Calpe

Op 20 kilometer vogelvlucht van Benidorm bevindt zich Calpe. Calpe is een kuststad, heel toeristisch, met aan beide grote stranden veel hoogbouw. Het doet nogal aan Benidorm denken, maar Calpe verschilt in enkele opzichten toch wat van de grootstad der toerisme.

Penyal d'Ifach van het oude Calpe gezien
Het stadje heeft een natuurlijke toeristenlokker, je kan er eigenlijk niet naast kijken. De Peñon de Ifach is met zijn 332 meter het symbool van Calpé. De statige rots, die wat gelijkt op zijn grote broer in Gibraltar, bevindt zich tussen de twee stranden en is al van ver te herkennen. Op en rond de Peñon is een natuurpark, waar je via paadjes kan rondlopen. De beklimming van de rots is zeer imposant maar sommige stukken best uitdagend. Het zicht bovenaan de top is werkelijk adembenemend. De rots is niet alleen bekend bij klimmers, maar ook bij plant -en vogelliefhebbers. Er zijn nestplaatsen van meer dan 80 vogelsoorten en heel de rots is rijk aan zeldzame flora zoals de anjer van Ifach. Er mogen tijdens het hoogseizoen maar een bepaald aantal mensen de rots beklimmen, dus zorg dat je er op tijd bent om teleurstelling te vermijden. Wie de rots gaat beklimmen vertrekt ook best zo vroeg mogelijk. Na de middag (vooral zomer) kan het gevaarlijk warm worden op de rotsflank en eens je aan de beklimming begint, zal je geen schaduw meer tegenkomen. Over de beklimming (die ik zelf heb ondernomen, is een apart artikel gemaakt: Beklimming van de Penyal d'Ifach

Aan de voet van de bekende rots heb je de 'Las Salinas', dit is een enorm zoutmeer waar veel vogels foerageren, onder andere de prachtige flamingo. Ook het vissershaventje is een bezoekje waard als je er passeert. Je kan er verse vis kopen of je kan de lekkere vis proeven in één van de vele restaurantjes in de buurt. Calpe is een aardig dagje uit. Je kan er wandelen langst het mooie zandstrand, de ruige Peñon de Ifach beklimmen of vogels spotten in het natuurparkje of aan het zoutmeer.

Tussen Playa del Bol en de Peñon heb je 'Los baños de la Reina', dit zijn de resten van Romeinse baden waar vis gezouten werd. Er is ook een acheologisch museum over de bijzondere geschiedenis van Calpe. Het museum bevindt zich in de oude stad.

Av. Gabriel Miró
Typisch steegje in de oude stad
Het oude stadje van Calpe is best bijzonder. Het is een eindje weg (2 a 3 km) van de rots en de 'hotelzone' aan het strand, maar er rijden zeer frequent bussen tot aan het centrum.
Het oude stadje is klein. Je zal er op een uurtje wandelen haast alle steegjes tweemaal hebben gezien. Maar toch loont het de moeite. Het oude stadje is anders dan bv Altea en natuurlijk al helemaal anders dan Benidorm. In het stadje zelf zijn er bijvoorbeeld zeer weinig winkeltjes. Deze situeren zich vooral aan de grote lanen die (steil!) naar het strand lopen. Ook horeca is er betrekkelijk weinig, als je dit vergelijkt met Altea of Benidorm. Dit geeft Calpe nog een authentiek gevoel, want er wonen nog echt mensen. Men kan in de oude stad nog een stadsmuur bekijken, een mooie kerk, maar vooral idyllische steegjes. Op blinde muren zijn taferelen geschilderd uit de geschiedenis van Calpe. De confrontatie met piraten is -net als in de rest van de Costa Blanca - een kenmerk van de geschiedenis van Calpe. Eén van de Costa Blanca's meest gefotografeerde steegje bevindt zich in de oude stad (Calle Puchalt). Dit straatje bestaat namelijk uit trappen die geschilderd zijn in de kleuren van de Spaanse vlag. Het stond zelfs als coverfoto op mijn toeristische gids.
Vlak onder de oude stad heb je Plaza Mayor, een mooi plein met een fontein waar vaak evenementen plaats vinden. Er staat ook vaak een marktje.

Kan ik een daguitstap aanbevelen voor Calpe? Jazeker. Voor avonturiers is de rots van Calpe een aanrader om te beklimmen. Je hoeft het onding ook niet volledig te beklimmen. Vlak voor je door de 'rotstunnel' moet en de echte beklimming begint, heb je al een prachtig uitzicht op de hotelzone. Tot daar ligt een pad met platte stenen, wat redelijk goed begaanbaar is. Vogelspotters en natuurliefhebbers zullen hun gading vinden aan de zoutlagune van Calpe. De oude stad van Calpe is ongeveer 2,5 kilometer ver van de voet van de Penon d'Ifach (rots). Wie geen zin heeft in deze afstand, kan de bus nemen op de Av. Europa. Een bezoek aan Calpe kan wel enkele uren duren afhankelijk of je tot aan de rots wandelt (en/of je deze beklimt). Voor de beklimming van de rots heb ik een aparte post gemaakt. Lees ook: Beklimming van de Penyal d'Ifach

Praktisch

Naar Calpe geraak je het best met de bussen van ALSA. De vroegste vertrok om 8 uur. Om 9 uur kom je dan aan op de bushalte vlak boven de oude stad. Wie de rots wil beklimmen hoeft nog een dik halfuur te wandelen voor hij aan de voet van de rots is. Een busticket kost maar 4,95 EUR en kun je kopen vlak voor je vertrek of eerder (ieder ticket is een zitje en het zou kunnen voorkomen dat er dus geen plaats meer is). De bus is een 'touringcar' en rijdt rechtstreeks naar Calpe met onderweg prachtige zichten.
Een aparte verwittiging over de tram is hier op zijn plek. Veel toeristen laten zich 'vangen' om de tram te nemen vanuit Benidorm richting Calpe. Op het tramkaartje staat inderdaad een halte 'CALP', maar hier moet bij vermeld worden dat deze halte een eind buiten het stadje ligt. Het is een dik halfuur stappen tot aan de oude stad (en dus nog langer tot aan de rots) en de tramhalte is niet duidelijk aangegeven vanuit Calpe.
Wie enkel het oude stadje van Calpe wil verkennen kan ik aanraden om de ALSA bus naar Calpe te nemen en dan tegen de namiddag de bus of tram te nemen naar Altea. Daar kun je dan ook enkele uren rond wandelen om vervolgens bus of tram terug naar Benidorm te nemen. Dit kost helemaal niet zoveel en de aansluiting gaat zeer vlot. Zo kan je op een dag twee mooie oude steden bekijken, die toch heel anders zijn.

Lees ook: Omgeving van Benidorm algemeen
Lees ook: Flamingo's in de Costa Blanca (Calpe)
Lees ook: Altea
Lees ook: Guadalest
Lees ook: Beklimming van de Penyal d'Ifach te Calpe

Eén van de meest gefotografeerde steegjes van de Costa Blanca