Benidorm in december

Dit artikel is voor de personen die eraan denken om in de decembermaand op vakantie te gaan. Omdat mijn mailbox vaak overstroomt met dezelfde typische vragen, ga ik in deze nieuwe artikelreeks elke maand van het jaar behandelen. Dit keer ga ik in op december.

Geen strakblauwe hemel, maar wel
vaak mooi weer voor december

De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe het klimaat van Benidorm is in december. Laat me al beginnen door ruwweg te stellen dat je in normale omstandigheden niet op het strand zal liggen in december. De gemiddelde dagtemperatuur in december is 16 graden. Als je gelukt hebt, stijgt het kwik enkele dagen tot 22 a 24 graden, als je pech hebt, daalt het kwik soms tot 12 a 14 graden. In de daguren kan je rondlopen in een trui of met een vestje, 's avonds zullen de meesten zich comfortabeler voelen in een goede jas. In het zonnetje kan je hemels zitten, maar over het algemeen zal een frisse bries het zelfs op de mooie dagen nét iets te fris maken om op strand te zonnen. Ook de zeetemperatuur is rond december afgekoeld tot een koude 16 graden. Er zullen altijd "die hards" in het water zitten, dus de echte waterratten mogen zeker hun zwembroek meenemen. Een water T-shirt neemt niet veel plaats in en beschermt "iets" beter tegen de koude.

Na regen komt... een regenboog!
Een aanrader is om genoeg spullen mee te nemen om op het strand te spelen. Een strandtennis-set, een frisbee, een volleybal, een voetbal... De stranden zijn heerlijk verlaten en nodigen uit om eens goed te sporten in het mulle zand. Ook de kinderen zullen blij zijn met een schepje en emmertje. Wat kinderen betreft is de winter een goede maand; ze kunnen zich uitleven op het strand, er zijn minder "feest-toeristen", dus de sfeer is meer gericht op families, en in Benidorm zijn er activiteiten genoeg voor kinderen wanneer het slecht weer is. Veel themaparken doen ook speciale promoties rond de kerstdagen.

December is natuurlijk de feestmaand, en dat telt ook voor Benidorm. De eerste week van december zinderen de Patroonsfeesten van november nog na, en is alles rust en vree... Maar vanaf de tweede week van december zijn er activiteiten volop met de kerstmarkt in Benidorm. Ook de Nederlandstalige clubs houden een kerstmarkt, en niemand belet je om eens te gaan kijken bij de kerstmarkten van de buurgemeentes; namelijk in Finestrat staat er op één weekend midden december een kerstmarkt, en ook de andere gemeentes naast Benidorm houden wel één of andere feestmarkt.
Kerstmarkt Benidorm

In Benidorm zelf is de kerstmarkt eerder bescheiden. Het merendeel van de activiteiten speelt zich af op het "Plaza del Ayuntamiento" voor het stadshuis en bestaat uit enkele snoep -en kermiskramen, een display van de drie koningen (dat in januari wordt gevierd), een grote kerststal en de ijspiste.
Er is naar traditie ook een kerststallen-tentoonstelling tegen een kleine betaling in de Calle Tomas Ortuño in gemeenschapshuis "la Barquita".
L'Hort de Colon

Ook in Parque de Elche staan meestal enkele kramen met vooral juwelen en winterkledij.Er zijn op het plaza del ayuntamiento (officieel Plaza de SS. MM. Los Reyes de España) een groot aantal optredens gepland. Best kan je u daarvoor naar de toeristische dienst of de website van Benidorm richten (gezien deze optredens elk jaar veranderen).Het museum "L'hort de Colón in de Calle Tomas Ortuño, wordt tijdens de feestdagen helemaal getransformeerd in een soort kersthuis. Mooie verlichting, kerststallendisplays en een reeks leuke optredens (voornamelijk voor kinderen). Ook hier verwijs ik graag naar de website van Benidorm, de Facebookpagina of toeristische dienst indien u interesse hebt in de optredens. Deze optredens en activiteiten gaan trouwens meestal door op vrijdagavond of in de weekends.

Wie in een all-in of vol-pension formule in Benidorm verblijft, kan verwachten dat het kerstdiner iets beter is dan gewoonlijk. Wie niet in zo'n hotel zit, en toch lekker wil gaan eten rond kerstmis, kan best ergens goed op voorhand gaan boeken. Vele Nederlandstalige cafés en restaurants doen speciale kerstmenu's (luxueuze menu's, vaak beginnende vanaf 40 EUR). Ook hotels bieden soms toegang tot hun buffet voor een "duurdere" kerstprijs. Een leuke optie is ook Benidorm Palace; daar kan je heerlijk eten en de geweldige show bekijken. Ook op oudejaar zijn er keuzes zat om te gaan dineren.
Drukte op de kerstmarkt

Oudejaar zelf wordt bij de Spanjaarden buiten gevierd. Er staat een groot podium aan het Levante strand waar optredens of DJ's het beste geven. Op twaalf uur volgt er een vuurwerkje. Vaak zal je vlak voor middernacht Spanjaarden druiven zien bovenhalen; dit is een oude traditie; Bij elke klokslag een druif inslikken en je hebt een jaar goed geluk!
Buiten oudejaar gerekend zullen de echte "feestvarkens" toch een beetje op hun honger blijven. Veel grote bars sluiten de tweede helft van november tot eind december (enkelen zelfs tot in maart). Anderen blijven open voor een iets rustiger publiek. 's Avonds zie je vooral oudere mensen, die liever vanop een stoel naar de shows kijken, dan staan te dansen. Maar wie zoekt, die vindt bars genoeg waar er volop wordt gefeest en gedanst - Benidorm is heel het jaar door een feest. Verwacht alleen niet een uitgelaten "Ibiza" sfeer. Dat heb je in de zomer wél, maar in de winter meestal niet.
Ik vind de winter anders zeer aangenaam; er is eindelijk een plaatsje te vinden in de populaire bars om te zitten, en de meeste shows gaan gewoon door. Ik hou ook wel van de iets meer relaxte sfeer.


Lees ook: Kerstmis in Benidorm
Lees ook: Weer in Benidorm
Lees ook: Regen in Benidorm / wat te doen op regenachtige dagen?
Lees ook: Benidorm in februari

Geen opmerkingen:

Een reactie posten