Kunst aan het Poniente strand

Kunst in de stad. Het is een doelstelling die de burgemeester van Benidorm ter harte neemt. Zelfs de hippe wandeldijk aan het Poniente strand moet eraan geloven.

"De langste kunstgalerij ter wereld", zo noemde de burgemeester de nieuwe kunstinstallatie op de Poniente dijk. Sta me toe die benaming wat overdreven te vinden. Vanaf Jaime I tot voorbij halverwege het Poniente strand, over een dikke 2 kilometer, zijn er 10 "billboards" geplaatst. Je weet wel, die reclamebakken die je bijvoorbeeld in bushaltes ziet. Gelukkig werd er geen reclame in gestoken! De reclamebakken dienen om plaatselijke kunstenaars een "podium" te geven. En wat voor een podium; de Poniente dijk, die zopas gerenoveerd is, wordt elke dag druk bewandeld door duizenden toeristen en inwoners.
Kunst aan het Poniente strand
De eerste kunstenaar, Jaume Fuster, is een lokale fotograaf die een reeks foto's heeft gemaakt in alle jaargetijden in Benidorm. Zijn werk prijkt in de kalender die Benidorm zal gebruiken als promotiemateriaal, en dus heden ook op de dijk van Poniente.

Ik ben geen fan. Ik vind de goedkoop uitziende reclamebakken niet passen op de wereldberoemde dijk. De promenade valt geregeld in de prijzen, is een geliefde route voor de toeristen en is een "instagram-hotspot" voor de jongeren. Wat mij betreft zou men best wat voorzichtiger moeten zijn om zomaar veranderingen aan te brengen in deze architecturale parel. Ik vind het een beetje respectloos om er zomaar wat reclamebakken tussen te gooien. Had men niet kunnen zoeken naar modellen die er duurder uit zouden zien of beter in de omgeving zouden passen?
Ook de afwerking van deze "kunsttentoonstelling" is lamentabel. De posters hangen niet strak en de foto's zijn gewoon overgenomen van de kalender, velen zelfs met de dag-aanduiding eronder. Dit komt uiteraard omdat de foto's een andere maat hebben dan de billboards, maar toch geeft het een weinig inspirerend effect.
Kunst aan het Poniente strand
De doelstellingen van de burgemeester om "cultuur naar het volk te brengen" mag dan wel heel nobel zijn en aan te raden; maar ik kan niet onder het idee onderuit dat de Poniente dijk daar niet de juiste plek voor is. Weinig mensen draaien hun hoofd naar de generieke billboards. Je kan er op vele plekken zelfs amper blijven staan kijken omwille van het drukke voetgangersverkeer.
Bv. op het binnenplein "Glorieta de los Carrascos" komen de borden en de foto's véél beter tot hun recht. De rustige wijk leidt de toeschouwer niet af van de borden en er is geen verkeer, noch weinig voetgangers om rekening mee te houden.

Wat is jullie mening over deze nieuwe kunst opstelling? Laat het weten in de reacties!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten