Dit weekend was bijzonder feestelijk in Benidorm. De combinatie Fallas en St Patricks Day trok een massa volk naar ons geliefd Benidorm.
St Patricks Day is altijd een favoriet geweest onder de Engelstalige toeristen. De typische Iers/katholieke oorsprong van het feest heeft in Benidorm (net als in de rest van de wereld) plaats gemaakt voor een eerder mondiale viering rond de kleur groen, en overvloedig drinken. Vooral de Guinness vaten brengen goed geld binnen, omdat het de drank die in verband wordt gebracht met Ierse folklore, niet in het minst door hun doordachte marketing.
Men kan St Patricks Day een uitgeholde feestdag noemen (net als Halloween en Kerstmis), maar de waarheid is dat het voor vele Engelstaligen uit de Costa Blanca een viering is van hun culturele eigenheid. St Patricks Day roept beelden op van herbergen met lage plafonds en grote schuimende pinten, mannen die klinken en zingen terwijl een troosteloze regen uitnodigt om toch nog ééntje te drinken. Vorig jaar was dat beeld een pak sterker, want toen hadden we op St Patricks Day zulk weer in Benidorm. Een druilerige beu, corona angst, en een laag aantal toeristen maakte die editie ééntje om snel te vergeten. Dit jaar was volledig anders. Er was op St Patricks Day geen wolkje aan de lucht en dat ging vergezeld voor warme temperaturen voor de tijd van het jaar. Toen we rond 16u in de Engelse buurt aankwamen, begonnen de straten zich al te vullen met de eerste feestvierders die terug kwamen van het strand. De typische dagbars met grote terrassen zoals Jumping Jack's, Andy's en Rockstars zaten afgeladen vol met een uitbundige groene massa mensen. De eigenaars van de bars verwachtte een toeloop en hadden de gevels en straten mooi versierd met groene vlaggetjes en ballonnen. Een paar uur later al werd het duidelijk dat de massa feestvierders alleen maar toenam, en de politie nam het besluit om Calle Gerona, de straat die men ook wel The Strip noemt omwille van de vele discobars, af te sluiten voor het verkeer.
Enkele straten verder naar de oude stad, en naar Rincon de Loix was er een geheel ander volksfeest. Geen groene plastic hoedjes van bij de Chinees hier, maar prachtige traditionele kostuums en fanfare bands. De Fallas, enorme beelden uit hout en papier Maché. De Fallas bestaan uit fantasie themas, maar bevatten vaak ook scherpe maatschappij kritiek. De feestjes hier waren ingetogen en onder gekenden, maar de prachtig gekleedde dames met hun hoepelrokken en gevlochten haar gingen met alle plezier op de foto met dronken toeristen, die daarna met veel moeite het trapje naar de Burger King bestegen.
Die gelaagdheid zie je vaak in Benidorm, en vooral tijdens de Fallas/St Patricks Day waar beide gemeenschappen diepgewortelde tradities vieren, zonder noodzakelijk te weten waar die tradities op stoelen en of ze wel die van hen zijn. En het blijft niet bij afgesloten gemeenschappen. Spanjaarden gaan met veel plezier de "gringo" bars bezoeken op de avond van St Patricks Day, en Britten vergapen zich aan het knalvuurwerk en de crema, waarbij de hoge sculpturen in vlammen gaan. Multiculturaliteit is in Benidorm geen woord dat met negativiteit wordt omringt, het wordt net gevierd en gewaardeerd door iedereen.Wat dit weekend aantoonde is dat Benidorm volledig terug is. Terwijl torenflats als paddenstoelen uit de grond schieten (ik moet er dringend nog eens een post over maken), vinden toeristen massaal hun weg terug naar de badstad. Een hotelbezetting van meer dan 85% in de winter is dan ook indrukwekkend, zelfs voor de pre-pandemie jaren! Als dat geen goed nieuws is om de lente mee in te gaan!
Lees ook: Fallas en St Patricks Day vielen in het water
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Fallas in Benidorm
Lees ook: St Patricks Day in Benidorm
Lees ook: Bezoek aan Benidorm tijdens de Fallas
Geen opmerkingen:
Een reactie posten