Kerstmis in Benidorm

Steeds vaker gaan mensen reizen tijdens de kerstperiode. De ene kan al die kerstsfeer niet verdragen, de andere kijkt niet meteen uit naar die obligate familiebezoekjes, een andere maakt gewoon gebruik van de verplichte kerstvakantie, allemaal snakken ze waarschijnlijk naar wat zon en warmte midden in de winter.


Voor een idee welk weer en welke sfeer u kan verwachten rond de kerstperiode verwijs ik onderaan dit artikel naar het artikel: Benidorm in December. Daar wordt dieper ingegaan over hoe Benidorm er in december uit ziet. Dit artikel gaat specifiek over het vieren van kerstmis en nieuwjaar in Benidorm.

Benidorm zit vaak volboekt tijdens de kerstperiode. Nogal logisch; het merendeel van de bevolking heeft die periode vakantie. Maar vaak reizen er ook mensen tijdens de kerstperiode om de drukte over te slaan. Ik kan ze geen ongelijk geven. In plaats van kerstdiners voor te bereiden en tientallen pakjes te kopen, hoef je in Benidorm enkel aan jezelf te denken!

Je kan tijdens kerst en oudejaarsavond in vele showbars zoals 'Levi's Showboat' of de gekende 'Benidorm Palace' een speciaal kerst en nieuwjaarsmenu krijgen aan een vaste prijs, sommige met open bar (dus gratis drinken). Bekijk deze promoties op tijd, want voor je het weet is alles volgeboekt. Tijdens het eten is er meestal goede entertainment voorzien en de sfeer tijdens deze etentjes zal vast leuker zijn, dan in de eetzaal van uw hotel.
Ook de Nederlandstalige café's en restaurants bieden vaak menu's aan op kerstmis en oudejaar. Menu's met luxueuze ingrediënten, hapjes en goede wijn. Deze menu's kosten uiteraard dan ook wat meer (reken gerust op 50 EUR of meer per persoon).

Verwacht geen overdreven versierde stad. Her en der hangen er lichten in de oude stad, kerstmuziek schalt door de boxen op de "Passeig de la Carretera", en enkele kerstbomen en plastic sneeuwmannen fleuren de boel op, maar er is niets echt spectaculair bij. Benidorm lijkt tot op heden niet mee te gaan in de algemene gekte rondom het (commercieel) kerstmis. De burgemeester heeft dit eens verklaard: Het aankopen, ophangen en faciliteren van al die lichtjes versiering kost elke gemeente handenvol geld. Hijzelf ziet dat geld liever besteed aan lange termijn-projecten om de stad te verbeteren (ik kan hem daar geen ongelijk in geven).
De bescheiden ijspiste in Benidorm
Wie toch een beetje kerstsfeer wil opsnuiven kan in Benidorm naar de ijspiste. Deze wordt opgesteld op het plein aan het gemeentehuis (Plaza de SS MM los Reyes de España). Voor een 10 EUR kan je een uur schaatsen. Handschoenen zijn verplicht, dus vergeet ze niet mee te nemen of je moet er huren. Rondom de ijspiste heb je enkele kermiskramen, het kraam met die heerlijke "Patatas Asadas", heerlijke verse churros en enkele drankkramen. Er gaan ook een boel toneel -en dans optredens door in het weekend. Een programma vraag je best aan de toeristische dienst.

Noemenswaardig zijn de tardeos, zowel op de namiddag van de 24ste als op de namiddag op oudejaar. Deze tardeos beginnen rond 14u al op het gemeenteplein aan het drankkraampje van de penyas. Er zijn Live DJs en een aangename sfeer. Iets later begint de tardeo ook in de Tapas-steeg Calle de Santo Domingo en op het pleintje aan het einde van de steeg, Plaza de la Constitución. Ook daar zijn DJ's. De tardeo aan het gemeentehuis heeft mijn voorkeur, de feestjes in de smalle straten aan Plaza de la Constitución zijn me een beetje te druk. Zeker een aanrader om iets te gaan drinken op de tardeos, er hangt altijd een leuke sfeer.

Ook het museo "L'Hort de Colon" (Huerta de Colon) in de Straat Tomas Ortuño wordt voor de gelegenheid al enkele jaren getransformeerd tot een "kersthuisje". Er zijn in het weekend optredens en activiteiten, vaak gericht op kinderen en er is ook een mooie kerststal.
Deze kerststalletjes of "Belen" zijn een heel spektakel in Spanje. Men maakt prachtige modelbouw-constructies van het Jeruzalem ten tijden van Jezus' geboorte, met huisjes, palmbomen en prachtig gebeeldhouwde figuurtjes. In Spanje vormen die Belenes dan ook hét belangrijkste gegeven rond kerstmis. In grote steden zoals Madrid schuiven de mensen zonder problemen urenlang aan om het kerststalletje in een plaatselijke kerk te zien. In Benidorm kan je naar gemeenschapshuis "La Barquita" in Calle Tomas Ortuño om de verschillende stalletjes te gaan bekijken. De laatste jaren is het gewoon gratis maar er staat een donatiebox waar je altijd wat kleingeld in mag werpen. Ook in het gemeentehuis van Benidorm vind je een Bélen in de inkomhal waar je vrij mag naar gaan kijken.

