Het gebouw is al open vanaf November, maar eindelijk heb ik het museum kunnen bezoeken! Graag deel ik mijn ervaring.
De reden dat het nogal even duurde voor ik er binnen stapte, is omdat we er altijd op een verkeerd moment stonden, voor gesloten deuren. Anders dan de meeste musea die de siësta in acht houden, is dit museum net tijdens de siësta open, namelijk van 12 tot 18u, en dat enkel op vrijdag, zaterdag en zondag. Het lijkt me dat deze openingsuren al een paar keer veranderd zijn, dus neem deze met een korrel zout.
De Aula del Mar (Aula van de zee) is een ode aan de relatie tussen Benidorm en de zee. Het is gebouwd op een leegstaand lot aan de Levante dijk. Dit lot zou miljoenen waard kunnen zijn, al was het maar om een bar te bouwen, dus het is geen vanzelfsprekende plek om zulk museumpje te bouwen.
Kosten noch moeite zijn gespaard. Het gebouw, dan wel klein in formaat, is door een architectenbureau ontworpen en ziet er futuristisch uit. De mooie tegels doen denken aan de golvende zee, en dat thema keert terug in de binnenruimtes.
Het museum is volledig gratis te bezoeken. Er zijn weliswaar slechts 3 kamers in dit gebouw. De eerste ruimte is een projectiezaal. We gingen er binnen, we hebben er even gezeten, en zijn dan terug naar buiten gegaan. Er stond een vriendelijke dame in de hal, die echter geen aanstalten maakte om uitleg te voorzien voor de film.
De tweede ruimte is het eigenlijke museum. Je loopt er langst verschillende informatie borden. Er is een gedeelte over de visserstraditie van Benidorm. Voornamelijk de imposante techniek van de Almadraba, de tonijnvisvangst wordt belicht. Een tweede ruimte gaat dan weer over de matrozen en kapiteinen uit Benidorm. Dit kleine dorpje stond rond de 18de en 19de eeuw bekend om de zeer bekwame matrozen. Benidormers waren van nature uit zeevaarders en dat zorgde dat de Benidormers goed in de markt lagen om te zeilen op de internationale vaart.

Maar Jan, je zit toch in Spanje? Uiteraard, maar men kan toch niet verwachten dat alle toeristen die naar Benidorm reizen Spaans gaan leren? Een gemiste kans om wat cultuur mee te geven aan de toeristen. Men is steeds maar bezig dat men óók ander toerisme naar de stad wil trekken, maar toch zijn alle musea (en haast alle musea medewerkers) enkel Spaanstalig.
Als je hier toevallig voorbij komt tijdens de openingsuren, zou ik zeker aanraden om het eens te bezoeken. De architectuur van dit kleine gebouw is al zeker de moeite om te bekijken, en ook al kan je de tekst niet lezen, de hoge kwaliteitsfoto's zijn ook al leuk om eens bekijken.
Jammer genoeg stelt het verder niet veel voor. Benidorm had al een museum gericht op de maritieme tradities aan de Paseo Colón. Er wordt op de website van Benidorm niet meer gesproken over dit museum, dus ik neem aan dat het gesloten is. Dat museum, was in mijn ogen veel interessanter. Er waren scheepsmodellen, verschilllende maritieme artefacten, modellen van de Almadraba net-opstelling en veel meer. Moderner is niet altijd beter...
Lees ook: Musea in Benidorm
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Actueel nieuws uit Benidorm
Geen opmerkingen:
Een reactie posten