Flamingo's in de Costa Blanca (Calpe)


Flamingo's in Calpe
We lazen laatst in een plaatselijke krant dat de lockdown had gezorgd voor een "babyboom" in de flamingo-populatie van Torrevieja. Maar liefst 600 "kuikens" waren er geboren! We wilden gaan kijken, maar zonder eigen vervoer is Torrevieja toch best moeilijk te bereiken vanuit Benidorm. Je moet eerst met de tram naar Alicante, dan een eindje wandelen tot aan het bus station, en daar een lange afstandsbus van ALSA boeken naar Torrevieja.

Gelukkig is er een plek veel dichter bij Benidorm, waar je ook gegarandeerd flamingo's vindt...

Calpé is een vakantieoord op een 20 kilometer van Benidorm. Het staat bekend om die mooie rots in de zee, de peñon de Ifach, voor haar verse vis in de restaurants in de jachthaven en mooie zandstranden... Maar, Calpe heeft ook een natuurgebied met zoutmeren vlak achter de hotelstrook. En tussen de vele vogels die rusten of nesten in dat natuurgebied zitten... u raad het al... flamingo's!
Infobord bij begin wandeling
Salines de Calpe

U kan gemakkelijk tot in Calpe met een bus vanaf het bus station, of met de tram. Let wel, de tramhalte van Calpe is nog een halfuur stappen van het centrum, een 40 minuten van het begin van de zoutmeren. U kan ervoor kiezen om de lokale bus te nemen, die staat klaar zodra u aan het station afstapt. De afstand van de tramhalte naar de zoutvlaktes, is ongeveer een 4 kilometer. De weg loopt geleidelijk naar beneden. Als u via de tram komt, neem dan best een foto met uw smartphone van de uurregeling. De tram rijdt maar om het uur, en als u dus terug gaat, kan u daar wat rekening mee houden. Wij waren dat vergeten en stonden er 45 minuten in de brandende zon te wachten...

Een hoop flamingo's in Calpe
De zoutvlaktes bevinden zich iets voorbij het centrum. Als je de grote ringweg blijft volgen, kom je er vanzelf op uit. Het leukst is om het wandelpad te beginnen aan de Av. de Polonia. Het wandelpad loopt door de -dorre- natuur en heeft tientallen uitkijkpunten waar u naar de flamingo's (en andere vogels) kan kijken, zonder ze te storen. Zo ziet u ze vaak van enkele tientallen meters afstand en kan u prachtige close-ups nemen.

Flamingo's zijn prachtige vogels. Ze worden vaak in verband gebracht met vakanties, met paradijselijke plaatsen en zonbestemmingen. En met reden! Flamingo's komen niet zomaar overal voor. Ze houden van die natuurlijke oases met ondiepe meren (lagunas) die baden in zonneschijn. Ze komen nooit voor op vervuilde plekken, en zijn dus werkelijk vogels die enkel in paradijzen voorkomen... zoals de Costa Blanca!

De flamingo's van de Costa Blanca zijn minder "roze" dan de stereotype beelden die we hebben van flamingo's. Dit heeft alles met het voedsel te maken. Als de kleine schaaldiertjes/garnaaltjes die ze uit het water ziften felroze zijn, dan verkleuren hun veren, maar in de zoutmeren van Calpe, blijven ze wit. Typisch aan de Spaanse flamingo zijn de felrode dekveren. In de zomer zitten er véél meer flamingo's dan in de winter, maar in alle jaargetijden zou je ze gemakkelijk moeten kunnen zien. Je kan het pad blijven volgen tot waar je wil en zelfs een volledige toer maken rond het meer.

Na uw bezoek aan de zoutmeren hoeft u niet meteen naar huis. In Calpe kan ik Playa de la Fossa
De nieuwe "foto" spot van Calpe
aan playa de la fossa.
aanraden om te flaneren over de dijk vol met restaurants en winkeltjes, u kan overheerlijke visgerechten eten aan de jachthaven (in de weekdagen in de late namiddag kan u de visafslag bekijken), of u kan wandelen tot het kleine maar pittoreske oude centrum van Calpe. Er is genoeg te doen voor een volledige dag uit!

Lees ook: Calpe
Lees ook: Beklimming van de Penyal d'Ifach te Calpe
Lees ook: Costa Blanca Algemeen
Lees ook: Excursies / Ervaringen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten