Benidorm in februari (Benidorm in de winter)

Net op het moment dat de winter het hardst toe sloeg in de Benelux, zijn we er even tussenuit gegaan. Een weekje all-in in Benidorm voor minder dan 400 EUR per persoon konden we niet afslaan.

We hadden Benidorm nog nooit bezocht in februari. Gelukkig was er weinig waar van de "horrorverhalen" die men ons vertelde. Laat ik die vooroordelen eens opsommen.

Benidorm zou depressief zijn in de wintermaanden, koud en bewolkt.

Toegegeven, van de 7 dagen durende vakantie waren er slechts 2 dagen waarin we in T shirt en shorts rondliepen. We hadden weliswaar een beetje pech. De gemiddelde temperatuur is in februari 16 a 18 graden, en met een mooi zonnetje voelt dit aan als een warme lentedag. Ook heeft het twee dagen geregend. De ene keer heel de dag, de andere keer slechts tegen de avond... Maar toch, rond kuieren met een licht vestje, genieten van een zacht zonnetje op een terras, kuieren over het strand....Het was een aangename afwisseling met de vrieskou in de Benelux.
Maar net als bij ons in de lente is het in Benidorm: in de schaduw kan de temperatuur gevoelig verschillen van de zonnige plekken. Zo zat ik op het strand in blote bast, maar iets later op een terras in de schaduw met een dikke fleece... Men heeft een benaming voor de argeloze toerist die in T-shirt rond loopt en een kou vat ergens in de schaduw: "the Benidorm Bark" (de benidorm hoest).
Ook vond ik niets depressief op de enkele dagen met slecht weer; iedereen is er op vakantie en als het regent, tja, dan kruipen de mensen met de glimlach samen in de bars en op de binnenplekken, zoals het grote lunapark of het winkelcentrum.

Het publiek van Benidorm in de winter is nooit jonger dan 65 jaar... 

Hoewel Benidorm nooit echt een bestemming is voor de jongeren, schrok ik er toch ook van dat er midden februari veel jongeren rond liepen. Vooral rond de weekends zaten er toch veel jongeren, waaronder veel vrijgezellenfeestjes, in de straten achter het Levante strand. In het centrum heb je natuurlijk ook de jeugd van Benidorm die er rond winkelen en in de cafeetjes en parkjes hangen (jaja, er wonen ook mensen). Natuurlijk zijn er in de winter vooral overwinterende senioren, en dat is daarom niet negatief, want het geeft Benidorm een relaxte atmosfeer, minder hectisch dan de zomermaanden in elk geval. Maar als je in de weekends door de uitgaansbuurt wandelt, die ziet een heel ander - jonger - publiek.

De meeste winkels / bars / restaurants sluiten in de winter. Ook 's avonds valt er niets te doen.

Ik had gedacht rond te kuieren in straten met gesloten rolluiken voor de zaken, maar daar was gelukkig niets van waar. In de winkelwandelstraat Passeig de la Carretera waren alle zaken open. De tapasbars in de befaamde steeg waren ook allemaal gewoonweg open (en ook belangrijk: voor de allereerste keer zag ik dat er enkele plaatsen vrij waren om te zitten!). Enkele Chinese winkels waren dicht (Chinees nieuwjaar), maar het merendeel bleef gewoon open en tijdens de laatste dagen van februari opende ook de laatste winkeltjes gewoon opnieuw.
Shoppingfanaten zullen in Benidorm genieten in het lage seizoen, want overal waren er "REBAJAS". De kortingen gingen vaak tot -70%, ook in de kledingwinkels van de bekende merken!
Wat de bars betrof in de Engelse uitgaansbuurt (Levante), schat ik dat toch 70 a 80 procent open was. De bars die open bleven hadden dan ook overschot van gelijk, want er was klandizie genoeg. Ik vond het gezelliger in februari aangezien er in de meeste bars net genoeg plaats was om te zitten (in de zomer is het moeilijk tot onmogelijk om een zitplaats te vinden in een showbar). De meeste shows gingen dan ook gewoon door. Jokers-bar was bv gesloten, maar de vaste act van Jokers, nml. "Meatloaf" trad gewoon op in de stijlvolle bar Sinatras, waardoor we hem alsnog hebben gezien. Nachtraven (als ikzelf) hoeven dus geen schrik te hebben, er is volop sfeer elke dag, alhoewel het publiek gevoelig groter en jonger wordt in de weekends.

Er is niets te doen in februari en omdat het te koud is kan je ook niet op het strand liggen. Je gaat u vervelen.

Benidorm is meer dan het strand en het zonnetje. Net in februari hadden we de kans om excursies te doen die we in de zomer niet zouden doen omwille van de drukkende warmte. We hebben vaak de tram genomen naar de verscheidenheid van dorpjes en steden.... We hebben lange bergwandelingen gedaan... Het rommelmarktje van El Cisne bezocht ... en zelfs op rustige dagen hebben we ons toch goed bezig gehouden. Zo zal je op het kasteelplein in de oude stad altijd straatartiesten vinden die de kuierende massa bezig houden.
Het zeewater in februari mag dan wel te koud zijn om te zwemmen, het weerhoudt de massa niet om strandwandelingen te doen, pootje te baden, zandkastelen te bouwen... Zelf hebben we ons badminton-set meegenomen en heerlijk gesport op het mulle zand (er hangen volleybalnetten op verschillende plaatsen).
Alle themaparken waren dicht behalve Terra Natura. Dit laatste park deed een promo in februari waardoor we haast aan de helft van de prijs binnen konden. Bij regenachtige dagen is een bezoek aan het winkelcentrum aan te raden, en waarom ook niet een verkwikkend bezoek aan een wellness en Spa center zoals de befaamde Benicaldea? Niets heerlijker om in een zalig warme jacuzzi weg te dromen terwijl het buiten regent. Ook de bars spelen vaak in op regenweer en zorgen voor de nodige live-muziek... Een andere mogelijkheid is de Benidorm indoor market. Waar die op zomerdagen toch vooral dient voor nuttige aankopen, zagen we dat er in de winter meer mensen bleven hangen aan de eetkraampjes. Ook in het Lunapark met de bowlingbaan was het een gezellige drukte. We zouden volgende keer haast willen dat er zo'n heerlijke regenachtige off-day tussen zit...

Februari is dan wel geen feestmaand; er zijn toch twee leuke evenementen: Ten eerste heb je het zeemzoete Valentijn op 14 februari, dat in Spanje goed gevierd wordt. Verwacht in het hotel leuke versieringen, een themabuffet en/of aangepast entertainment voor de romantici. Ook wie niet half pension of all-inclusief zit, kan leuke promoties of speciale menu's vinden in verschillende restaurants.
Een tweede feest is uiteraard carnaval. Dit wordt in een weekend in de tweede helft van februari gevierd. Verwacht geen Aalst of Rio de Janeiro. Carnaval in Benidorm bestaat uit twee optochten ('s ochtends de kinderen en 's avonds de volwassenen) en een feest op het gemeenteplein met DJ's. Geen massaal gedoe; eerder een rustig feest voor de lokalen, maar niettemin leuk om eens naartoe te gaan kijken.

Een vakantie te Benidorm in februari? Zeker doen. De prijzen liggen veel lager in dit seizoen (vaak ook interessante promoties) en het weer zal altijd (iets) beter zijn dan in de Benelux. Ook de bars, de restaurants, de winkels verlagen vaak hun prijzen in de winterperiode! Zonnekloppers echter die enkel voor het goede weer kiezen en slechtgezind worden van een druppel regen, die blijven beter thuis. De kans op enkele dagen regen of bewolking is uiteraard veel groter in de winter. Maar wie komt om te genieten van andere dingen dan enkel de zonneschijn, zal zich reuze goed amuseren in de winter! Ondanks het mindere weer tijdens de vakantieperiode, waren alle Belgen op de vlucht naar huis even enthousiast over hun vakantie als ik!

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Vakantie Benidorm 2017
Lees ook: Weer in Benidorm
Lees ook: Blog / Column

Een leuke extra in februari is dat de amandelboompjes prachtige bloemen tonen. Het lijkt een beetje op het Japanse "kersenbloesem". Er worden veel trips aangeboden om te gaan kijken naar de plantages, maar in Benidorm kom je hier en daar een prachtige bloeiende boom tegen met felwitte bloemblaadjes! Onderstaand enkele sfeerfoto's:Prachtige bloesems doen je geloven dat het een zalige lente is in februari

Bij goed weer komen de Spaanse toeristen steeds samen aan 'de duifkes'
om te zingen en te flaneren.

Gezellige drukte op het 'kasteelplein', met verscheidene straatartiesten om
het rondkuierende volk van een muzikale noot te voorzien.

De voorspelde wolken blijven vaak rond de Puig Campana steken waardoor
een negatieve weersvoorspelling in realiteit vaak overdreven is.

Ons hotel lag achteraan in Benidorm. Wat meer stappen om het centrum
te bereiken, maar kijk eens wat een zicht vanuit ons bed.

Een heerlijk zonnetje vanaf Madeira centro bar "Planta 21".
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Vakantie Benidorm 2017
Lees ook: Weer in Benidorm
Lees ook: Blog / Column

Geen opmerkingen:

Een reactie posten