Musea in Benidorm

We moeten er geen doekjes rond draaien. Er zijn maar weinig mensen die op vakantie gaan naar Benidorm om musea te bezoeken. Qua cultuur is Benidorm uiteraard minder interessant dan bv Madrid of Barcelona, of Rome... MAAR dat gezegd zijnde, zijn er toch interessante musea in Benidorm te bezoeken!

Dit artikel gaat enkel over de musea in Benidorm. Voor musea en cultuur dichtbij Benidorm verwijs ik graag naar de musea van Alicante, Guadalest, Murcia, Calpe, Cartagena, Valencia.... 

Er zijn uiteraard geen tientallen musea in Benidorm, daar komen de meeste vakantiegangers ook niet voor. Maar de kwaliteit van de exposities en de originele invalshoek maken veel goed.

museo Boca de Calvari
Museo Municipal de la Boca de Calvari in de drukke wandelboulevard Passeig de la Carretera midden in de oude stad is het bekendste museum. Haast iedereen passeert er wel éénmaal tijdens zijn vakantie, velen gaan even zitten voor de etalage, maar haast niemand doet de moeite om er binnen te gaan. De vervelende openingsuren (variëren in zomer/winter) hebben daar iets mee te maken. Aan de prijs zal het niet liggen, want de inkom is gratis!
Het museum is eerder een expositie-ruimte. De exposities veranderen jaarlijks/half jaarlijks. Ik heb er ondertussen verschillende bezocht. Een eerste expositie was "popart". Dit vond ik minder boeiend, aangezien die kunstvorm me gewoon niet ligt. Anderen waren wel vol lof.
In 2017 was er een expositie rond de Festes Patronales. Dit was meer mijn ding omdat het oude artifacten (feestkledij, beelden en foto's) liet zien van de vorige patroonsfeesten. Er zijn 4 verdiepingen (de kelder wordt vaak vergeten) en op de andere verdiepingen was er een expo van aquarellen en schilderijen uit de Costa Blanca. Ik bewonderde niet alleen de schilderkunst, maar ook de zichten op ongerepte kusten en die ruwe Spaanse dorpen uit de 20ste eeuw. Een kunstenares die aanwezig was, heeft ons (in het Spaans) met hand en tand voorzien van een uitleg bij de verschillende voorwerpen en schilderijen. Jammer genoeg was er weinig Engelstalige (en al géén Nederlandstalige) informatie te vinden. Ook de beheerders van het museum konden haast geen woord Engels...
Je moet dus een beetje geluk hebben met de exposities, maar toch is het een aangename activiteit om op het dode uur (vlak voor het avondeten) te bezoeken. Jammer genoeg mist het museum een degelijke (op zijn minst) Engelstalige informatie en een goede omlijning, waardoor je eigenlijk weinig idee hebt, waar de expo's over gaan of wat de rode draad is. Hier is in elk geval nog ruimte ter verbetering!
Niettemin zou een bezoek aan dit museum hoog op je "to do-lijstje" moeten komen. Met zijn ligging midden in het hart van het oude centrum, zal je er vast wel verschillende keren op je vakantie passeren.

La Casa l'Hort de Colon bevindt zich op enkele tientallen meters van "la Boca de Calvari". Je moet gewoon de straat 'calle Tomas Ortuño' verder in wandelen. Het is het antieke huisje op de hoek met de binnenplaats.
Tijdelijke tentoonstelling Tomas Orts
Dit 'etnografisch' museum is grotendeels een samenraapsel van oude foto's en teksten over de geschiedenis van Benidorm. Het focust zich op het einde van de 19de eeuw. Men zou het niet zeggen, maar in die tijd was het huis vrijstaand en was het omringt door een boomgaard. Het was een Huerta (hort) van Vicente Zaragosa, een beroemde kapitein en reder. Er wordt ook informatie gegeven over Emilio Ortuño. Een burger uit Benidorm die een belangrijke speler is geweest in het politieke landschap van Spanje. Op het moment van ons bezoek liep er een tentoonstelling over Tomas Orts, een dichter en schrijver.
Op de gelijkvloers vind je allemaal informatiepanelen (in het Spaans...) met foto's. Dit was op het moment van ons bezoek gratis toegankelijk. Om de bovenverdieping te zien, moet je wel betalen. Ik kan niet terugvinden hoeveel de inkom bedroeg, maar ik dacht 5 EUR... . Bovenaan krijgt men een idee hoe de rijke burgers woonden in de 19de en begin 20ste eeuw. Er is onder andere een volledig intacte slaapkamer te bekijken.
l'Hort de Colon
Ik vond het museum vrij interessant, maar ik heb dan ook een zekere interesse in de foto's van de geschiedenis van Benidorm. Het was met mijn basis Spaans wel heel moeilijk om wijs te worden uit de info-panelen. De medewerkers van het museum konden geen Engels, dus ze konden me niet meteen helpen om de boel beter te interpreteren. Een Engelstalige folder of een A4 met Engelstalige of Nederlandse informatie kan toch voorzien worden zonder al te veel moeite?
Vaak is een tentoonstelling in dit museum gelinkt aan eenzelfde thema als in Boca de Calvari. Hun ligging op 50 meter afstand van elkaar is daarbij een handigheid.
Aangezien het gratis is, kan je er altijd eens binnen springen. Maar ik kan me niet voorstellen dat personen die geen Spaans kennen er veel aan hebben. Jammer.

Centro Cultural Maritimo bevindt zich op de Paseo de Colon, dat is het weggetje naar de haven en de pier. Het museum is geheel gratis en is 's ochtends en in de namiddag geopend.
Benidorm heeft een lange tijd een nauwe band gehad met de zee. Men sprak over de vissers uit Benidorm als de beste tonijnvissers ter wereld en hun expertise in het maken van ingewikkelde netten "de Almadraba" was gekend tot ver buiten de landsgrenzen. Een maritiem museum mocht dus niet ontbreken. Binnenin de kleine ruimte staat enorm veel. Er zijn verschillende scheepsmodellen en allerlei maritieme voorwerpen, foto's en antieke spullen voor de visvangst. Ook het systeem van Almadraba, het complex van netten die men gebruikte voor de tonijnvangst wordt aan de hand van modellen uitgelegd. Er hangen ook enkele krantenknipsels over de laatste vissersgemeenschap in Benidorm.
Jammer genoeg ontbreekt een rode lijn in het museum en lijkt het alsof men alles wat nog maar iets met de zee te maken heeft, in het museum werd gehangen. Een bord met de verschillende zeemansknopen, een model van een militair vaartuig... Men zou er beter aan doen om het museum beter te richten naar dié typische Benidorm kenmerken: De piraterij die de wateren teisterden, haar vele generaties succesvolle kapiteins, en de generaties vissers...

Museo de Agricola is misschien minder interessant voor de vakantieganger. Het museum bevindt zich tegenover de stierenvechtarena in het Park de l'Aigüera en gaat over de agricultuur uit de geschiedenis van Benidorm. Benidorm heeft een rijke geschiedenis aan landbouw, irrigatie en het leiden van bergwater. Dit kan men allemaal visueel beleven in dit museum. Er staan antieke landbouwwerktuigen en een antieke waterkracht-molen. Ook hier is de inkom volledig gratis!

Museo de Cera Dit WAS een wassenbeeldenmuseum in Benidorm. Hoewel het internet er nog volop over spreekt, is het museum vervangen door een grote supermarkt. Misschien maar beter, want de wassen modellen die het internet tonen, lijken me niet van hoge kwaliteit. Er wordt nog vaak naar gevraagd, dus ik vermeld maar dat men hier niet meer naar moet zoeken.

besluit

Toegegeven, Benidorm kan op cultureel vlak niet tippen aan grootsteden, maar dat hebben ze in Benidorm nooit beweerd. Het is een vakantiebestemming gericht op plezier en genieten. Geweldige steden met prachtige en wereldbefaamde musea bevinden zich aan alle kanten rondom onze geliefde badstad, ideaal gelegen voor een leuke dagtrip. Maar de meerwaarde-zoeker hoeft niet steeds het trammetje naar bv. Alicante te nemen. Het loont om Boca de Calvari eens binnen te wandelen, en het loont eveneens om een bezoekje te brengen aan de balies van de toeristische informatie. Er is altijd wel ergens een tijdelijke tentoonstelling, expo of folkloristisch optreden.
Een goed alternatief voor de cultuurliefhebber die graag naar Benidorm zou gaan is om rekening te houden met plaatselijke 'Fiestas'. Er zijn verschillende feesten in Benidorm die vaak dagen duren. Tijdens deze feesten lopen de mensen in traditionele kostuums en houden ze oude tradities in ere. Tijdens die parades lijk je even te vergeten dat je in de hoofdstad van massatoerisme bent. De meeste toeristen weten trouwens weinig van de feestdagen, de optochten en feestmissen. Zo heb je de "Fiestas patronales" als bekendste feest, de "Christenen tegen de Moren-feesten", de "Fallas" en de ingetogen Semana Santa". Je kan u informeren over de data op voorhand, aan de receptie van het hotel of aan de toeristische balies.

Hoe je uw kostbare vakantietijd wenst in te vullen, en hoeveel cultuur je wenst op te snuiven, hangt dus volledig van uzelf af... 

Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Alicante
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Benidorm Fiestas
Lees ook: Museo Micro-Gigante Guadalest
Lees ook: Bezoek aan het MARQ archeologisch museum
Lees ook: Bezoek aan Lucentum

1 opmerking:

  1. In 2016 was een erg interessante tentoonstelling over oud-Benidorm in het Museo Municipal de la Boca de Calvari.
    Was zeer de moeite van het bekijken waard

    BeantwoordenVerwijderen