Museo de Belenes - Alicante

Het Museo de Belenes of kerststallen museum is de vreemde eend in de bijt. Wij toeristen associëren Alicante niet meteen met kerstsfeer, maar toch is het een verborgen pareltje, verstopt in de oude stad.


Museo de Belenes Alicante
Ik had er van gehoord, maar tijdens mijn laatste vakantie stond het kleine museum niet meteen op de planning. Op mijn jaarlijkse zomervakantie is een museum over de geboorte van Jezus niet meteen toepasselijk en van religieuze beelden word ik persoonlijk niet warm.
Zonder het te weten hadden we er zelfs een paar keer langst gelopen. Het beeldenmuseum bevindt zich in de Calle de San Augustin, nummer 3. Midden in de oude stad, op enkele tientallen meters van het mooie stadhuis. De inkom is volledig gratis, dus besloten we toch maar snel een kijkje binnenin te nemen. Na enkele glazen displays nokvol met kerstbeelden, kom je aan de echte pareltjes van dit museum. Liefhebbers van modelbouw (net als ik) zullen hun hartje ophalen. Het museum staat vol met prachtige diorama's. Vergeet het traditionele stalletje met kerstbomen rond, je ziet voornamelijk mooie modellen van huizen met prachtige vegetatie en palmboompjes net zoals het er in de streek van Jeruzalem eruit zou gezien hebben op het begin van de jaartelling. De meeste diorama's zijn zodanig gemaakt dat ze de illusie van diepte benadrukken, andere spelen dan weer op een geniale manier met de lichtinval... .
Het museum is bijzonder klein, neem dus bij elke diorama de tijd om alle details te aanschouwen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de miniatuurpalmen en de tientallen manieren waarop deze worden weergegeven, indrukwekkend gewoon!
Prachtig diorama
Verwacht geen boeiende uitleg. De dame aan de inkom was vriendelijk maar zat er duidelijk tegen haar zin. De foldertjes, die sowieso weinig informatie leken te bevatten, waren in het Engels zelfs niet voorradig. Informatie is echter niet nodig om van dit museum te genieten, geef gewoon uw ogen de kost.

De meeste bezoekers zijn op een klein halfuurtje volledig rond en zelfs wie elk diorama tot in de details bestudeerd, zal er volgens mij niet langer dan een uur over doen.

Praktische informatie

Het museum is alle dagen open behalve zondag en maandagvoormiddag. Hou rekening met de siësta (gesloten tussen 14u en 17u/ in de zomer 18u). Correcte, actuele, openingsuren vraag je best aan de toeristeninformatie te Alicante.
Het museum is door zijn bescheiden collectie en zijn gratis inkom goed in te passen in een dagtripje naar Alicante vanuit Benidorm. Het museum ligt in de oude stad. Om het te vinden moet je met de rug naar het stadhuis staan en richting oude stad wandelen (dus niet richting zee). Eerst is de straat breed en gaat u langst enkele grote terrassen. Dan wordt de straat plots smaller en het museum bevindt zich enkele meters verder aan uw linkerkant. Let op de blauwe borden die her en der hangen en dienen om de toeristen wegwijs te maken. In het Stadhuis zelf bevindt zich een kantoortje voor toeristische informatie waar men u actuele openingstijden kan geven en een wegbeschrijving.

Lees ook: Alicante
Lees ook: Costa Blanca algemeen
Lees ook: Openbaar vervoer in Benidorm
Lees ook: Benidorm Praktisch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten