Bezoek aan Lucentum

Op een veel te warme ochtend besloten we de opgravingssite van Lucentum (Tossal de Manises) te bezoeken. Een leuke uitstap voor liefhebbers van archeologie en Romeinse vindplaatsen.

De inkom van de site.
Lucentum is de oudste benaming van Alicante. De archeologische vindplaats, die men ook Tossal de Manises noemt) bevindt zich niet in de oude stad zelf, maar in de buitenwijk L'Albufereta. We namen aan dat het een fikse maar goed doenbare wandeling was vanuit het oude centrum (waar ons hotel gelegen was). Dit bleek ruim overschat... Het werd snel warm in de blakende zon en we liepen dan ook nog eens ruim 2 kilometer op een weg die tenslotte dood liep. We moesten noodgedwongen helemaal terug.... Moegetergd waren we op de juiste plek, maar vonden we de ingang niet tot de opgravingen waardoor we helemaal rondom de perimeter van de site hebben gewandeld. Graag hadden we betere richtlijnen gekregen in het MARQ, of borden in de straten... .

Dit zijn de trappen naar de inkom
bekeken vanuit Carrer Zeus
De ingang van de site is nogal verstopt. Op het straatniveau (Carrer Zeus) zie je enkel vlaggen die de site aanduiden, dan moet je omhoog door een schraal parkje en daarboven is de ingang. Het is weliswaar iets duidelijker als je komt via de straat Calle Colonia Romana. Het is een kleine 6 kilometer vanuit het oude centrum van Alicante als je steeds over de dijk blijft lopen. Handiger is het om gewoon de tram te nemen tot aan de halte LUCENTUM.

De entree kost een paar euro (3?) en op zondag is er een gereduceerd tarief. Er is ook een combinatieticket met het vijf kilometer verder gelegen MARQ museum, maar dan moet je ze samen op één dag bekijken.
De site is niet enorm groot, maar net daarom vond ik het heel interessant. Het blijkt een kleine versterkte nederzetting van de 1ste eeuw voor Christus tot de 1ste eeuw na Chr. Er zijn resten van de stadsmuur, de funderingen van huizen en straten, een badhuis en zelfs een kleine begraafplaats van moslims (eeuwen later natuurlijk). Je krijgt een handig boekje mee, maar op de site zelf zijn ook borden geplaatst met informatie. Je kan een vaste toer afleggen volgens nummertjes, of je kan vrij rondwandelen zoals wij gedaan hebben. Nog een groot deel van de heuvel (tossal de manisses) is nog niet vrij gemaakt en de opgravingen zijn nog volop bezig. De stad is dus nog niet volledig uitgegraven. De ruïnes geven een aardig beeld van een kleine stad onder de Romeinen compleet met badhuis en forum. Het is niet moeilijk om in uw fantasie rond te lopen in die nauwe rechte straten. Er waren enkele fascinerende dingen bij, zoals karrensporen over de dorpel van de stadspoort of een wazige afdruk van een mensenvoet. Na een dik uur hadden we het merendeel gezien. Fans van historische opgravingen zullen er vast iets langer vertoeven, maar meer dan een voormiddagje moet je zeker niet plannen.

De site kan natuurlijk niet op tegen de enorme opgravingssites die we in Italië, Griekenland en vooral Tunesië (Cartago) hebben gezien, maar het is toch een leuke afwisseling. Buiten Cartagena zijn er weinig echt grote opgravingssites in de Costa Blanca en dus voor de liefhebbers die in de Costa Blanca verblijven is het echt een must. Op de site zijn jammer genoeg geen curiosa zoals munten, vazen en juwelen, deze zijn allemaal overgebracht naar het MARQ museum. Een beetje jammer, ze hadden toch een deel van de collectie (die in het MARQ opgaat in de enorme hoop) in één van de kamers van het toegangsgebouw kunnen uitstallen?
Overzicht vanop het heuveltje

Besluit

Liefhebbers van de Klassieke Oudheid blijven in de Costa Blanca niet op hun honger zitten. De opgravingssite en het museum zijn een goede combinatie voor wie interesse heeft in de geschiedenis van het gebied. Wie daar niet genoeg aan heeft voor één vakantie kan nog altijd richting Cartagena, waar de Romeinse resten zich midden in de stad bevinden.

Praktisch

De opgravingssite is best de moeite en men geraakt er best gemakkelijk vanuit Benidorm. Men neemt gewoon de tram nummer 1 richting Alicante. Deze doet er een dik uur over. Je stapt af bij de tramhalte LUCENTUM en vandaar is het nog een kleine 500 meter wandelen naar de opgravingssite (volg Carrer Diana - Carrer Romulus - Carrer Zeus).

Het is ideaal om de opgravingssite te combineren met een andere activiteit in de buurt. Je bent nu eenmaal al in Alicante. Men kan een combiticket kopen met het museum MARQ. Zo kan je 's ochtends de opgravingssite (nog niet te warm) en dan na de middag even met de tram enkele haltes verder naar het museum (halte CASTILLO MARQ). Voor mij persoonlijk zou dit iets te veel geschiedenis zijn op één dag... Men kan het ook combineren met een korte trip naar Alicante. Bedenk wel dat Alicante best groot is en een namiddag nogal kort is om er veel te zien. Maar misschien leuk om er wat rond te kuieren en kennis te maken met deze mooie stad.
Het gezellige strand van Albufereta
Wie het graag minder actief doet, kan ook wat blijven hangen in de buurt van de opgravingssite. Het is er weliswaar wat zielloos, maar er zijn enkele leuke betaalbare cafés en strandkloppers zullen een wandelingetje tot aan het kleine, maar mooie strand van Albufereta wel waarderen.

Hou in uw hoofd dat de opgravingssite in de volle zon ligt en dus niet de meest aangename activiteit is op een hete namiddag. Neem in ieder geval zonnecreme en eventueel een hoedje of pet mee.

Hieronder nog enkele foto's van de site.

Lees ook: Alicante
Lees ook: Excursies / Ervaringen
Lees ook: Bezoek aan Cartagena
Lees ook: MARQ museum te Alicante

Mooie mozaiek

Door karren uitgesleten drempel in de toegangspoort.

Overal staan duidelijke informatieborden (Engelstalig)

Muren rondom Lucentum

Voetafdrukken van meer dan 2000 jaar oud.

Muren rondom de vesting

De stad langst buiten gezien.

Zo moet het eruit hebben gezien rond het begin van onze jaartelling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten