeveer 11 EUR voor een enkele rit rechtstreeks naar Benidorm. Let op, deze bushalte bevindt zich in de luchthaven niet op het gelijkvloers (daar staan de bussen van de tour-operators), maar buiten op de tweede verdieping. Ook wie naar Calpe moet, neemt de bus richting Benidorm en moet overstappen aan de grote bushalte te Benidorm. De bussen vertrekken om het uur (10h-11h-12h...) en doen ongeveer 50 minuten over de hele afstand tot aan Av. Europa.
Er bestaat een apart artikel over het vervoer van en naar de luchthaven
Van de luchthaven Alicante naar Benidorm en terug geraken

Meer -en actuele- informatie vindt u op de websites van de busmaatschappijen.
http://www.llorentebus.es/
https://www.alsa.es/en

Tram Alicante-Denia

De bus is dus een ideaal vervoermiddel in Benidorm zelf en zijn buurgemeentes/steden. Maar wie wat verder wil, kan beter de tram nemen.
Sommigen noemen het een tram, anderen noemen het een trein. In ieder geval ziet het er als een tram uit, het rijdt over een smalspoor en het kost ook niet zoveel als de treinen. Maar het legt wel snel een grote afstand af voor een kleine prijs!

De Trén stopt in Benidorm helemaal bovenaan de stad aan de Av. Beniarda, dat is dan ook het grootste nadeel van de tram. Haast vanuit ieder hotel heb je een redelijk lange afstand (vooral wie verblijft in Rincon de Loix wijk/Engelse wijk) te voet af te leggen. Je kan wel verschillende bussen nemen tot aan het tramstation. In het tramstation zelf kun je een ticket kopen in een automaat of gewoon aan het loket tijdens de daguren. Tickets zijn spotgoedkoop (koop ineens een retourtje, dat is goedkoper) in vergelijking met treinen in de Benelux. Echt lang moet je niet wachten, het staat duidelijk aangegeven. Je kan twee kanten op; richting Alicante met tussenstops als o.a. Terra Mitica en Villajoyosa, of richting Denia met tussenstops als o.a. Altea en Calpe. Let wel op, de trams uit beide richtingen stoppen in Benidorm en de chauffeur neemt dan plaats aan de andere kant om opnieuw te vertrekken! Dit kan voor verwarring zorgen, dus wees zeker dat je op het aangegeven perron staat!

Een dikke aanrader is Alicante, waar je in minder dan twee uur midden in het centrum staat en onderweg zigzagt tussen heuvels met prachtige zichten op de kustlijn. De rit van Benidorm naar Alicante kost ongeveer 6 EUR retour. Wat een mooie prijs is, gezien de afstand. De trams rijden redelijk frequent, dus de uurregeling moet je niet meteen opzoeken. Let natuurlijk op bij feestdagen. Vraag hier ook eerst raad aan de receptie van het hotel of zoek het op via hun website.
http://www.tramalicante.es/page.php?idioma=_en

Deel-fietsen Bicidorm

Eigenlijk hoort het ook onder de noemer openbaar vervoer, alleen moet je hier zelf trappen. Het deelsysteem voor fietsen is vergelijkbaar met fietsdeelsystemen in de Benelux zoals Vélo in Antwerpen. Je hebt een groot aantal stations in Benidorm en de bedoeling is dat je een fiets uitleent voor een enkele rit en hem meteen terug plaatst (binnen 2u max.) aan een ander station. Dit ontneemt natuurlijk de vrijheid om onderweg even te stoppen aan een winkel of restaurant (ook omdat er geen slot bij is!). Het deelfietssysteem is echter wel de goedkoopste manier om van A naar B te geraken. Stel, uw hotel ligt iets buiten de kernstad; telkens een taxi nemen zou een vervelende en dure zaak zijn. De deelfietsen kosten veel minder dan reguliere huurfietsen en je hebt de vrijheid om 's avonds met de bus of een taxi terug te keren.
Je kan tot een maandabonnement zomaar aan een fietsstation nemen (mits creditcard), je hoeft geen verplaatsing te doen tot aan een kantoor. Jammer genoeg laat de kwaliteit van de fietsen en van het systeem vaak te wensen over waardoor het toch de nodige frustratie kan opleveren. Maar met wat relativeringsvermogen is het zeker een goede beslissing om een abonnement te nemen voor 3 dagen/ een week/ een maand. De dagtarieven zijn dan weer niet echt de moeite. Dan zou ik eerder een normale huurfiets nemen. De fietsinfrastructuur in Benidorm is ENORM verbeterd in enkele jaren tijd. Haast overal zijn er fietspaden en fietsbeugels én veel minder autoverkeer dan vroeger.

In volgend artikel ga ik dieper in op het deelfietsensysteem: Bicidorm.

Ik hoop hiermee voldoende informatie te hebben verschaft over het openbaar vervoer. Het is een hele kluif, maar eens je het eenmaal geprobeerd hebt, zul je nooit meer een dure taxi nemen!

Lees ook: Benidorm Praktisch
Lees ook: Van de luchthaven Alicante naar Benidorm en terug geraken
Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Benidorm als voorbeeld van doordachte mobiliteit
Lees ook: Costa Blanca Algemeen...
Lees ook: Excursies/ervaringen
Lees ook: TRAMnochador (nachttram)
Lees ook: Bicidorm - Het deelfietssysteem van Benidorm
Lees ook: Guadalest
Lees ook: Vanuit Benidorm naar Lissabon (vanaf 20 EUR!)

16 opmerkingen:

 1. leuke site word je veel wyzer van

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad een goede site met een hoop informatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heeft er iemand ervaring met cheaptaxi voor het vervoer van luchthaven Allicante naar Benidorm? Het zou 19 euro kosten voor 3 personen. Betrouwbaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie site, met informatie waar je wat mee kunt. Super.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoe zit het met de scootmobiel kan die ook in de tram

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het reglement staat enkel dat fietsen toegelaten zijn (max 4 per rijtuig).

   Verwijderen
 9. Is er ook een enkele rit verkrijgbaar naar Alicante met de tram,of is de retour meerdere dagen geldig?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. mag ik in een tas een klein hondje meenemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. het openbaar vervoer kan de files in de stad aanzienlijk verminderen.

  BeantwoordenVerwijderen