Fallas en St Patricks Day vielen in het water

Een jammerlijk record hebben we gehaald in Benidorm. Een maand lang was het verschrikkelijk slecht weer. Regen, regen en nogmaals regen.


De hotels en bars maakten zich op voor wat een groot festijn moest worden. De Fallas, een 5 dagen durend feest waar vooral Spanjaarden naar komen kijken, en St Patricks Day, geliefd bij de Britse toeristen, zorgden voor volle hotelkamers en drukke touringcars.

De COVID restricties zijn zo goed als verdwenen (de enige restrictie die nog telt is het dragen van maskers in binnenruimtes) en Benidorm had er de moed in om de feesten te laten doorgaan in hun volle glorie. Jammer genoeg was er een heuse domper op de feestvreugde, het weer wilde niet mee.

Heel de winter hadden we prachtig weer en amper een regendag. Mooi voor de overwinteraars, maar de stuwmeren stonden kurkdroog. Maart bracht er verandering in. De gehele regenval van een winter viel in amper twee weken tijd. Er leek geen einde aan te komen. De zeldzame momenten dat er geen regen viel, was het evenmin aangenaam, want een dik grijs wolkendek blokkeerde elke mogelijke zonnestraal.

In Spanje zijn ze de regen niet gewoon, en de generale regel is: Zodra er een druppel uit de hemel valt, of zodra men verwacht dat er een druppel gaat vallen, last men alles zonder meer af. Geen fanfares, geen bloemen offerande aan de kerk, geen optochten... Het enige tastbare wat van de Fallas kon doorgaan, was het verbranden (de crema) van de prachtige houten structuren. De mooiste falla was van de wijk Ells Tolls, aan het einde van Tomas Ortuño straat. De verbranding van dit prachtig beeld zou doorgaan om 1u, maar werd ironisch genoeg bijna drie kwartier vertraagd omdat de brandweer geen water vond... 


Ook St Patricks Day viel met 90% regenkans volledig in het water. Men maakte er allen het beste van, en het bier vloeide rijkelijk binnenin de bars. Maar de gezellige atmosfeer die er normaal heerst op deze feestdag, was toch een beetje de kop ingedrukt. Iedereen stond als paling in een ton binnenin de grote bars gedrukt, terwijl in de straten zelf amper iemand liep. De Western Saloon bar opende trots haar deuren, maar door de enorme drukte moesten we het met een eerste indruk doen. En die indruk was geweldig. Het houtwerk geeft me eerder het gevoel van een Apres Ski bar dan een echte saloon, maar toch heb ik niets dan superlatieven voor deze ongelofelijk prachtige bar. Ik keer vast terug op een rustigere dag om jullie met foto's te laten meegenieten. 

Het slechte weer is nog niet afgelopen. Het duurt minstens voort tot volgende vrijdag voor we hier een straaltje zon zien. Maar de stuwmeren zijn wel al terug goed gevuld en de planten tonen fier hun nieuwe scheuten. Het slechte weer was een domper op het eerste echte evenement van het jaar 2022, maar er komen nog mogelijkheden. Pasen ligt in het verschiet, en aan de boekingen voor de zomerperiode te zien, gaan we glorieuze tijden tegemoet.

Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Fallas in Benidorm
Lees ook: St Patricks Day in Benidorm
Lees ook: Bezoek aan Benidorm tijdens de Fallas
Lees ook: Regen in Benidorm (wat te doen op regenachtige dagen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten