Kerstmis in Benidorm

Steeds vaker gaan mensen reizen tijdens de kerstperiode. De ene kan al die kerstsfeer niet verdragen, de andere kijkt niet meteen uit naar die obligate familiebezoekjes, een andere maakt gewoon gebruik van de kerstvakantie van zijn kinderen of zichzelf, allemaal snakken ze waarschijnlijk naar wat zon en warmte midden in de winter.

Toegegeven, de gemiddelde temperatuur in Benidorm rond de kerstperiode ligt rond de 16 a 18 graden, dat is niet hoog genoeg voor de meeste strandkloppers. Dit is echter een gemiddelde temperatuur, er zijn dagen dat het lekker warm is, maar ook wat koelere dagen. De nachten durven wel heel fris worden. Een warme trui en voor 's avonds zeker een lichte jas. Het is in ieder geval beter weer dan in de Benelux en normaal gezien is de zon haast elke dag paraat. Het voelt een beetje aan als dat eerste lentezonnetje om lekker te gaan terrassen... Ook valt er veel minder regen als in de Benelux, gemiddeld slechts 5 regendagen in december.

Je moet niet vrezen dat Benidorm rond die periode een spookstad is, rond kerst en nieuwjaar is Benidorm dit jaar grotendeels volgeboekt. Verwacht wel niet dezelfde atmosfeer als bv in juli of augustus. De gemiddelde leeftijd gaat in Benidorm in de winter nogal wat naar boven. Zelf ben ik nooit rond kerstmis geweest, maar wel eind november. Wat opviel is dat er veel minder 'nachtleven' is als tijdens mijn normale vakantieperiode in september. Er zijn meer gepensioneerden dan tijdens het hoogseizoen en hoewel de terrasjes vol zitten, is er in de showbars en danscafés veel minder ambiance tot zelfs een bar waar we helemaal alleen zaten. Tijdens het weekend echter gaat er toch nog wat volk uit, maar verwacht niet die gekke, wilde -soms te drukkende- atmosfeer van het hoogseizoen. Enkele bars sluiten tijdens de maanden december en januari, maar deze zijn in de minderheid, de meeste bars blijven tegenwoordig heel het jaar open.

Winkeltjes blijven open en geven vaak grote kortingen of verlagen hun prijzen in het laagseizoen. Restaurants zijn ook open, maar verwacht dat je op de feestdagen moet reserveren! De meeste hotels doen iets speciaal, ze geven een speciaal kerstdiner of maken op zijn minst iets anders klaar dan de 'gewone' kost. Je kan tijdens kerst en oudejaarsavond in vele showbars zoals 'Levi's Showboat' of de gekende 'Benidorm Palace' een speciaal kerst en nieuwjaarsmenu krijgen aan een vaste prijs, sommige met open bar (dus gratis drinken). Bekijk deze promoties op tijd, want voor je het weet is alles volgeboekt. Tijdens het eten is er meestal goede entertainment voorzien en de sfeer tijdens deze etentjes zal vast leuker zijn, dan in de eetzaal van uw hotel.

Verwacht geen versierde stad. Kerstbomen en kerstlichtjes zijn zeldzaam in de badstad. Benidorm lijkt niet mee te gaan in de algemene gekte rondom het (commercieel) kerstmis.
Wie toch een beetje kerstsfeer wil opsnuiven kan in Benidorm naar de ijspiste. Deze wordt opgesteld op het plein aan het gemeentehuis (plaza de ayuntamiento). Voor een 6 EUR kan je een uur schaatsen. Handschoenen zijn verplicht, dus vergeet ze niet mee te nemen of je moet er huren. Eén weekend wordt er ook een klein kerstmarktje georganiseerd in de Calle Allam Alcalde D P Zarag. Het is dat bekende straatje in de oude stad dat uiteindelijk leidt tot aan de ingang van de kerk. Een kerstmarkt met iets meer sfeer vind je in Alicante op het Plaza Gabriel Miro van 19 tot 22 december. Maar echte kerstmarkten met de typische sfeer zoals in Duitsland, België of Nederland moet je er niet verwachten. Wie naar het kerstmarktje van Alicante gaat, kan ook eens een bezoekje brengen aan het Museo de Belenes, dat is het museum van de kerststalletjes. Die paar kraampjes op het kerstmarktje en dat mini-museumpje alleen zijn een bezoek niet waard, maar wie eventueel gaat kerstshoppen in Alicante kan er toch even langst.

Tijdens oudejaarsavond verzamelen Spanjaarden en toeristen zich op het Plaza Triangular waar het nieuwe jaar ingezet wordt met wat vuurwerk, veel cava (naar het schijnt zullen in de tapasbars flessen te koop zijn aan 5 EUR) en het traditioneel eten van de 12 druiven. Om 1 uur s'nachts is het opnieuw aftellen, ditmaal in de oude stad bij de Engelse pubs. Het feest gaat door tot in de vroege uurtjes, zowel in de oude stad als in de Engelse wijk Rincon de Loix...

De koele maar aangename temperaturen vormen een ideaal excuus om eens de steden rondom Benidorm te bezoeken. Let wel dat het nogal snel donker wordt, een uurtje later dan in België, maar toch gaat de zon al onder in december rond kwart voor zes. Niet te laat vertrekken is dus de boodschap.

U zal zich zeker niet vervelen tijdens de kerstperiode in Benidorm. Er is altijd van alles te doen. Zelfs bij slecht weer kan je nog steeds een binnenactiviteit gaan doen. Je kan naar het winkelcentrum, bowlen, naar de bioscoop, lasershooting...
Ik persoonlijk verkies mijn Glühwein toch in de bittere kou, aan een vuurkorf op een typische kerstmarkt in Duitsland, maar smaken verschillen... Ik wens iedereen alvast, waar dan ook ter wereld prettige kerstfeesten en een gelukkig 2015!

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Uitgaan in Benidorm
Lees ook: Alicante
Lees ook: Museo de belenes

1 opmerking:

  1. Vorig jaar was de eerste keer, dat er op NL/D style een
    echte kerstmarkt werd georganiseerd, in Benidorm die is nu ook open,en wordt gehouden op Plaza triangular en
    de grote winkelstraat avenida calle cambo midden in de oude stad. In 2015 een groot succes, vandaar prolongatie in 2016.Het festijn wordt georganiseerd door NL ondernemer in samenwerking met plaatselijke middenstand,en gemeente Benidorm. Ga eens kijken u zult versteld staan van de variatie, en vergeet niet uw camera mee te nemen. Alleen niet veel food en drinks want dat wil de plaatselijke horeca zelf verzorgen. Neem voor al uw kinderen mee, winterland in Benidorm er staan twee kunst sneeuwmachine opgesteld die binnen 10 minuten een wit tapijt toverd,in de calle cambo. Weliswaar blijf het niet lang liggen maar genoeg om leuke foto te maken. Veel plezier gewenst door JJR.

    BeantwoordenVerwijderen