In Spanje zijn de kerststallen prachtige modelbouwwerken.

Eén weekend wordt er ook een klein kerstmarktje georganiseerd in de oude stad. Echte goede kerstmarkten vind je eerder in Alicante, in Finestrat, of wat verder, in Jijona. Maar de typische sfeer zoals in Duitsland, België of Nederland moet je er niet verwachten. Wie naar het kerstmarktje van Alicante gaat, kan ook eens een bezoekje brengen aan het Museo de Belenes, dat is het museum van de kerststalletjes. Het museum is gratis en zeer de moeite waard om eventjes binnen te springen.
L'Hort de Colon

Tijdens oudejaarsavond verzamelen Spanjaarden en toeristen zich op het Plaza Triangular of het Levante strand waar het nieuwe jaar ingezet wordt met wat vuurwerk, veel cava en het traditioneel eten van de 12 druiven. Het feest gaat door tot in de vroege uurtjes, zowel in de oude stad als in de Engelse wijk Rincon de Loix...
Eerlijk gezegd is het oudejaarsavond-evenement van Benidorm nogal flauw in vergelijking met hun andere feesten en evenementen. Het oudejaarsavond-vuurwerk is niet te vergelijken met de vuurwerkshows tijdens de Patroonsfeesten, het podium aan het Levante strand trekt pas volk tegen 23u en om 1u is het merendeel al terug weg. Oudejaarsavond is gezellig... maar verwacht geen uitgelaten feest.

Benidorm viert trouwens nieuwjaar tweemaal. Een eerste keer op klokslag middernacht, en een tweede keer om 1u, want dan vieren de Britten nieuwjaar. Als je dus na het aftellen op het strand nog niet genoeg hebt van de feeststemming, kan je richting de Britse bars waar het zich allemaal nogmaals herhaalt een uurtje later.

De feesten in Spanje duren meestal nog tot 6 januari. Op 5 januari wordt er overal een intrede van de driekoningen gehouden. Ook in Benidorm gaat dit gepaard met een mooie fantasierijke stoet met veel confetti en snoep. In Spanje hebben ze geen Sinterklaas, en ook de Kerstman brengt er geen cadeau's, maar wel de drie koningen. De kinderen zijn dus erg uitgelaten om na de stoet en vuurwerkshow de drie koningen te gaan begroeten (en een speeltje in ontvangst te nemen). Heel leuk om te zien! 6 januari is een officiële feestdag. Alles is dan gesloten. Op deze dag worden alle kerststallen, ijspistes en markten afgebroken.

De koele maar aangename temperaturen vormen een ideaal excuus om eens de steden rondom Benidorm te bezoeken. Let wel dat het nogal snel donker wordt, een uurtje later dan in België, maar toch gaat de zon al onder in december rond kwart voor zes. Niet te laat vertrekken bij een daguitstap is dus de boodschap.

U zal zich zeker niet vervelen tijdens de kerstperiode in Benidorm. Er is altijd van alles te doen. Bij slecht weer is er tevens nog een ruime keuze aan binnenactiviteiten. Je kan naar het winkelcentrum, bowlen, naar de bioscoop, lasershooting...
Ik wens iedereen alvast, waar dan ook ter wereld prettige kerstfeesten en een gelukkig nieuwjaar!

Lees ook: Benidorm Actueel
Lees ook: Benidorm in december

1 opmerking:

  1. Vorig jaar was de eerste keer, dat er op NL/D style een
    echte kerstmarkt werd georganiseerd, in Benidorm die is nu ook open,en wordt gehouden op Plaza triangular en
    de grote winkelstraat avenida calle cambo midden in de oude stad. In 2015 een groot succes, vandaar prolongatie in 2016.Het festijn wordt georganiseerd door NL ondernemer in samenwerking met plaatselijke middenstand,en gemeente Benidorm. Ga eens kijken u zult versteld staan van de variatie, en vergeet niet uw camera mee te nemen. Alleen niet veel food en drinks want dat wil de plaatselijke horeca zelf verzorgen. Neem voor al uw kinderen mee, winterland in Benidorm er staan twee kunst sneeuwmachine opgesteld die binnen 10 minuten een wit tapijt toverd,in de calle cambo. Weliswaar blijf het niet lang liggen maar genoeg om leuke foto te maken. Veel plezier gewenst door JJR.

    BeantwoordenVerwijderen