Bezoek aan het MARQ archeologisch museum

Geen wolkje aan de hemel en de belofte van 27 graden (in november!). Reden genoeg om een dagje op het strand te liggen. Ideaal om in de voormiddag een stadsmuseum mee te pikken. Eindelijk kon ik dat geweldige MARQ museum eens bezoeken.
MARQ archeologisch museum
Alicante


Het MARQ is al lang een begrip in Alicante en ver daarbuiten. Kans is ook dat je in de week veel schoolgroepen aantreft en er ook in het weekend een drukte is. Bij ons bezoek was het aanschuiven aan de kassa en ik hoorde al meteen waarom; het bleek zondag te zijn (ja een toerist vergeet soms de dagen) en dan geldt er een goedkoper tarief! (1.5 EUR i.p.v. 3 EUR p.p.) Voor deze prijs en voor de volle prijs hoef je het dus echt niet te laten. Wie ook Lucentum, de opgravingssite op een 4 kilometer afstand, die dag bezoekt kan een goedkoper combinatieticket kopen. Over Lucentum heb ik een ander artikel gemaakt.

Het museum is een mooi klassiek gebouw. Je hebt een centrale gang met allemaal zijgangen links en rechts. Links is voor de tijdelijke collectie, rechts is de vaste collectie. De vaste collectie is een reis door de tijd in Alicante. Van de oudheid, naar de middeleeuwen tot in de 19de eeuw. Er zijn enorm veel voorwerpen opgesteld en iedere kamer straalt zijn eigen sfeer uit dankzij licht en klankeffecten. Er zijn computer-geanimeerde filmpjes over de evolutie van Alicante, impressies van het straatbeeld in de oudheid... De archeologen onder ons gaan hun ogen uitkijken op de talrijke scherven, beeldjes en sieraden... Jammer genoeg heeft de vaste collectie enkel informatie in het Spaans. Het museum richt zich duidelijk niet op de toeristen, ondanks de redelijk boeiende collectie.

Replica van de Runensteen van Jelling
De tijdelijke collectie ging dit jaar (2016) over de Vikings. Een onderwerp dat me echt boeit, dus ik keek er wel naar uit. Er speelde een informatieve film en er stonden een heleboel sieraden, zwaarden en andere voorwerpen in de displays. De tijdelijke collectie was gelukkig wel tweetalig. Jammer genoeg was er een drukte van jewelste in de tijdelijke collectie. Er was een animator verkleed als 'Viking' die de kinderen meenam op een luidruchtige tocht doorheen de collectie en er was mede daardoor en mede door de gulle korting heel veel volk. In de vaste collectie liepen we haast alleen rond en nu kregen we het benauwd van de drukte. Misschien toch niet op zondag komen?

Na een kleine twee uur stonden we terug buiten. Het was een interessant museum, maar ik was er ook niet door omver geblazen. De tijdelijke expo was knap gemaakt, ook hier heeft de belichting en geluiden bijgedragen tot die sfeer van de Vikingen. Ik zelf had geen benul dat de Vikingen zelfs doorgedrongen waren zover als de Costa Blanca, dat was voor mij een bijzondere verassing.

Mooi vormgegeven kamers doen
de geschiedenis herleven
Zouden we het museum een volgende keer bezoeken als we in Benidorm verblijven? Dat zal afhangen van de tijdelijke expositie. Enkel iets dat me echt wel interesseert zou me tot het MARQ krijgen. Ik zou in ieder geval enkel voor de vaste collectie de tramreis niet maken. Enkel voor mensen met een liefde voor oude geschiedenis.

Vanuit Alicante was het echter een leuke besteding voor de voormiddag. Beelden van aanmerende Vikings op de zachte stranden van de de Costa Blanca hebben nog lang zitten nazinderen in mijn hoofd.

Praktisch

- Vanuit Benidorm is het museum te bezoeken. Je neemt in Benidorm de tram naar Alicante en stapt uit aan de halte Castillo/MARQ.
In het MARQ museum is er veel multimedia
- Het MARQ is te combineren met Alicante zelf, maar reken op een kleine twintig minuten wandelen van het MARQ naar het echte centrum van de stad. Als je niet langst het kasteel omhoog wil, kan je best rond de heuvel langst de zeekant wandelen. De andere kant is een drukke, weinig interessante baan. Je kan ook terug de tram nemen (1 halte verder) tot in de stad.
- Het MARQ is ook te combineren (voordelig combiticket!) met de opgravingssite Lucentum. Deze bevindt zich enkele haltes terug op de tram. Te voet is het een héél eind (6 kilometer!)
- De fitte wandelaar kan eventueel 's ochtends het MARQ bezoeken, dan het kasteel Santa Barbara (de toegang tot de heuvel bevindt zich aan de metrohalte) beklimmen om vervolgens langst de andere kant naar beneden te wandelen richting de oude stad. Daar kun je tenslotte 's avonds de tram terug nemen naar Benidorm.

Lees ook: Alicante
Lees ook: Costa Blanca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten