Geklungel en Spaanse trots...


De zon brandt terwijl we lopen door een spookstad. Normaal zouden we in de oude stad moeten aanschuiven tussen de duizenden slenterende toeristen. Normaal zouden we in het Marina Hotel de wekelijkse pool party vieren... Maar nu zitten we triest in de Burger King, één van de weinige etablissementen die de moeite doet om al open te gaan. We zitten er ook helemaal alleen gedurende een uur.

Het is ondertussen bijna midden juni, en nog steeds is er weinig duidelijkheid. De toeristen mogen in juli terugkeren, en met die schaarse informatie moet je het doen. Ondertussen doet de regering haar best om een rad voor de ogen van de bevolking te draaien.
"Gelukkig hebben we Pedro Sanchez, kijk maar hoeveel doden er in Zweden vielen". De frase heb ik hier al vaak horen vallen. Dat Spanje (na België) de meeste doden per inwoner heeft, dat weigeren ze hier te geloven. De media bericht enkel dat de extreme quarantaine een succesverhaal is.
"We komen hier sterker uit", hoor ik Sanchez liegen op de nationale televisie. Dat terwijl de schatkist leeg is, ondanks nog honderdduizenden mensen wachten op een beloofde vergoeding. De economie in Spanje is naar de vaantjes. De ene horeca-zaak na de andere legt de boeken neer, of verhuist naar betere oorden. Grote bedrijven trekken even goed weg. Miljoenen mensen zijn werkloos...

En ook in Benidorm speelt de burgemeester van kromme aas. Nu valt op hoe dun het laagje fineer is rond zijn persoon, als hij in deze economische put niet spreekt over hoe hij het toerisme (de enige werkgever in de streek!) terug zal aanzwengelen; maar wel trots plannen toont voor het renoveren van een onbelangrijk straatje naar een autoluwe inrichting. Meneer de burgemeester: zorgt u nu maar eerst dat er terug wagens rondrijden in spookstad Benidorm!

Ik krijg honderden vragen, maar ik kan geen antwoorden geven. Er wordt gewerkt aan een opening voor de toeristen, het strand wordt in kleine vakjes verdeeld, en er wordt gekeken hoe de hotels hun gemeenschappelijke delen en restaurants "coronavrij" gaan houden. Maar het komt allemaal wat laat.

Toch raad ik af uw vakantie te annuleren. Spanje is veiliger dan ooit na dagenlang geen enkele Corona-dode meer te verliezen, en amper nieuwe besmettingen erbij te krijgen. En ik ben er zeker van dat uw vakantie ook met de hygiënische maatregelen deugdzaam gaat verlopen. We hopen jullie met open armen te kunnen ontvangen. Dat virus heeft al genoeg ons leven gedicteerd!

Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Benidorm actueel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten