Christenen en Moren Villajoyosa (Desembarcación en Villajoyosa)

 Het volgende evenement gaat tot op heden wat onder de radar. Het wordt niet breed aangekondigd, en de informatie die je vindt is vaag. Ook het vreemde uur waarop dit evenement doorgaat, heeft daar vast mee te maken. Met slapende oogjes stonden we dit jaar toch paraat. Ik hoop dat de informatie die ik ga delen kan helpen om zelf deel te nemen, want de Desembarcación en Villajoyosa is niet te missen als je in de buurt woont of vakantie viert!


Vele steden en dorpen (ook Benidorm eind September) hebben een Cristianos vs Moros feest, maar het feest in andere steden en dorpen verwijst naar de moeizame Reconquista van Spanje, terwijl het feest in Villajoyosa verhaalt over de lange periode van piraten aanvallen lang na de Reconquista. De piraterij vormde een tragisch en onderbelicht deel van de Spaanse kust, en dan voornamelijk deze onhergbergzame regio.

Het evenement draait allemaal om historische feiten. In 1538 zou een vloot Berberse piraten onder leiding van Zallé Arraez Villajoyosa hebben aangevallen en het dorp hebben buitgemaakt op de Christelijke verdedigers. Diezelfde namiddag werd het dorp met hulp van troepen van naburige dorpen heroverd op de bezetter. De legende gaat dat de Christelijke verdedigers die ochtend een beeltenis van de heilige Santa Marta in de hemel zagen en dat er plots een stevige wind opstak die het de Sarraceense vloot bemoeilijkte om tot aan het strand te geraken. Dit maakte uiteraard Santa Marta tot de beschermheilige van Villajoyosa. Het feest in Villajoyosa duurt een kleine week, met een boel optochten, optredens en vuurwerk. Maar het meest spectaculaire deel is de nacht van de Desembarcación.

Het feest wordt al 250 jaar lang gevierd en staat op de lijst van Fiesta de Interés Turístico Internacional. Deze lijst onderschrijft de uniekheid, het belang in de geschiedenis van het dorp, de cultuur rond het feest, en de toeristische potentie. 
    Die toeristische potentie is duidelijk nog niet verwezenlijkt. Ik heb namelijk geen Engels, noch Nederlands, noch enige andere talen (buiten Spaans en Valenciaans) gehoord in die uren dat ik er stond. Het aantal toeschouwers was dan ook zeer laag voor een evenement met zulk grootse opzet.

De lage belangstelling heeft vast het met start uur te maken. Sommige websites maakten gewag van 3 uur 's ochtends als start uur, maar het nationale televisiestation meldde 4:30u als start uur. Daar gingen we -gemakshalve- dan maar van uit. Toch begon men met niet aflatende luchtbommen iets na 3u 's ochtends. Na een korte nacht met weinig slaap gingen we Villajoyosa tegemoet. We beschikten gelukkig over een wagen en hadden een prima parkeerplaats gevonden. Hou er rekening mee dat de hoofdbaan die door het centrum gaat doorheen de nacht afgesloten is, en dat de ondergrondse parking aan het strand niet te bereiken is.Toen we aankwamen, leek het of we te laat waren. De straten waren bezaaid met plastic bekers en servieten, alsof net een festival had plaatsgevonden. De landing van de vloot begint dus pas in de vroege ochtend, maar het is duidelijk dat alle inwoners van Villajoyosa nachtje door hadden gefeest. We kwamen toe om 4.20u en we waren mooi op tijd voor het evenement zelf, maar we kregen meteen wat spijt dat we de nacht zelf slapeloos hadden zitten draaien in ons bed in plaats van in Villajoyosa centrum de sfeer te proeven.

Net toen we aankwamen vertoonden zich de eerste schepen aan de horizon met de doemende halve maan zeilen. De christelijke troepen kwamen in lange stoet het strand op om de verdediging te voorzien. Het evenement beslaat meer dan 3-4 uur, en toont hoe langzaamaan de horizon zich vult met middeleeuwse schepen (kleine replicas), en hoe die steeds dichter naar het strand toe trekken terwijl er constant vuurwerk en met musketten geschoten wordt.

Als ik het zo neer schrijf, klinkt het erg langdradig, maar ik verzeker je dat er geen minuut voorbij gaat zonder je te vergapen aan al het moois. De setting is bijzonder sfeervol. Tientallen staanders met fakkels en het constante vuurwerk veroorzaken een rook die over het strand blijft hangen als een mistgordijn. Enorme spots belichten de zee met de prachtige bootjes bomvol uitzinnige piraten. De musketknallen mengen zich met trommelaars en dreigende Middeleeuwse muziek die galmt uit grote speakers. Je weet niet waar eerst kijken! 

Uiteindelijk klimt de zon langzaam op aan de horizon en zie je de volledige vloot van 40 schepen. Het is op dat moment dat de schepen haast tegen het strand aanvaren, en de roepende aanvallers het water in springen. Het is op dat punt dat het feest ten einde komt. Er volgt nog een pompieuze dialoog aan het opgebouwde kasteeltje, waarna de Christenen afdruipen, en daarmee ook de toeschouwers. Een man met indrukwekkende wallen onder zijn ogen kon het niet beter verwoorden toen hij zijn plaats aan het dranghek verliet; "A dormir!" (nu gaan slapen!). In de late namiddag volgde de episode waarin de Christenen Villajoyosa heroveren. Dit konden we helaas niet zien. We namen de tram terug naar Benidorm rond 7.30u. Moe maar voldaan.


praktisch

- Er rijden in de zomermaanden verschillende nacht trams vanuit Benidorm naar Villajoyosa. Best vraag je op voorhand in een toeristisch bureau naar de tramregeling voor die nacht.


- Een taxi vanuit Benidorm is een goed alternatief als je op vakantie bent en je beschikt niet over je eigen vervoer. Heden zou een rit vanuit Benidorm naar Villajoyosa rond de 20 a 25 EUR kosten. Geen zware prijs als je dat kan delen door 4 personen. Terugkeren doe je eenvoudig met de tram die verschillende haltes heeft in Villajoyosa.

- Je kan natuurlijk ook de nacht feestend door brengen. Hou er wel rekening mee dat er vooral gevierd wordt onder besloten verenigingen die heel het jaar door naar dit evenement hebben gewerkt.

Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Bezoek aan Villajoyosa
Lees ook: Verslag Moros y Cristianos Benidorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten