Mirador de Benidorm / Plaza del Castell gerenoveerd

Het mooiste pleintje van Benidorm was een tijdlang afgesloten voor het publiek voor archeologisch onderzoek. Na 5 maanden is het terug heropend!

Toen tijdens mijn laatste vakantie (juni) er hekken werden geplaatst rond het Plaza del Castell, was ik even teleurgesteld als de honderdduizenden anderen toeristen na mij. Het Plaza del Castell is zowat het meest iconische plekje van Benidorm. Toen de kranen met een licht tikje de pergola's neerhaalden, voelde ik de pijn tot in mijn diepste kern. Maar gisteren is het pleintje terug open gegaan voor het publiek, en het ziet er gelukkig haast hetzelfde uit, met enkele interessante verbeteringen.

Ik stond gisteren als eerste te popelen aan het lint, toen een plaatselijke agent het weinig formeel opende. De burgemeester en gezagsdragers hadden het plein de dag voordien al geïnspecteerd en goed bevonden, vandaag was het aan het gewone volk. Er klonken veel positieve opmerkingen, en hier en daar toch ook een beetje kritiek.
De pergola met haar kleurrijke tegeltjes, de iconische balustrade, het wapenschildje van Benidorm (dat minder oud is dan je zou denken), het Balcon de Mediterraneo... Al die dingen die het pleintje haar gezellige intieme sfeer geven, waren aanwezig als vanouds. Een opmerkzame persoon zou opmerken dat de pergola net iets kleiner is dan voorheen, en dat er her en der kleine dingen vergeten lijken; zoals de tegels die vroeger plakten op de staande zijde van de trappen.
De ondergrond, die voordien uit nogal goedkope tegels bestond, bestaat nu uit "Portugese tegeltjes". Het is iets waar de burgemeester graag gebruik van maakt; De kleine tegels geven een historische sfeer, kunnen eindeloos gecombineerd worden in hippe vormen en kleuren (Plaza Triangular), en laten toe dat water in de grond insijpelt.

De grootste verandering bestaan erin dat ze het plein beter toegankelijk hebben gemaakt (een mooie rolstoel-ramp) en tevens de archeologische vondsten op het plein hebben blootgelegd. Op sommige stukken ligt een glasplaat waar je over kan wandelen, op andere stukken laten ze de archeologische vondsten open en kan je ze vrij bewonderen. Heel spectaculair is dat ze aan beide kanten de balustrade hebben afgewisseld met glazen platen. Zo kan je de muurresten zien, maar ook hallucinant diep naar beneden kijken.
Die enorme archeologische vondsten moeten met een korrel zout worden genomen. Nooit zullen ze dat toegeven na die pijnlijke werken, maar het is wel duidelijk dat men vast meer hoopte te vinden. Een stukje muur uit de middeleeuwen, enkele trapstenen, enkele structuren... Het is allemaal wat vaag en het lijkt me alsof men in de archeologische dienst ook niet goed weet hoe men alles moet situeren en interpreteren. Benidorm bestond vanaf zijn ontstaan in de 14de eeuw (na de reconquista) vooral uit een fort of versterkt bouwwerk, dat vaak is geplunderd, leeg stond, opnieuw is opgebouwd... Net omdat Benidorm zo'n kleine buitenpost was, zijn er haast geen historische bronnen om de gevonden resten te interpreteren.
Later zullen er aan de verschillende doorkijkvensters informatieborden worden gezet, zodat de toeristen de resten beter kunnen interpreteren.
Wel mooi is dat de waterput gerenoveerd is en dat je tot diep in de put kan zien. Onder de waterput is het waterreservoir van het vroegere kasteel.
Een andere mooie toevoeging is de windroos op het "balcon de Mediterraneo".

Enkele kritische bezoekers hadden wel enkele kleine opmerkingen. Zo stelde ze vast dat het aantal bomen op het pleintje drastisch verminderd zijn. Slechts enkele boompjes in pot sieren het plein, in tegenstelling tot de volwaardige bomen die er voorheen stonden. Ook missen veel mensen de mooie lantaarn op het Balcon de Mediterraneo. De lantaarn is vervangen door die prachtige windroos, maar toch wordt het antieke ding erg gemist (volgens de commentaren van de bezoekers). De verlichting 's avonds is ook mooi (zie foto's). Op dit moment zijn ze de verlichting beter aan het weg werken.

Ik wil toch eindigen met een dikke felicitatie voor Benidorm. Hoe vaak zien we niet dat steden, ongeacht de gevoeligheden van de toeristen of bevolking, hun wil doordrijven en "hippe" pleintjes construeren, of net gemakkelijk te onderhouden dingen plaatsen. Benidorm gaat duidelijk tegen de stroom. Ze hebben een ongelofelijk huzarenstuk verwezenlijkt om het plein zoveel mogelijk hetzelfde te bouwen als voorheen, met de toevoeging van die archeologische vondsten. Het voelt nostalgisch aan, en tegelijk ook modern.

Ik heb op de Mirador de Benidorm al heel wat mooie, romantische momenten doorgebracht en dankzij het gemeentebestuur van Benidorm kunnen de oude herinneringen herbeleefd worden, en vooral, nieuwe herinneringen gemaakt worden!

Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Geschiedenis van Benidorm: foto's oud- Benidorm

De pergola terug opgebouwd.
Op het Balcon de mediterraneo prijkt een prachtige windroos
Glazen panelen tonen de schaarse archeologische vondsten
Meteen na de opening stroomde het plein terug vol met nieuwsgierige
toeristen. Ook de eerste straatmuzikant vond zijn weg al terug.
Ook de geliefde waterput is terug!
De afwerking kon op sommige plekken iets beter.
Aan beide zijden is een stuk balustrade vervangen door glazen panelen
die een hallucinant beeld geven over de klif.
Mooi verlicht 's nachts. Alleen had de verlichting iets beter
weggewerkt kunnen worden.
Op het pleintje zelf is een felle verlichting geplaatst.
Dit kon iets gezelliger in mijn ogen.

Lees ook: Benidorm City
Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Blog / Column
Lees ook: Geschiedenis van Benidorm: foto's oud- Benidorm

1 opmerking: