Altea

De kerk bekeken vanaf de waterkant
Altea ligt op 10 kilometer van Benidorm. Het is een kuststadje met een leuke promenade, een keienstrand, omzoomd met palmbomen en een gezellige jachthaven. Dit is echter niet de reden om naar Altea te gaan, dé reden is de prachtige oude stad.

Het zal velen verrassen, maar Altea was niet altijd het gekende witte dorpje aan de kust. Door de eeuwenlange dreiging van de Moorse piraten waren witte huizen niet aan de orde! De huizen waren zand/aarde kleurig en niemand zou zo gek zijn om zijn huis fel te schilderen en zo de aandacht te trekken. Uiteindelijk was het oude Altea (Bellaguardia) volledig verwoest en vernietigd, en men wilde dit niet opnieuw meemaken in deze "nieuwe stad".
Begin jaren '60 was Benidorm "booming". In die tijd was Altea een vervallen oude stad met zandpaden en groezelige aarde-kleurige gebouwen. De burgemeester echter zag potentieel; hij bezocht vaak Andalusië en die witte dorpjes aldaar waren een streling voor zijn ogen en trokken veel toerisme. Hij begon subsidies te geven aan al wie zijn huisje renoveerde en wit schilderde. De straten plaveide hij niet met gewone straatstenen en asfalt, maar volgens het voorbeeld in Andalusië met grote keien. Het resultaat is een ietwat vertekend beeld van het oude Altea. Maar het plan van de burgemeester werkte wel: Altea is één van de lievelingsbestemmingen van velen, én de meest ondernomen dagtrip vanuit Benidorm.

Komt men met de tram, zoals wij genomen hebben, en je stapt af aan de halte Altea, dan zie je meteen hoe je moet gaan: the only way is up! Je moet een aantal steile straatjes door, omhoog naar de top van de bescheiden heuvel die de oude stad vormt. Op deze top vindt men de leuke kathedraal en een aangenaam pleintje waar men kan vertoeven op de terrasjes van verschillende cafés en restaurants. Ook kan je er naar het Mirador, dit is een mooi uitkijkpunt richting Albir en verder gelegen Benidorm. Het oude stadje is klein maar fijn. Het is grotendeels autovrij en biedt allerlei boeiende winkeltjes, voornamelijk kunst en ambachtelijke producten. Het is er gezellig kuieren langst de typische, witgekalkte huizen met sierlijk traliewerk, lantaarns en potplanten.

De waterkant van Altea heeft weinig van de oude charme dat het centrum heeft, maar is met haar brede promenade, een selectie van winkeltjes en restaurants en prachtige jachthavens ook verlokkelijk voor een kleine wandeling.

typisch straatje
Men zegt dat Altea een kunstenaarsstadje is en dit merk je aan de verschillende kunstgaleries en aparte boetiekjes die je in de stad vindt. Er wordt veel handwerk en andere curiosa verkocht in de nauwe, middeleeuwse straatjes rondom de kerk. Altea heeft ook een markt op dinsdag en deze zou de grootste zijn van heel de Costa Blanca.

Altea richt zich meer op 'andere' toeristen dan Benidorm. De restaurantjes zijn meer culinair, de winkeltjes meer kunstig, de straten rustiek. Je hebt wel bars in Altea, maar echt nachtleven vind je er niet.

Vanuit Benidorm kan men Altea bezoeken. Men geraakt het heel snel met de tram vanuit Benidorm, maar men kan even goed met de bus en sportievelingen kunnen zeer goedkoop een fiets huren.
Het is ideaal om met de fiets naar Albir en Altea te gaan, te kuieren over de markt, even te relaxen onder een palmboom op het strand, om vervolgens te voet de steile trapjes en gangen naar de top van de heuvel te beklimmen. Altea is goed op 1 dag te bezichtigen, maar de kans bestaat dat u verliefd wordt op dit pittoresk stadje en de dagen erop terug wil komen.

TIPS

- Vanuit Albir kan je prima langst de dijk tot in Altea wandelen. Voor zij die een echte daguitstap willen maken, raad ik eerder aan om in Albir te beginnen, en zo richting Altea te gaan.
- Hou rekening met de Siësta. Altea op de middag (tussen 14 en 17u) is haast "doods". Beter rond de namiddag (vanaf 18u) de stad bezoeken, dan is het weer ook wat meer afgekoeld.
- Iedereen vergeet het heuveltje van Bellaguarda. Dit ligt vlak naast het oude centrum van Altea, er loopt haast nooit een toerist rond en biedt de mooiste zichten op de oude stad.

Lees ook: Alternatieve winkeltjes van Altea (foto's)
Lees ook: Omgeving van Benidorm Algemeen
Lees ook: Calpe
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Vuurtoren in Albir - Dolfijnen spotten
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm